Olimpiai bajnokunk nagyon igazságtalannak tartja az esetet

Öt döntő várt a mezőnyre vasárnap, a debreceni rövid pályás gyorskorcsolya világkupaverseny zárónapján. A magyar férfiváltó bronzérmet szerzett.

2021. 11. 21. 18:33
LIU Shaolin Sándor
Rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny Debrecenben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 500 méteres duplázás után 1000 méteren nem jött ki a lépés a Liu fivéreknek: Liu Shaolin Sándort az elődöntőben, Liu Shaoangot a negyeddöntőben zárták ki. Utóbbi ráadásul két szabálytalanságot is elkövetett futamában, ezért sárga lapot kapott, ami azt jelenti, hogy ezen a távon egyáltalán nem szerzett világkupa-pontot Debrecenben. Krueger John-Henry már a pénteki selejtezőben kiesett ebben a számban.

A női mezőnyben Kónya Zsófia a harmadik, a negyedik helyen végzett negyeddöntőjében, így egyikük sem jutott be az elődöntőbe, viszont mindketten előreléptek a vk-pontversenyben. Jelen állás szerint mindhárom női egyéni versenyszámban két magyar indulhatna a pekingi olimpián.

A vegyes váltónk igencsak eseménydús napot teljesített. Az elődöntőben Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összeállításban az utolsó kanyarban az amerikaiak mögé, a harmadik helyre szorult a magyar csapat, ám az Egyesült Államokat váltásnál elkövetett szabálytalanság miatt kizárták, így a magyar részvétellel rendezték a finálét.

Sziliczei-Német helyett Kónya Zsófia, Krueger helyett Liu Shaoang került be a stafétába, amely a harmadik helyen haladt, amikor a befutó ember, Liu Shaolin Sándor váratlanul elesett. Váratlanul, de nem véletlenül: egy karkötő volt a jégpályán, valószínűleg a korábban elesett dél-koreai versenyző hagyta el.

Liu a versenybírónak átnyújtotta a láncot, a negyedik helyen zárt magyar csapat óvott, de az eredmény nem változott. A szabályok, úgy látszik, nem tiltják, hogy hasonló ékszert viseljenek a korcsolyázók, bár a magyar versenyző felidézett egy 2013-as esetet, amikor a magyar váltó sárga lapot kapott, miután levetettek velük más típusú karkötőt. 

– Nagyon igazságtalannak tartom, hogy semmi következménye nincs ennek. A pengém teljesen használhatatlan lett, ahogy ráléptem a karkötőre, de járhattam volna rosszabbul is, ha mondjuk eltörik a bokám. Ráestem a fenekemre, a kis zúzódás miatt nem indultam a férfiváltóban, mert még egy esés komolyabb sérüléshez is vezethetett volna. A sportolói énem nagyon korcsolyázott volna, de nem akartunk kockáztatni – mondta Liu Shaolin Sándor.

A férfiváltó nélküle a Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence összeállításban szerepelt az A döntőben, ahol harmadik helyen zárt, így a versenyszámban továbbra is mindegyik vk-állomáson dobogós lett Magyarország.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor hiába mutatta a láncot a vezetőbírónak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.