Nem tört meg az átok, skót ünnep Londonban

Peter Wright 7-5-re legyőzte Michael Smitht a dartsvilágbajnokság döntőjében, ezzel pályafutása második vb-címét szerezte meg.

2022. 01. 03. 23:39
London, 2021. december 31. A világbajnok skót Peter Wright versenyez a dartsvilágbajnokság 13. játéknapján a londoni Alexandra-palotában 2021. december 30-án. Fotó: MTI/AP/PA/Steven Paston
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Smith és Peter Wright is az első olyan vb-döntőjére készült hétfő este, amelyben nem volt az ellenfele. Nagy különbség volt kettejük között, hogy az angol Smith egyetlen korábbi világbajnoki fináléját elvesztette, míg a skót Wright két döntője közül a másodikat, a 2020-ast megnyerte a holland klasszis ellen.

A kezdés mindkét oldalon izgulósra sikeredett a londoni Alexandra Palace-ban: a második legben hobbidartosokat idéztek a rengeteg sikertelen duplakísérlettel.

A maratoni leget ugyan Smith nyerte, az első két szettet viszont Wright, annak ellenére, hogy többször panaszkodott a szurkolókra, akik az angol–skót párharcban egyértelműen állást foglaltak.

Smith azonban gyorsan felvette a fonalat, egyenlített, majd világbajnoki rekordot állított fel, a tornán dobott 72. száznyolcvanas körével megdöntötte Gary Anderson korábbi vb-csúcsát.

Fej fej mellett haladtak a játékosok, és hamar eldőlt, hogy az elmúlt évek legszorosabb fináléját látjuk. Smith és Wright összecsapása előtt utoljára a 2016-os döntőben fordult elő, hogy a vesztes is legalább négy szettig eljutott, akkor egy másik skót–angol derbin Gary Anderson 7-5-re győzte le Adrian Lewist.

4-4 után 5-4-re még Smith vezetett, és a 6-4-hez is közel került. Ekkor azonban Wright szintet lépett, egymás után nyolc megnyert leggel egyetlen játékrészre került a vb-trófeától.

Smith saját kezdése mögött magabiztosan maradt versenyben, ám hátsó pályáról nem tudott nagy nyomást helyezni Wrightra, aki rögtön az első meccsnyilát értékesítette, és 2020 után másodszor lett világbajnok!

– Egyikünk sem játszott igazán jól, de az első két szettben Michael rengeteg duplát hibázott. Ha akkor jobban kiszállózik, legyőzhetett volna, és meg is érdemelte volna a sikert. Előbb vagy utóbb biztosan megszerzi ezt a trófeát – fogalmazott sportszerűen Wright, bár lehet, hogy szavaival akaratlanul is megforgatta a kést ellenfelében.

Smith továbbra sem találja a finálék megnyerésének a kulcsát, tizedik PDC-döntőjéből kilencedik alkalommal hagyta el vesztesen a színpadot, és 2019 után másodszor lett a világbajnokság ezüstérmese, amit nagyon csalódottan vett tudomásul.

Wright viszont betartotta az ígéretét, amelyet még tavaly júliusban tett, valóban megnyerte a vb-címet. Talán nem is volt felelőtlen, amikor a finálé előtt már arról beszélt, hogy öt világbajnoki elsőségig is eljuthat...

Borítókép: Peter Wright (Fotó: MTI/AP/PA/Steven Paston)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.