Bolsunov bukott, de a norvégok álltak fejre

Alekszander Bolsunov nyerte a 15+15 km-es sífutóversenyszámot a pekingi téli olimpián. Nem ez a meglepetés, hiszen az ifjú orosz a legfőbb esélyesek közé tartozott, hanem az, hogy egyik norvég sem fért fel a dobogóra. Az egyik favorit, Johannes Hösflot Klaebo fél távnál lényegében feladta a versenyt, csupán negyvenedikként ért célba.

2022. 02. 06. 9:51
Russia's Alexander Bolshunov competes in the men's skiathlon 2x15km event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games on February 6, 2022, at the Zhangjiakou National Cross-Country Skiing Centre. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) Fotó: Europress/AFP/Odd ANDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első körben tartott a verseny, amikor lejtmenetben, az egyik kanyarban Alekszandr Bolsunov elesett. Természetesen meg sem fordult a fejében, hogy feladja a 30 km-es próbát, felpattant, az élmezőny után eredt, s gyorsan ledolgozta a durván tíz másodperces hátrányát. (Érdekességként megjegyezhetjük, hogy négy éve, Phjongcshangban szintén bukott a későbbi győztes, a norvég Simen Hegstad Krüger, aki nem védhette meg a címét, mert két hete pozitív PCR-tesztet adott, s csak tegnap utazhatott el Pekingbe.)

Sőt, amikor a klasszikus műfaj specialistája, a finn Iivo Niskanen ritmust váltott, egyedül Bulsunov tudta – merte – tartani vele a tempót. Az előnyüket egyre növelték, s amikor 15 km után lécet és botot cseréltek, eldőlni látszott a verseny. Niskanen azonnal lemaradt, s Bolsunov mindenkinél gyorsabban síelt. Az előzetesen az olimpia nagy favoritjának kikiáltott norvég Johannes Hösflot Klaebo a váltáskor már 79 másodperces hátrányban volt, s – szemben az amerikai Jessie Digginsszel, aki egy nappal korábba a nők között ugyanígy járt – meg sem próbált felzárkózni. Nem adta fel a versenyt, de inkább csak becsületből teljesítette a távot, s végül negyvenedikként ért célba kilenc perces hátrányban.

Bolsunov több mint egyperces előnnyel nyerte meg a versenyt, s első olimpiai aranyérmét szerezte, hiszen Phjongcshangban három ezüst és egy bronz jutott neki. Ebben az idényben a világkupaversenyeken nem villogott, de ez mit sem számít, hiszen az olimpiára csúcsformába lendült, immár az összes távolsági versenyben első számú esélyesnek tekinthetjük.

Honfitársa, Gyenyisz Szpicov lett a második. Hatalmas szenvedés árán Niskanen megőrizte a harmadik helyet, legjobb norvégként Holund lett a negyedik.

– Kimondhatatlanul boldog vagyok, még fel sem tudom fogni, hogy olimpiai bajnok vagyok – lelkendezett Bolsunov. – A bukás után gyorsan megnyugodtam, s úgy döntöttem, hogy a saját tempóban teljesítem a távot. 

A sífutó-versenyek kedden a szabadstílusú egyéni sprinttel folytatódnak.

Sífutás, férfi 15+15 km síatlon: 1. Alekszandr Bolsunov (Orosz csapat) 1:16.09.8 óra, 2. Gyenyisz Szpicov (Orosz csapat) +1:11.0 perc hátrány, 3. Iivo Niskanen (Finnország) + 2:00.2, 4. Hans Christer Holund (Norvégia) +2:30.9, 5. Paal Golberg (Norvég) 2:52.5, 6. William Poromaa (Svédország) 2:53.9.

Borítókép: Alekszandr Bolsunov első olimpiai aranyérmét szerezte (Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.