Lesz csere, de nem a kerékpár váltja a lovaglást

Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa-szövetség elnöke egy interjúban eldöntött ténynek nevezte, hogy a lovaglást kiveszik a tusák közül és egy másik sportágra cserélik, ám az eddigi találgatásokkal szemben nem a kerékpározásra. A változások hátterében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igénye áll.

Magyar Nemzet
2021. 11. 08. 8:19
null
Tokio 20210807 Tokio2020 Olimpia öttusa férfi verseny Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Marosi Ádám Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lovaglást lecseréljük egy másik sportágra. De nem a kerékpározásra. Most még nem hozom nyilvánosságra, hogy melyikre – nyilatkozta Schormann a német Sportschau.de portálnak, miként azt eksőként az olimpiai sportágakra szakosodott Inside the Games lap szemlézte. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) később cáfolta saját elnöke mondatait, ami persze inább csupán kommunikációs kérdés.

A hír múlt hét közepén szivárgott ki a sportág reformja, hatalmas tiltakozást kiváltva az öttusa-társadalmon belül. 667 korábbi és jelenlegi sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyben lemondásra szólították fel a nemzetközi szövetség vezérkarát, élen Schormann elnökkel.

Immár az is kijelenthető, a változást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sürgette, november 18-i határidőt megszabva a Nemzetközi Öttusa-szövetségnek (UIPM). 

Sokadszorra tapasztalható a NOB antidemokratikus eljárása. A közelmúltban a kajak-kenu olimpiai programjának megváltoztatását is csupán a sportág nemzetközi szövetségének (ICF) vezetőségével vitték keresztül a nemzeti tagszövetségeket kihagyva a folyamatból, fittyet hányva a sportolók véleményére.

Thomas Bach, a NOB, valamint Klaus Schormann, az UIPM elnöke november 9-én személyesen találkozik Lausanne-ban, hogy megvitassák a kialakult helyzetet, pénteken pedig az előző olimpiai ciklusban részt vett sportolókkal kívánnak diskurzust folytatni. 

A hazai szövetség (MÖSZ) oldalán Gallai István főtitkár közleményben emlékeztet arra, hogy ezen a héten, szerdától péntekig megbeszélésen vesz részt a UIPM operatív vezetőivel, és egyértelműen képviselni fogja azt az álláspontot, miszerint a versenyzők és edzők véleményét kiemelten szükséges kezelni. Jelezte továbbá, hogy az egyeztetés után, november 15-én javaslatot fog tenni a MÖSZ elnökségének, amelynek 17-én lesz lehetősége megtárgyalni, illetve mérlegelni a következő lépést. Ahogy utaltunk rá, a NOB november 18-án akarja kimondani a végső döntést.

Balczóék követelése

Hétfő délután a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai és világbajnokai – így például Balczó András, Török Ferenc, Fábián László, Balogh Gábor, Pécsi Gábor, vagy éppen – nyílt levelet juttattak el az MTI-hez, melyben arra kérik a magyar szövetséget, utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott "abszurd döntést". Emellett a magyar versenyzői bizottság nevében szeretnének delegálni egy képviselőt a UIPM kongresszus november 10-12-i ülésére. 

„Sportolóként megérdemeljük, hogy megszólaljunk ebben a kaotikus helyzetben. Megértjük, hogy a lovaglás szabályait frissíteni (esetleg szigorítani) kell azért, hogy sportágunkat biztonságosabbá tegyük mind a sportolók, mind a lovak számára. Az ehhez szükséges változtatásokra nyitottak vagyunk, azonban sportágunk megcsonkítását, az öttusa-hagyomány lerombolását és megszégyenítését határozottan elutasítjuk” – áll az összesen 104 aláíró akaratát kifejező levélben.

Borítókép: Marosi Ádám, a londoni olimpia bronzérmese Tokióban hatodik lett (Nemzeti Sport/Tumbász Hédi )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.