Végre egy igazán könnyű döntés várhat az UEFA-ra

Az UEFA 2022. március 23-át jelölte meg határidőnek, hogy a tagállamok benyújtsák rendezési szándékukat a 2028-as Európa-bajnokságra. A közös brit–ír projekt mellett a törökök és az oroszok is pályáznak.

Magyar Nemzet
2022. 03. 23. 14:45
Wembley Stadium across Welsh Harp Lake, London, England, United Kingdom, Europe
Wembley Stadium across Welsh Harp Lake, London, England, United Kingdom, Europe (Photo by Charles Bowman / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP) Fotó: robertharding via AFP/Charles Bowman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales és Írország szerdán közös szándéknyilatkozatot nyújtott be a 2028-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) még tavaly a március 23-i dátumot jelölte meg határidőnek a rendezési szándék jelzésére. A brit–ír pályázat riválisa Törökország és Oroszország lesz.

Igaz, az ukrajnai háború fényében a 2032-es Eb-re is pályázó oroszok pályázata aligha kap komoly támogatást, ha egyáltalán az UEFA elfogadja a jelentkezést.

A törökök már a 2024-es Eb-re is kandidáltak, de a torna rendezési jogát Németország kapta.

A rendezőt az eredeti menetrend alapján 2023 szeptemberében jelöli ki az UEFA, és ugyanekkor derül ki a 2032-es házigazda kiléte is. Könnyű lenne a helyzet, ha az egyiket megkapná a brit–ír, a másikat a török pályázat, ám a hírek szerint a későbbi eseményre Olaszország is pályázni fog.

A pályázati folyamat elindításakor az UEFA 24 csapatos Eb-t rögzített, de az európai szervezet vizsgálja annak lehetőségét, hogy a 2028-as Eb-n mégis már 32 résztvevő lenne. A legutóbbi létszámemelés a 2016-os Eb-t érintette, Franciaországban már 24 válogatott – köztük a magyar – vetélkedett a kontinensviadalon.

Borítókép: 1996 és 2021 után ismét a Wembley adhatna otthont az Eb-döntőnek (Fotó: Robertharding via AFP/Charles Bowman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.