Túlzott rendőri agresszivitásra panaszkodik a berlini futballklub

Nem volt balhéktól mentes a Feyenoord–Union Berlin a Konferencia-liga csoportkörében. A holland ultrák előbb megtámadták a német klub delegációját, majd a vendégszurkolók összecsaptak a helyi rendőrökkel, 75 drukkert letartóztattak.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 10:43
null
Fotó: Nadia Saini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Feyenoord 3-1-es győzelmet aratott az Union Berlin ellen tegnap, ám ezúttal legkevésbé az eredményről szólnak a hírek. Már a meccs felvezetését hangos botrány kísérte, ahogy tegnap megírtuk,  a holland klub ultrái székekkel és asztalokkal rontottak neki a 25 fős Union-küldöttségnek, amelynek a klub elnöke, Dirk Zingler is tagja volt.

Ez azonban még csak a „bemelegítés” volt. A mérkőzés előtt, alatt és után összesen 75 német drukkert tartóztatott le a helyi rendőrség. A hatóságok bejelentése szerint egy 59 fős csoport az összecsapás lehetőségét kereste a hazai szurkolókkal, további 16 embert pedig rongálás és pirotechnikai eszközök birtoklása miatt vettek őrizetbe.

A hivatalos beszámoló szerint német huligánok kis csoportja megtámadta a rendfenntartókat, ekkor egy rendőrkutyát is bevetettek, aki megharapott három Union-drukkert, valamint egy rendőrt; őket kórházban kellett szállítani. Egy rendőrló és lovasa szintén megsérült, amikor az állat megijedt a petárdáktól és elesett.

A Bundesliga-klub közleménye szerint kaotikus jelenetek játszódtak le a vendégszektor bejárata előtt. A szurkolók a rendkívül hosszú várakozási időre, valamint indokolatlan és túlságosan agresszív rendőri akciókra, illetve önkényes letartóztatásokra panaszkodtak.

Christian Arbeit, a berlini klub kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: a belépőjeggyel rendelkező vendégdrukkerek közül több százan nem jutottak be a stadionba az első félidőben. Hozzátette, sokan a túlzottan kemény rendőri beavatkozás következtében sérültek meg.

– Összességében ez egyszerűen elfogadhatatlan. Beszélnünk kell arról, hogyan történhet meg ilyesmi az európai kupaporondon – mondta Arbeit, aki elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak a Feyenoord és az Európai Labdarúgó-szövetség illetékeseivel a történtekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.