időjárás 18°C Hella 2022. május 27.
logo

Csercseszov nem neheztel Besicre, amire pedig másnak is lehetne oka

Novák Miklós
2022.01.27. 22:54 2022.01.28. 00:57
Csercseszov nem neheztel Besicre, amire pedig másnak is lehetne oka

Mi történt Muhamed Besiccsel? – sokadszorra kérdezhetik a fradisták. A bosnyák játékos 2012–2014 között nem csupán a zöld-fehérek közönségkedvence, hanem a csapat, sőt az egész NB I egyik legjobb játékosa volt. Tavaly nyáron visszatért a Ferencvároshoz, s bár még most sem öreg, csupán 29 éves, nem is emlékeztet egykori önmagára. Az FTC a tavaszi szezonnyitót is miatta veszítette el a Puskás Akadémiával szemben.

A 15. percben kissé körülményesen reagált a helyzetre, ellökte Kozákot, Besic ezért kapta az első sárga lapot a Puskás Akadémia ellen 1-0-ra elvesztett meccsen. A 24. percben elpattant tőle a labda, elvetődve próbált javítani, de nyújtott lábbal letalpalta az ellenfelét, ismét Kozákot. Bognár Tamás játékvezető nem habozott, felmutatta neki a második sárga lapot, majd a pirosat. Muhamed kiállítása miatt a címvédő emberhátrányba került, ami végzetesnek bizonyult.

A Puskás Akadémia élt is a lehetőséggel, s az első félidő hosszabbításában szerzett fejes góllal megnyerte a találkozót.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője úgy fogalmazott, nem neheztel Besicre a kiállítás miatt. Higgadt, profi nyilatkozat, egy új edző rögtön az első mérkőzés után ne szálljon bele senkibe új csapatánál.

S nem is az a gond Besiccsel, hogy kiállították. Különösen a második sárga lapot akár a túlzott vehemencia számlájára írhatjuk. Inkább azt furcsa látni, hogy a bosnyák játékos nem is emlékeztet egykori önmagára.

Először 2012 nyarán, az átigazolási időszak utolsó napján került az akkoriban nehéz napokat élő Ferencvároshoz. A 2011–12-es idényt a Fradi csupán a 11. helyen zárta, s a következő évad is rosszul kezdődött, néhány forduló után Détári Lajost Ricardo Moniz váltotta.

A fradisták a Paksról igazolt gólgyárosban, Böde Dánielben, valamint Muhamed Besicben bízhattak. S az ifjú bosnyák játékos hamarosan vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Bizonyos tekintetben az ifjú Lipcsei Pétert idézte. Hátvéd, védekező középpályás létére olykor rácsavarodott a labdára, s sorra cselezte ki az ellenfél játékosait. Tudta, mi kell a közönségnek. Attól sem riadt vissza, ha labda nélkül kellett szerepelni.

Egy szóval kifejezve: egyéniség volt.

2013 tavaszán, erőtől duzzadva. Fotó: Nemzeti Sport/Czerkl Gábor

Nem véletlen, hogy 2014-ben az Everton 4,8 millió eurót fizetett érte. De előtte még szerepelt a brazíliai világbajnokságon a bosnyák válogatottal. Eleinte a Premier League-ben is megállta a helyét, aztán többször kölcsönadták, idővel ráunt a vándoréletre.

Amikor nyáron híre jött, hogy a Fradi veszi kölcsön, ráadásul ingyen, mindenki azt gondolta, a címvédő a nyár üzletét kötötte.

Besic azonban adós maradt a jó játékkal. Valahogy egész ősszel azt lehetett érezni a játékán, hogy nem érzi a ritmust, nem találja a helyét a pályán, nyoma sem volt a korábban megszokott magabiztosságnak. S mintha lelassult, kicsit körülményessé vált volna, pedig még csak 29 éves.

A téli felkészülése jól sikerülhetett, hiszen Laidouni távollétében élvezte Csercseszov bizalmát, kezdett a Puskás Akadémia ellen. Nem tudott vele élni.

A folytatásban biztosan nehéz dolga lesz. Pedig Besicre, az egykori Besicre nagy szüksége lenne a Fradinak. 

Borítókép: Muhamed Besic negatív hős lett a rangadón (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)