Ha valaki legyőzi Milák Kristófot, ő legyen az!

Megszületett Magyarország első aranyérme a rövid pályás úszó Európa-bajnokságon Kazanyban. Abban a számban, amiben vártuk, de nem annak a jóvoltából, akitől vártuk. Milák Kristóf fel sem fért arra a dobogóra, amelynek a tetejére Szabó Szebasztián állhatott fel.

Magyar Nemzet
2021. 11. 03. 18:20
SZABÓ Szebasztián
Budapest, 2019. október 4. A későbbi második helyezett Szabó Szebasztián a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 4-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó előre tudtuk, hogy az oroszországi Eb második napján, férfi 100 pillangón lehet a legjobb esélyünk az első aranyérem megszerzésére. Elsősorban miatt várhattuk ezt a döntőt, aki a tokiói olimpián kétszázon arany-, százon ezüstérmes volt.

A nagy medence persze más műfaj, mint a huszonöt méteres kistestvér, többet számítanak a fordulók, amelyek nem Milák erősségei, mégis ő volt a reflektorfényben, nem a rövid pályán egyébként hagyományosan erős Szabó Szebasztián.

Egyikük sem pihent rá a 100 pillangó döntőjére. Szűk fél órával a rajt előtt Milák még az 50 hát fináléjában tempózott. Bár őt a legtöbben pillangóúszóként ismerik, gyerekkorában a hát volt a legerősebb száma, sokáig abban versenyzett. Ebből a szempontból visszatért a gyökerekhez, ami akkor is dicséretre méltó, ha „csak” nyolcadik lett. Milák 23,34 másodperces ideje jobb volt, mint amivel bekerült a döntőbe, de elmaradt az egyéni rekordjától – egyben az országos csúcstól.

Szabónak még kevesebb ideje volt a 100 pillangó előtt, hiszen ő az 50 gyors elődöntőjében is érdekelt volt. Egyéni csúccsal, 20,87 másodperces eredménnyel, a legjobb idővel került be a csütörtöki fináléba.

Száz pillangón aztán már az éremért feszültek egymásnak a magyarok. A táv első felében egyikük sem volt a legjobb háromban, de a hajrában ráúsztak az élen haladókra. Igaz, nem abban a sorrendben és ütemben, ahogy azt sokan várták. Nem Milák, hanem Szabó Szebasztián robbantott nagyot az utolsó hosszon, s szerezte meg Magyarország első győzelmét Kazanyban.

Szabó 49,68 másodperces idővel csapott a célba, ami még akkor is aranyat ért, ha országos rekordjától elmaradt, amelyet a visszavonult klasszis a 2015-ös rövid pályás Eb-n állított fel. A tokiói olimpiára még győri színekben felkészült Szabó immáron Szegeden, önállóan edz, hogy közelebb legyen a Szabadkán élő családjához. Rövid pályán eddig is ott volt a világ élvonalában, és a váltás ellenére bizonyította, ebben a műfajban Milákra is veszélyes.

A pillangóúszás nagymedencés királya ezúttal nem mutatta meg a legendás versenyszellemét, csak a negyedik helyen végzett a 49,86 másodperces idejével, ami gyengébb volt, mint amit az elődöntőben úszott. Azzal az úszással Milák második lehetett volna Szabó mögött a döntőben, s magyar kettős győzelem esetén talán a vereség is kevésbé lett volna keserű pirula neki.

– Kockáztattam azzal, ahogy a száz pillangó előtt az ötven gyorson úsztam, de ott is esélyes vagyok, jó formában érzem magam, és nem akartam visszavenni – nyilatkozta Szabó Szebasztián. – Kicsit meglepődtem, hogy ilyen jól jöttem fel a táv második felében. Aranyat szerettem volna, örülök, hogy összejött.

Még egy döntősünk volt szerdán, Késely Ajna a hetedik helyet szerezte meg 800 gyorson. az ötödik legjobb idővel jutott be a 200 pillangó holnapi döntőjébe, ugyanezen a távon háton Szabó-Feltóthy Eszter a hetedik, Burián Katalin pedig a nyolcadik helyen jutott be a fináléba.

Rövid pályás Eb, Kazany, szerdai bajnokok. Női 50 gyors: 1. Sarah Sjöström (svéd) 23,12, férfi 50 hát: 1. Kliment Kolesnyikov (orosz) 22,47, 8. Milák Kristóf 23,34, női 100 mell: 1. Martina Carraro (olasz) 1:04,01, férfi 100 pillangó: 1. Szabó Szebasztián 49,68, 4. Milák 49,88, női 800 gyors: 1. Anasztasia Kirpicsnyikova (orosz) 8:04,65, 7. Késely Ajna 8:23,50.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.