Nem hagyják törölni a lovaglást az elkeseredett öttusázók

Szinte egy emberként mozdult meg a nemzetközi öttusa-társadalom, miután a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy a párizsi olimpia után törlik a lovaglást a tusák közül, s egy másik sportággal (valószínűleg kerékpárral) helyettesítik. Jelenlegi és korábbi versenyzők, közöttük több magyar klasszis, Klaus Schormann elnök, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelik.

Magyar Nemzet
2021. 11. 06. 16:54
Kovács Sarolta a harmadik olimpiáján dobogós helyen végzett
Kovács Sarolta a harmadik olimpiáján dobogós helyen végzett Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatszázhatvanhét jelenlegi és korábbi öttusázó írta alá a Nemzetközi Öttusaszövetség vezetőségének távozását követelő nyílt levelet – írja az olimpiai sportágakra szakosodott Inside the games portál. A magyarok közül Kovács Sarolta, Guzi Blanka, Gyenesei Leila, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Fábián László és csatlakozott az elkeseredett akcióhoz.

„A sportolókkal és a tagszövetségekkel folytatott konzultáció nélkül a vezetőség aláásta az öttusa eddigi 109 éves történelmét, ezért egyhangúlag kinyilvánítjuk bizalmatlanságunkat” – jelentették ki az aláírók.

Hozzátették: a jelenlegi elnök és a végrehajtó bizottság lépései azt mutatják, hogy új vezető testületre van szükség, amelynek tagjai képesek a sportág hosszú távú érdekeit szem előtt tartani, kiállni a sportolókért és megvédeni az öttusa helyét az olimpiai programban.

A versenyzők fellépését az váltotta ki, hogy a nemzetközi szövetség a héten úgy döntött, a párizsi játékok után az öt tusa egyikét, a lovaglást másik sportággal – a hírek szerint valószínűleg a kerékpárral – helyettesítik. A nemzetközi szövetség cáfolta, hogy a tokiói olimpián a különösen a női verseny végeredményét befolyásoló lovaglás miatt határozott így. Arra hivatkozik, a sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállíthatók legyenek az eszközök, és a fiatalok körében népszerű legyen.

A nemzetközi szövetség november végén, online közgyűlésén dönt a tusák sorába lépő új sportágról. Ugyanekkor tisztújításra is sor kerül. A német Klaus Schormannt újabb négy évre elnökké választhatják – ez lenne a nyolcadik ciklusa –, mivel ellenjelölt nélkül indul. Ennek kívánnak elébe menni a sportolók.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében –, de a sportágak sosem cserélődtek.

A magyar öttusázók 9 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek az olimpiai játékokon, ezzel az öttusa a hazai sportági eredményességi rangsorban a nyolcadik. A háromszoros győztes Balczó András minden idők egyik legnagyobb sportolója, a Nemzet sportolóinak egyike.

Borítókép: A Tokióban bronzérmes Kovács Sarolta is aláírta a nyílt levelet (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.