Csuklyában lépett meg a doppingolással vádolt orosz olimpiai bajnok

A pekingi olimpia orosz doppingbotrányában hosszú hallgatás után megszólalt a műkorcsolyázók csapatversenyben győztes oroszok legnagyobb sztárjának, a 15 éves Kamila Valijevának az edzője. A fiatal sportolónőt ugyanakkor az oroszok kimenekítették a média elől.

2022. 02. 12. 10:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamila Valijeva edzője, Eteri Tutberidze az orosz 1-es csatornának kijelentette, biztos abban, hogy tanítványa nem vétkes.

– Erősen vitatott és bonyolult helyzet áll elő, amelyben sok a kérdés és kevés a válasz. Abban azonban biztos vagyok, hogy Kamila ártatlan és tiszta. Számunkra ez nem teória, hanem axióma. Elfogadjuk, hogy ebben a helyzetben követnünk kell az eljárást, s a versenyzőnket nem hagyjuk magára, együtt vagyunk vele a bajban és az örömben is – nyilatkozta Tutberidze. Hozzátette: nem érti, miért az olimpián, februárban derült csak ki, hogy Valijeva december 25-én vett doppingmintájával kapcsolatban probléma merült fel.

– Ez lehet véletlen, de egy jól kigondolt terv is – tette hozzá a tréner, azokhoz csatlakozva, akik szerint nem kizárt, valakik így akartak nagyot ütni a korábbi doppingügyei miatt még mindig kollektív büntetésben levő oroszokra. – Bízom benne, hogy győz az igazság – mondta a tréner.

Mindehhez tegyük hozzá, hogy Valijeva ártatlanságában sokan hisznek – felvetődik viszont Tutberidze szerepe, hogy vajon neki tiszta-e a lelkiismerete.

Amint arról beszámoltunk, Valijeva mintájában minimális mennyiségben a szívizom anyagcseréjét javító, így teljesítményfokozónak számító trimetazidint mutattak ki. Mivel Valijeva még nincs 16 éves, rá a vétkessége esetén sem ugyanaz a büntetés várna, mint a felnőtt sportolók esetében.

Az Orosz Olimpiai Bizottság a műkorcsolyázó ideiglenes eltiltását felfüggesztette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban fellebbezett a döntés ellen, a nemzetközi Sportdöntőbíróság pedig keddig dönt az ügyben.

Kérdéses, hogy az oroszok megtarthatják-e a csapatversenyben szerzett aranyérmüket, s az is, hogy Valijeva indulhat-e a kedden kezdődő egyéni versenyben, amelynek a legnagyobb esélyese lenne. Valijeva mindenesetre Pekingben edz, készül a versenyre, az oroszok pedig a pénteki tréning után is megóvták a médiától.

Ekkor Tutberidze sem nyilatkozott a sajtónak, Valijeváról pedig igazán különleges kép készült, csuklyával takarta el az arcát, amikor kötelezően áthaladt a vegyes zónában, a sajtó képviselői előtt. Persze így is mindenki felismerte, többen a nevén szólították, a brit Daily Mail tudósítója pedig egyből nekiszegezte a kérdést, hogy doppingolt-e. Válasz azonban nem érkezett.

Borítókép: Kamila Valijeva nem állt szóba az újságírókkal (Forrás: Facebook/rsport.ria.ru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.