Egymás ellen a Liverpool csillagai az Afrika-kupa döntőjében + videó

Csütörtök éjjel eldőlt, hogy a labdarúgó Afrika-kupa vasárnapi döntőjében Szenegál ellenfele Egyiptom lesz, miután az elődöntőben 0-0 után tizenegyespárbajban 3-1-re legyőzte a házigazda Kamerunt.

Magyar Nemzet
2022. 02. 04. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kameruni fővárosban, Yaoundében az Olembé-stadionban a Kamerun–Egyiptom elődöntő elején az észak-afrikaiaktól a legnagyobb sztár, a Liverpool csillaga, Mohamed Szalah riogatott 18 méterről egy a kaput éppen csak elkerülő lövéssel, a túloldalon pedig szöglet után Michael Ngadeu a keresztlécre fejelt, s a kipattanót Vincent Aboubakar sem tudta bekotorni, mert az egyik védő blokkolta. Fordulás után Szalah elcsípett egy szörnyű passzt, egyedül iramodott meg, de a kapujából húsz méterre kifutó André Onana mellett nem tudta eltolni a labdát, az Ajax Amsterdam hálóőre bal lábbal az oldalvonalon túlra rúgta – utóbb ezt a jelenetet választották a mérkőzés legnagyobb mentésének.

Később az egyiptomi kapus, Mohamed Abou Gabal, másik nevén „Gabaski” vállát veregették a társai, miután Karl Toko Ekambi fejesét elcsípte a gólvonal előtt, majd André Zambo Anguissa távoli bombája alig kerülte el a kapuját. A gól nélküli kilencven perc után jött a 2x15 perces hosszabbítás, ebben az egyiptomiak előtt adódott egy nagy lehetőség, de nem tudtak élni vele. A tizenegyespárbajban viszont nem hibáztak, Zizo, Mohamed Abdelmonem és Mohanad Lasheen is belőtte, a házigazdáktól viszont csak az elsőként nekifutó Aboubakar talált be, utána három csereként beállt játékos, Harold Moukoudi, James Léa Siliki és Clinton N’Jie is rontott. Vagy mondjuk inkább azt, hogy Moukoudi és Léa-Siliki lövését Gabaski védte. Amikor pedig N’Jie a kapu mellé durrantott, kezdődhetett az egyiptomi ünneplés, Szalahnak már nem is kellett rúgnia.

A mérkőzés összefoglalója:

A találkozó krónikájához tartozik, hogy a 90. percben az egyiptomiak szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz megkapta a második sárgáját, így nem maradhatott a pálya szélén a kétszer tizenöt perces hosszabbításban.

Érdekesség, hogy Egyiptom a második tizenegyespárbaját nyerte meg a tornán: a nyolcaddöntőben Elefántcsontpartot 0-0 után 5-4-re győzte le, de a negyeddöntőben is csak hosszabbításban kerekedett 2-1-re Marokkó fölé. A csoportkörben az első meccsén 1-0-ra kikapott Nigériától, ezután Bissau-Guineát és Szudánt is csak 1-0-ra tudta legyőzni, és csoportmásodikként ment tovább. A hat találkozóján tehát csupán négy gólt szerzett (6x90 perc alatt hármat), de ott van a döntőben. 

És ezt meg is kellett ünnepelni:

Az egyiptomi válogatott hétszer nyerte már meg története során az Afrika-kupát, melyet legutóbb 2010-ben hódított el. A fináléig legutóbb 2017-ben jutott, és akkor épp Kamerunnal szemben bukott el. Egyiptom vasárnapi döntős ellenfele, Szenegál 2002 és 2019 után harmadszor játszik a trófeáért, de nyernie még egyszer sem sikerült. A fináléban a Liverpool két nagy sztárja, Szalah és egymás ellen lép pályára – ők az Afrika-kupa két legértékesebb játékosai, az egyiptomi klasszist 100 millió euróra, a szenegálit 80 millióra árazza be a mértékadó Transfermarkt. Az idei tornán eddig mindketten két gólt szereztek. A szenegáli keret összértéke amúgy 343 millió euró, az egyiptomié csak 161 millió, utóbbi több mint felét tehát Szalah teszi ki, de mégsem mondhatjuk, hogy a „Fáraók” egyszemélyes válogatott lenne.

Arra, hogy Szalah és Mané is ott lesz a döntőben, természetesen Liverpoolban is nagyon büszkék:

Afrika-kupa, elődöntő:

Egyiptom–Kamerun 0-0 – tizenegyesekkel 3-1

szerdán játszották:

Szenegál–Burkina Faso 3-1 (0-0), gólszerzők: A. Diallo (70.), Gueye (76.), Mané (87.), illetve I. Touré (82.)

a további program:

szombat:

a 3. helyért: Burkina Faso-Kamerun, Yaoundé 20.00

vasárnap:

döntő: Szenegál–Egyiptom, Yaoundé 20.00

Borítókép: Egyiptom a döntőben, a kép jobb szélén Mohamed Szalah ünnepel (Forrás: Twitter/#TotalEnergiesAFCON2021) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.