A gólgyáros parasztgyerek, aki Szalai Ádám alternatívája lehet

Óriási gólt rúgott Dibusz Dénesnek a Fradi ellen vasárnap, immáron 18 találattal vezeti az NB I góllövőlistáját. Ádám Martin hasonló őserő a magyar élvonalban, mint Böde Dániel, de nagy kérdés, hogy a válogatottban lehet-e Szalai Ádám alternatívája. Jóllehet, Marco Rossi szövetségi kapitány is ezen töpreng mostanában.

Magyar Nemzet
2022. 02. 08. 6:14
null
Paks 20210911 Labdarúgás NB1 NB1 OTP Bank Liga Paksi FC MTK Foto: Nemzeti Sport Szabó Miklós csapat öröm LENZSÉR BENCE ÁDÁM MARTIN Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FTC–Paks bajnokin (0-3) külön figyelmet szenteltünk játékának. A paksiak jól megtermett, közel 100 kilós csatára futószalagon szállítja a gólokat az idényben, mégis kérdéses, hogy a nemzetközi szinten mire lehet elég a különös testi ereje, amelyből az NB I-ben jól megél. A Fradi az elmúlt három évben nemzetközi kupás csoportkörben szerepelt, ha van stadion, ahol hazai környezetben kiderülhet, Ádám mennyire felkészült, az a Groupama Aréna.

Ahol az ötödik percben hatalmas gólt rúgott Dibusz Dénesnek vasárnap, íme:

Ádám Martin már 18 gólos az évadban, ezzel a terméssel a legutóbbi tíz idényben hétszer megszerezte volna legalább a társgólkirályi címet. De a most zajló bajnokságból még hátra van 14 forduló, így a 193 centis csatárnak arra is jó esélye van, hogy az elmúlt húsz év egyik legnagyobb termésű magyar gólkirálya legyen.

Épp húsz éve, 2002-ben lett Tököli Attila 28 találattal megkoronázva, ha eddig nem is jut végül Ádám, de az időszak második legjobbja, André Alves 24 gólos teljesítményét simán elérheti.

Jogos a felvetés, hogy mindez elegendő-e a válogatott-meghívóhoz, főleg, hogy középcsatárokban nincs túlkínálat, az évek óta elnyűhetetlen is már 34 éves, Rossi azonban nincs könnyű helyzetben, amikor a mainzi támadó alternatíváját keresi.

A Fradi elleni gólja után ünneplik a társak Ádám Martint. Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

– Kétségkívül vannak figyelemreméltó képességei, alkatilag is hasonlít Szalai Ádámhoz és jól is szerepel az NB I-ben – mondta a szövetségi kapitány Ádám Martinról tavaly decemberben. – De vannak olyan hiányosságai, amelyekről már beszéltem a klubjával és adtam is néhány tanácsot, hogyan juthat el oda, hogy számításba vehessem.

Rossi azt sem titkolta, mit tart a 27 éves paksi csatár legnagyobb hátrányának: keveset fut.

Ez a Fradi ellen is szembeötlő volt. Ugyan a Paks hasonló szerepet töltött be a találkozón, mint a magyar válogatott az erősebb ellenfelek ellen, sokszor visszahúzódott a kapuja elé, de Ádám Martin nem zárt vissza olyan mélyen, mint Szalai Ádám, aki a nemzeti csapatban sokszor nemcsak a frontvonalban harcol, hanem a középpályára is visszalép. Ezzel szemben Ádám ritkán helyezkedett a felezővonalnál hátrébb.

Ettől eltekintve Ádám sok mindenben hasonlít a másik Ádámra. Ő sem gyors, emiatt csúnyán el is késett egy belépőnél, és Loncar megrúgásáért sárga lapot kapott a Fradi ellen. De közben a felívelt labdákat a Bundesligában edződő kollégához hasonlóan képes megjátszani a védők gyűrűjében.

Az FTC játékosainak nem sikerült elszigetelniük őt, Ádám a 67 perc alatt, amit a pályán töltött, 33-szor ért labdába, tehát aktív volt, és többségében pontosan passzolt a társaihoz.

A Fradi két középső védője szorosan őrizte őt, de amikor csak egyikük állt vele szemben, abból született Ádám gólja, illetve több veszélyes paksi elfutás is kibontakozott belőle.

Igaz, hogy Ádám Martin futómennyisége kevésnek tűnik, így védekezésben nem annyira hasznos, de a támadásoknál jól használja az adottságait, amelyekről ő maga ezt mondta egy interjúban: – Egyszerűen így születtem, ilyen az izomzatom, nagydarab vagyok, jól tudom fedezni a labdát, nehezen tudják elvenni tőlem.

Ha nem is ő lesz az új Szalai Ádám, de mellette éppúgy hasznos tagjává válhat a válogatottnak, mint egy időben Böde Dániel.

– Mi ketten parasztgyerekek vagyunk – mondta Ádám magáról és Bödéről. Azt nem tudjuk, mi jár Rossi fejében, de azt igen, hogy kedveli az ilyen őszinte és alázatos legényeket.

Borítókép: Ádám Martin gólöröme az MTK ellen tavaly szeptemberben (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.