Megvívták a maguk harcát Szocsiban

A hét végén Szocsiban a női párbajtőrözöknek rendeztek Világkupa-fordulót. A verseny menet közben félbe szakadt, a magyar sportolók viszontagságosan bár, de szerencsésen hazaértek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 11:55
null
Fotó: @PHOTOPAVIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női párbajtőrözők a hét végén Szocsiban rendezett világkupa-versenyét több lépésben árnyalta be Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója. A külföldről érkezett sportolók az egyéni verseny 64-es főtábláján rendre adták fel az asszóikat, egyrészt amikor oroszokkal találkoztak, mert nem akartak ellenük vívni, másrészt az idő szorításában, mert mindenki igyekezett az életbe lépő szankció sodrában minél hamarabb hazajutni.

A végő lökést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombaton közzétett ajánlása adta meg, miszerint arra kéri az egyes sportági szövetségeket, hogy bojkottálják az orosz sportot.

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) azonnal eleget tette a NOB  kérésének, s félbe is szakította a versenyt, egyben törölte a vasárnapi csapatviadalt.

Amelynek egyébként nem is lett volna értelme, lévén addigra, aki tudott, elrepült az orosz városból.

A magyar válogatott még időben döntött a visszalépésről és tervezte meg az utat hazafelé. A vasárnap kora reggeli órákban Szocsiból Moszkvába repült. A domagyedovói repülőtéren Konkoly Norbert, Magyarország moszkvai nagykövete közbenjárásával két kisbusz és Horváth Alisza konzul asszony várta a mieinket. Domagyedovo és Seremetyevo között ugyanis száztíz kilométeres a távolság, és a magyarok onnan akartak a tervek szerint továbbrepülni hazafelé. 

Csakhogy útközben jött a hír, hogy a Moszkva és Budapest közötti, délutáni járatot törölték.

– A konzul asszony javaslatára ennek ellenére átbuszoztunk Seremetyevóra, és az esti órákban két olyan járatot találtunk, melynek európai útcélja volt, és nem törölték. Helsinki felé nem volt nyolc jegy, Isztambul irányába viszont igen. Azonnal lefoglaltuk a helyeket, és este elrepültünk a török fővárosba. Ott újra ki kellett csekkolnunk, de ez volt a legkevesebb, mivel a hajnali, budapesti járattal haza tudtunk jönni. Ez úton is szeretnénk megköszönni a segítségét a nagykövet úrnak és a konzul asszonynak, valamint itthonról elnök úrnak és főtitkár asszonynak, akik nagyon sokat tettek a hazahozatalunkért – beszélt a kalandos útról Boczkó Gábor szövetségi kapitány a Magyar Vívószövetség honlapjának

Boczkó Gábor azt is elmesélte, hogy a seremetyevói reptéren találkoztak vasárnap délután az olasz és a német válogatott tagjaival. Ők már szombaton elrepültek Szocsiból, de nem jutottak Moszkvánál tovább.

Borítókép: Nem a vívásról szólt a szocsi világkupa (Fotó: Magyar Vívószövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.