Lewandowski visszavágott Messinek

A Bayern München és a lengyel válogatott csatára, Robert Lewandowski nyerte az Év labdarúgójának járó díjat a zürichi FIFA-gálán. Thomas Tuchel lett az év edzője, az év csapatának támadó négyese: Ronaldo, Lewandowski, Haaland, Messi.

Szilágyi
2022. 01. 17. 20:55
FC Bayern Munich vs Benfica Lisbon
Lewandowski megvédte a címét Fotó: EPA/PHILIPP GUELLAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap rendezték Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, amelyen díjazták a múlt év legjobbjait. A békeidőben mindig elegáns rendezvényt – csakúgy, mint tavaly – a koronavírus-járvány miatt idén is virtuálisan, online tartották meg. A műsor két házigazdája Resh­min Chowdhury brit televíziós újságírónő és Jermaine Jenas, a korábbi 21-szeres angol válogatott labdarúgó, szakkommentátor volt.

Először az év férfi edzőjének a nevét ismertette az Arsenal legendája, Arséne Wenger. Az olasz válogatottal Európa-bajnokságot nyert Roberto Mancinit és a Manchester Cityvel az angol bajnoki címet elhódító Pep Guardiolát megelőzve a Chelsea-vel Bajnokok Ligája-győztes német Thomas Tuchel érdemelte ki az elismerést. 

Az első pár percben tarolt a Chelsea, mert a legjobb női edző a Chelsea női csapatának feje, Emma Hayes lett, a férfiaknál a legjobb kapus pedig a Kékek hálóőre, Édouard Mendy.

Az Internazionaléval 2010-ben olasz bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját nyert kapus, Julio Cesar ismertette, hogy kik voltak az óév legjobb szurkolói. Nem meglepő módon a dán középpályás, Cristian Eriksen szívleállása alatt a nézőtéren tanúsított viselkedésükért a dán és a finn drukkerek érdemelték ki a díjat.

Az év csapatának tagjait a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az 1990-ben aranylabdát nyert Lothar Matthäus és Arsene Wenger nevezte meg. Túlsúlyban a csatárok (négyen vannak) és az Európa-bajnok olaszok (ők hárman). Íme: Donnarumma – Alaba, Bonucci, – Jorginho, Kanté, De Bruyne – Ronaldo, Haaland, Lewandowski, Messi. 

A legjobb női játékosnak járó díj birtokosa, a Barcelona labdarúgója, a női aranylabdás a FIFA elnökétől, Gianni Infantinótól tudta meg, hogy ő lett a befutó.

Következtek a férfiak: vagy Mohamed Szalah közül került ki a győztes. S ha már Infantino ott volt a színpadon, meg is osztotta a nyilvánossággal, hogy a Bayern München lengyel csatára, Lewandowski lett a győztes, megvédte a címét. Az Aranylabdáról lemaradt lengyel klasszis a FIFA-gálán vigasztalódott, visszavágott Messinek. A lengyel támadó kedvéért kapcsolták Münchent, ahol a bajor klubvezetők, Oliver Kahn és Hasan Salihamidzic és az edző, Julian Nagelsmann vette körül. Ennyit a spontaneitásról… Lewandowski boldogan értékelt. –  Álmodtam arról, hogy megdöntsem Gerd Müller rekordját, bár azt hittem, hogy ez lehetetlen lesz. Ő sajnos már nincs velünk, de szeretném megköszönni neki, hogy felállította ezeket a csúcsokat, célokat adott nekem – mondta a meghatott csatár.

a Manchester United portugál világsztárja a FIFA speciális különdíját nyerte el a válogatottban elért góljai miatt. Naná, hogy személyesen jelent meg az ötszörös aranylabdás, és boldogan pózolt a díjjal. 

A múlt év gólját, a 2021-es Puskás-díjas találatot az argentin Erik Lamela szerezte, aki tavaly a Tottenham Hotspur csapatában – azóta a középpályás a Sevillát erősíti – az Arsenal ellen a támaszkodó jobb lábát hátulról keresztezve lőtte el bal lábbal a labdát, úgynevezett rabóna-mozdulattal. 

Borítókép: Lewandowski megvédte a címét a FIFA-nál (Fotó: EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.