Marco Rossi újonca Európa tíz legjobb góllövője között van idén

Először tagja a magyar labdarúgó-válogatott keretének az NB I góllövőlistáját vezető Ádám Martin, aki az európai aranycipőért folytatott versenyben sem áll rosszul a magyar bajnokság erejéhez képest, 2022-ben pedig Európa élvonalbeli ligáinak a legjobbjai közé tartozik góllövésben.

Magyar Nemzet
2022. 03. 21. 15:21
Ádám Martin szárnyal az NB I-ben Fotó: Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

23 gólt számlál a Paks színeiben a jelenlegi NB I-es idényben, ezzel lényegében már oda is lehetne adni neki a magyar gólkirályi címet, hiszen a második helyezett Nenad Lukics (Honvéd) 12 találatos mindössze.

Arról nem is beszélve, hogy Ádám már most az elmúlt tíz év legtermékenyebb NB I-es gólkirálya lenne, legutóbb 2011-ben a fehérvári André Alves volt ennél több találattal, 24-gyel megkoronázva.

– Ádám Martin meghívása üzenet a többi NB I-es játékosnak, aki úgy érzi, hogy két jól sikerült meccs után helye lenne a válogatottban – nyilatkozta szövetségi kapitány, miután meghívót küldött a paksi erőcsatárnak. – Nos, két jó meccs nem elég, az NB I ugyanis nem a Bundesliga vagy a Premier League, a magyar élvonalban huzamosabb ideig kell kiemelkedőn teljesíteni, ahogyan Ádám Martin is tette.

Paks kedvence holtversenyben az 54. helyen áll az európai Aranycipőért folytatott küzdelemben, ami annak fényében egyáltalán nem rossz, hogy az NB I-ben minden gól csak egy pontot ér a versenyben, miközben az erősebb bajnokságokban szerzett találatokat a kétszeresével vagy legalább a másfélszeresével számolják.

A hasonlóan egyszeres szorzójú ligákból csak négyen előzik meg Ádámot az Aranycipő-rangsorban.

Ha pedig az aktuális formát, tehát csak a 2022-ben szerzett gólokat nézzük, Ádám az összes európai élvonalbeli bajnokságot tekintve a tizedik helyen áll az idén elért nyolc NB I-es találatával a Transfermarkt kimutatása szerint. Itt holtverseny esetén az rangsorol, hogy kinek jött össze kevesebb perc alatt ugyanannyi gól, a paksiak támadója így előzi meg például az RB Leipzig francia válogatott sztárját, Christopher Nkunkut.

Európa élvonalbeli bajnokságainak 10 legjobb gólszerzője 2022-ben:
1. (Bayern München) 12 gól
2. Dominik Stolz (Hesperange) 9
3. Marko Livaja (Hajduk Split) 9
4. Enes Ünal (Getafe) 9
5. Deniz Undav (Union SG)
6. Tammy Abraham (AS Roma) 9
7. Sébastien Haller (Ajax) 8
8. Kwadwo Duah (St. Gallen) 8
9. Maxuell Samurai (Gzira United) 8
10. Ádám Martin (Paks) 8

Már csak az a kérdés, hogy Ádám Martin a válogatottba is át tudja-e menteni az eredményességét. Csütörtökön Szerbia, majd jövő kedden Észak-Írország ellen erre is választ kaphatunk.

Borítókép: Ádám Martin (Fotó: Makovics Kornél)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.