Alapvető változás következhet a magyar sikersportágban

A brit Guardian több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezető testülete titokban arról szavazott, hogy a lovaglás helyére másik sportág, minden bizonnyal a kerékpározás kerülhet a sportágban.

Magyar Nemzet
2021. 11. 02. 17:16
A lovaglással szálltak el a fiatal tehetség érmes reményei Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öttusa számunkra rendkívül fontos sportág, kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzéremmel Magyarország vezeti az olimpiai örökrangsort. Az elmúlt évtizedek során azonban a népszerűség növelése érdekében folyamatosan változtattak a lebonyolításon. A futást és a lövészetet már összevonták, azonban a most napvilágot látott sajtóhír szerint ennél is jelentősebb változás jöhet: a lovaglást a kerékpározás válthatja. Ezzel az öttusa lövészettel és vívással kiegészített triatlonná válna.

– Mi is olvastuk a hírt, amely a mai kommunikációs eszközöknek köszönhetően futótűzként terjedt el a versenyzők, a szakemberek és a sportág hívei között. Rengetegen telefonáltak is a szövetségbe, hogy mi ebből az igazság – mondta az MTI-nek Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) főtitkára, aki hozzátette: eddig hivatalosan arról értesítették a szövetséget, hogy az UIPM végrehajtó bizottsága, amelynek nincs magyar tagja, ülést tartott, és jelentős változásokról döntött.

– Mindezek mellett jövő szerdán Monacóba kell utaznom, ahova az UIPM technikai, versenyzői és edzői bizottságának néhány tagját hívták meg. Nem nehéz kitalálni, hogy a tanácskozáson az öttusa jövője lesz a téma – mondta a nemzetközi szövetség edzői bizottságának tagjaként is tevékenykedő Gallai István, aki kiemelte, ha valóban kikerül a lovaglás, soha ilyen drasztikus változás nem történt a sportágban, mint ezzel a váltással.

A mostani változtatás hátterében az állhat, hogy a tokiói olimpia női versenyében a német Annika Schleu toronymagasan vezetett a lovaglás előtt, de az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával, így elszállt az éremesélye. Az eset nagy vihart kavart, különösen amiatt, hogy Schleut edzője folyamatos pálcázásra biztatta, majd a kísérlet végén meg is ütötte a Saint Boy nevű lovat.

Borítókép: Tokióban éremesélye is a lovaglás során szállt el. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.