Így előzi meg a Red Bull, hogy Verstappen a Mercedeshez szerződjön

A hírek szerint minden idők legjövedelmezőbb szerződését írta alá a Formula–1-ben Max Verstappen a Red Bull-lal, amelynek értelmében a holland még hosszú évekig az osztrák istálló pilótája marad.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 11:36
VERSTAPPEN, Max
Zandvoort, 2021. szeptember 5. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje pezsgõvel ünnepel a gyõzelmi emelvényen, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíját a zandvoorti pályán 2021. szeptember 5-én. MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel Fotó: Koen Van Weel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-ben, mindössze 17 évesen mutatkozott be a Formula–1-ben, akkor még a Red Bull fiókcsapatánál, a Toro Rossónál rótta a kilométereket. Egy évvel később négy futam zajlott le az idényből, amikor lehetőséget kapott a bizonyításra a „nagy testvérnél” is, és a fiatal holland azonnal meghálálta a bizalmat: hatalmas szenzációt okozva már az első versenyét megnyerte a Red Bull színeiben.

Verstappen azóta is hűséges volt az istállóhoz, s ennek 2021-ben érett be a gyümölcse, amikor az osztrák csapat olyan autót tett alá, amivel a világbajnoki címért is harcolhatott, sőt a csúcsra is ért vele. A 24 éves pilóta ezek után lelkendezve azt nyilatkozta, soha nem hagyná el az alakulatot:

Szerintem tudják, mennyire imádom őket. Remélem, még tíz-tizenöt évig folytathatjuk közösen. Nincs semmi okom a váltásra, az életem hátralévő részében velük szeretnék maradni. Tudom, hogy ez őrület, de remélem, hogy megengedik.

Úgy tűnik, ezek nem csak üres szavak voltak, mert csütörtökön bejelentették, a felek arról egyeztek meg egymással, hogy a Verstappen–Red Bull házasság 2028-ig folytatódik.

– Elsősorban arra fókuszálunk, hogy Max megőrizze a világbajnoki címét, de ez a szerződés azt is megmutatja, hogy hosszú távon gondolkodunk – nyilatkozta a bejelentéskor Christian Horner csapatfőnök.

Röpködnek a milliárdok

A címvédő korábbi szerződésével 25 millió eurót tehetett zsebre, azonban ez a megállapodás csak 2023 végéig szólt, és a száguldó cirkusz berkein belül felmerült a pletyka, hogy nyugdíjba vonulása esetén Verstappen venné át a helyét a Mercedesnél. Bárhogy is döntsön a brit rekorder, ez a forgatókönyv minden bizonnyal nem valósul meg, erről gondoskodott most a Red Bull. Holland sajtóértesülések szerint 

az energiaitalosok megduplázták világbajnokuk fizetését, aki évi 50 millió eurót (több mint 18 milliárd forintot) keres ezentúl – ennél magasabb összegről szóló szerződést még sosem írt alá versenyző az F1-ben. 

Mert bár Hamiltonnak is 50 millió eurót utal át évente a Mercedes, az ő megegyezése csupán kétéves, 2021-től 2023-ig szól.

A Red Bullnak alighanem nem okoz majd túl nagy fejtörést Verstappen fizetésének kigazdálkodása, hiszen az alakulat a közelmúltban az Oracle-lal írt alá öt évre szóló, 500 millió dollár értékű megállapodást, ami napjaink egyik legjövedelmezőbb szponzori egyezsége a száguldó cirkuszban.

Szerződést bontottak az oroszokkal

Csütörtökön még egy bejelentésre sor kerítettek a Formula–1-ben. Az F1 vezetősége úgy döntött, nemcsak az idei szocsi futamot törli, hanem Ukrajna megszállása miatt a következő években sem ad lehetőséget arra Oroszországnak, hogy versenyt rendezzen, ezért felbontotta a helyi szervezőkkel kötött, eredetileg 2025-ig szóló szerződését.

Borítókép: Max Verstappen pezsgőzik a 2021-es Holland Nagydíj megnyerése után (Fotó: MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.