Nagyon nagy csatában menekült meg a görögök hőse

Kialakult a negyeddöntők mezőnye az Australian Openen. Az olaszok nagyon boldogok lehetnek.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 14:12
Sztefanosz Cicipasz
Greece's Stefanos Tsitsipas serves against Taylor Fritz of the US during their men's singles match on day eight of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2022. (Photo by Paul Crock / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: Paul Crock / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsóként Sztefanosz Cicipasz jutott be az Australian Open negyeddöntőjébe, miután öt játszmában legyőzte Taylor Fritzet.

Az amerikai játékos először játszott negyedik fordulós mérkőzést Grand Slam-tornán, és remekül kezdett, 6:4-re megnyerte az első szettet a tavalyi Roland Garros döntőse ellen.

Cicipasznak kevés esélye volt fogadóként, az első breakjével azonban rögtön megnyerte a második játszmát, ezzel kiegyenlített.

A harmadik és a negyedik szett sorsáról is egy-egy break döntött, előbb Fritz, majd görög ellenfele javára. A döntő játszmában azonban Cicipasz megtörte a sormintát, ismét ő tudta elvenni ellenfele adogatását, így nehéz helyzete ellenére megmenekült.

Taylor Fritz megszorongatta Cicipaszt, de végül kiesett (Fotó: AFP/Paul Crock)

Magabiztosan menetel viszont a legutóbbi Grand Slam-torna, a 2021-es US Open győztese, Danyiil Medvegyev. Az orosz játékos ugyan vesztett egy játszmát a szerva-röpte stílusával a modern teniszben fehér hollónak számító Maxime Cressy ellen, de ezt ugyanúgy kétszettes előnyben tette meg, mint két fordulóval korábban, Nick Kyrgios ellen. Medvegyev így sem volt mindennel elégedett.

– Nem tudom, mit kellene tennem, hogy a centerpályán játszhassak – mondta az orosz, aki Djokovics kiutasítása után a férfi torna legmagasabban rangsorolt játékosa, azonban legutóbbi két meccsét a Melbourne Park második számú stadionjának számító, Margaret Court nevét viselő arénában játszotta. Ezzel a presztízskérdéssel több gondja már nem lehet a tornán, a negyeddöntőktől kezdve minden mérkőzést a Rod Laver Arénában vívnak a férfi és a női egyes táblán versenyben maradt teniszezők.

Az alsó ágon Medvegyev maradt az egyetlen korábbi Grand Slam-győztes, ugyanis Félix Auger-Aliassime búcsúztatta a horvát Marin Cilicet. A fiatal kanadai zsinórban a harmadik GS-tornán jutott be a legjobb nyolc közé, ő lesz Medvegyev következő ellenfele, míg Cicipasz az olasz Jannik Sinnerrel játszik. Mivel a felső ágon Matteo Berrettini is negyeddöntős, az olaszok ünnepelhetnek: az 1973-as Roland Garros óta ez az első Grand Slam-torna, amelyen két férfi játékost adnak a legjobb nyolc közé.

A nők között is egy Grand Slam-bajnok maradt az alsó ágon: a 2020-as Garros-bajnok Iga Swiatek, aki a román Sorana Cirstea ellen fordított szetthátrányból. Cirstea honfitársa, Simona Halep lehetett volna a másik, de ő kikapott Alizé Cornet-tól, aki hatvanharmadik nekifutásra jutott be először a négy nagy torna egyikének negyeddöntőjébe, ellenfele Danielle Collins lesz, míg Swiatek az észt Kaia Kanepivel játszik, aki kiélezett csatában búcsúztatta a második kiemelt Arina Szabalenkát.

Australian Open, nyolcaddöntők

Férfi egyes

Medvegyev (orosz, 2.)–Cressy (amerikai) 6:2, 7:6, 6:7, 7:5

Cicipasz (görög, 4.)–Fritz (amerikai, 20.) 4:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:4

Auger-Aliassime (kanadai, 9.)–Cilic (horvát, 27.) 2:6, 7:6, 6:2, 7:6

Sinner (olasz, 11.)–De Minaur (ausztrál, 32.) 7:6, 6:3, 6:4

Női egyes

Kanepi (észt)–Szabalenka (fehérorosz, 2.) 5:7, 6:2, 7:6

Swiatek (lengyel, 7.)–Cirstea (román) 5:7, 6:3, 6:3

Cornet (francia)–Halep (román, 14.) 6:4, 3:6, 6:4

Collins (amerikai, 27.)–Mertens (belga, 19.) 4:6, 6:4, 6:4

Borítókép: Sztefanosz Cicipasz (Fotó: AFP/Paul Crock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.