Liu Shaoang elképesztő, újabb két aranyat nyert a világbajnokságon! + videó

A februári pekingi téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázók versenyében Liu Shaoang megnyerte az 500 métert, 1000-n pedig bronzérmes lett, a hét végén a montreali világbajnokságon azonban ezt is felülmúlta: szombaton győzött 1500-on, majd 500-on, vasárnap megnyerte az 1000 métert is, és 2021 után újra ő lett az összetett világbajnok is!

Magyar Nemzet
2022. 04. 10. 21:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy szombaton kétszeres olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang 1500 méteren, majd 500-on is világbajnok lett, vasárnap az 1000 méter következett a programban, de előtte megrendezték a váltóversenyek B döntőit. Férfiváltónk szerencsére a legjobbak közé jutott, így női stafétánk révén voltunk érdekelve. A Kónya Zsófia, Somodi Maja, Schönborn Melinda összetételű négyesünk nem bírt a lengyelekkel, így a vb hat csapata közül hatodik lett, de lássuk be, ez volt a papírforma.

A női 1000 méter harmadik negyeddöntőjében Jászapáti Petra harmadikként ért célba, de kizárták, ugyanebben a futamban Kónya Zsófia ötödik lett, ő is kiesett. A férfiaknál Nógrádi Bence is az ötödik helyen haladt a negyeddöntő harmadik futamában, amikor hárman is elestek előtte, így a második helyen bejutott az elődöntőbe. Liu Shaoang megnyerte a negyedik futamot, Jászapáti Péter két esés miatt harmadik lett, de a második holland Knegtet kizárták, így az elődöntőbe, a legjobb tizenegy közé mindhárom indulónk bejutott. Az első elődöntőben Liu Shaoang újra oktatta a mezőnyt, ezúttal is első lett, Nógrádi Bence a hat versenyző között ötödik, így ő a B döntőbe jutott. A második elődöntőben Jászapáti Péternek az ötödik helye ugyancsak B döntős szereplést ért. A „kisdöntőben” Nógrádi negyedik, Jászapáti ötödik lett, így a vb-n előbbi a kilencedik, utóbbi a tizedik helyen végzett. Nem sokkal később Liu Shaoang tehát ebben a számban is az A döntőben korcsolyázott, a legjobb öt között, és újra legyőzhetetlen volt; Montrealban megszerezte a harmadik aranyérmét, egyszersmind a negyediket is, mert a később sorra kerülő 3000 méteres szuperdöntő eredményétől függetlenül megvédte az összetett világbajnoki címét. Semmi kétség, ő a földkerekség legjobbja! 

A nyolcfős, 3000 méteres szuperdöntőt – ahol érmeket nem osztottak, csak pontokat az összetett versenyben –, mivel végső sikerét már matematikailag bebiztosította, Liu Shaoang csak békés tempóban végigkocsolyázta. Az összetett ezüstöt a futamot megnyerő kanadai Pascal Dion szerezte meg, így ez volt az első egyéni futam a férfiaknál, amelyben Liu Shaoang nem elsőként haladt át a célvonalon. Nógrádi Bence 19., Jászapáti Péter 20. helyen végzett összetettben.

A férfiak 5000 méteres váltóversenyében a magyar csapat a negyedik helyen végzett. A mieinek elődöntőhöz képest változtattak, mert Liu Shaoang, Nógrádi Bence és Talabos Attila mellett ezúttal Bontovics Balázs kapott lehetőséget Jászapáti Péter helyett. A minden egyéni számot besöprő Liu Shaoangon kívül csupa fiatal tehetséggel felálló magyar négyes a hajráig jól tartotta magát, ott azonban nem derült ki igazán, mire képesek, mert egy esés miatt elszállt az éremszerzési lehetőség. Azért így sem lehetünk elégedetlenek!

Eredmények:

férfiak, 1000 m: 1. Liu Shaoang 1:25,462 perc; 2. Li Dzsun Szeo (Koreai Köztársaság) 1:25,529; 3. Kvak Jun Gi (Koreai Köztársaság) 1:25,662; ...9. Nógrádi Bence;...10. Jászapáti Péter

nők, 1000 m: 1. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 1:27,956 perc; 2. Kim Boutin (Kanada) 1:28,076; 3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 1:29,144; ...16. Kónya Zsófia; ...19. Jászapáti Petra

férfiak, összetett: 1. Liu Shaoang 104 pont, 2. Pascal Dion (Kanada) 63, 3. Li Dzsun Szeo (Koreai Köztársaság) 55, ...19. Nógrádi Bence, 20. Jászapáti Péter

nők, összetett: 1. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 107 pont, 2. Kim Boutin (Kanada) 84, 3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 53, ...12. Jászapáti Petra 2, ...21. Kónya Zsófia

5000 méteres férfi váltó: 1. Koreai Köztársaság (Han Szeng Szu, Kvak Jun Gi, Li Dzsun Szeo, Park In Vuk) 6:56,709 perc; 2. Hollandia (Itzhak de Laat, Friso Emons, Sjinkie Knegt, Sven Rös) 6:56,786; 3. Kanada (Pascal Dion, Steven Dubois, Charles Hamelin, Jordan Pierre-Gilles) 6:56,807; 4. Magyarország (Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Bontovics Balázs, Jászapáti Péter) 7:11,449

3000 méteres női váltó: 1. Koreai Köztársaság (Csoj Min Dzsong, Kim A Lang, Szeo Vi Min, Sim Szuk Hi) 4:09,683 perc; 2. Kanada (Kim Boutin, Florence Brunelle, Alyson Charles, Courtney Sarault) 4:09,717; 3. Hollandia (Rianne de Vries, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer) 4:09,779; ...6. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Schönborn Melinda, Somogyi Barbara)

Borítókép: Liu Shaoang legyőzhetetlen volt a világbajnokságon (Forrás: Twitter/ISU Speed Skating)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.