Nem bírt a németek skandináv zsenijeivel, kiesett a Szeged a BL-ből

Az idegenbeli 25-21-es vereség után hazai pályán a Szeged 36-35-re nyert a Flensburg ellen a férfikézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Carlos Pastor csapata kiesett, a Flensburg megérdemelten jutott tovább, és a Barcelonával játszhat a Final Fourba jutásért.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 20:21
null
20220407 Szeged Flensburg kézilabda Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy órával a meccs kezdete előtt kiderült, vajon miért titkolóztak Szegeden. A Flensburg elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójára nevezett keretből kimaradt a hazaiak világklasszis beállója. A sérült kulcsember ott volt a Pick Arénában, ahogy Nagy Péter súlyemelő és Kárász Anna olimpiai bajnok kajakozó mellett a Kékek legendás csapatkapitánya, a svéd Jonas Källman is szurkolt egykori csapatának. A kiváló szélső örömmel konstatálta, hogy szurkolói szektort neveztek el róla a tavaly átadott arénában.

Négygólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a magyar bajnoknak a német ellenfelével szemben. A feladat nehézséget mi sem bizonyítja jobban, hogy a Flensburg még soha nem dobott idegenben 21 gólnál kevesebbet a Bajnokok Ligájában. Márpedig a Szegednek legalább négy, de inkább öt góllal kellett volna nyernie a biztos továbbjutáshoz. 

Nem indult jól a mérkőzés: Hampus Wanne, az Európa-bajnok svéd balszélső szerezte az első gólt, Johannes Golla, az Eb all star csapatába beválasztott beálló a másodikat. Közben Benjamin Buric védett két ziccert, az egyszeres BL-győztes a háromgólos előnyért támadhatott, Golla megint hibátlanul célzott, Gottfridsson álompasszát váltotta gólra. Hideg zuhany pár perc alatt.  

Benjamin Buric bombaformában kezdte a meccset:


Sebastian Frimmel révén zárkózott a Szeged, amelynek a védekezése arra feltétlenül jó volt, hogy lelassította a négygólos előnye tudatában a tempót tudatosan visszafogó Flensburg rohamait.

10-7-nél jött el a mérkőzés első fordulópontja: a négygólos előnyért támadott a Szeged ellenfele, de az addig hibátlanul célzó olimpiai bajnok dán szélső, Lasse Swan lövését Mirko Alilovic védte, ezt zsinórban három szegedi gól követte. Kiegyenlített a Szeged, de elfogyott a lendület. Két Buric-bravúr után két Gottfridsson-gól következett. Pastor időkéréssel próbált életet lehelni a csapatába, Alilovic helyére Mikler Rolandot vezényelte a kapuba. A magyar válogatott kapusa két bravúrral kezdett, Borut Mackovsek góljával megint utolérte ellenfelét a Szeged. Mikler hetesvédése után emberhátrányban vette át a vezetést a magyar bajnok. Nem tartott sokáig az öröm, tiszavirág-életű volt az előny. A szünet előtti utolsó gólt Mensah Larsen jegyezte, közelebb nem került, sajnos inkább távolodott a céljai elérésétől a magyar bajnok. A Flensburg 18 szerzett gólja egyszersmind azt is jelentette, hogy legalább öt góllal kellett volna megnyernie a mérkőzést a Szegednek, azaz legalább hatgólos különbséget kellett volna kialakítania a szünet után.

A második félidőben

Hibátlan harminc perc kellett volna a szegedi csodához, és az sem ártott volna, ha Buric, a bosnyák válogatott kapusa nem folytatja a parádéját. Sebastian Frimmel két lövésével fordított a Szeged, Mikler védése után először a meccs során a kétgólos előnyért támadott Carlos Pastor csapata. Bodó Richárd lövést rontott, a válogatott jobbátlövője nem fogott ki jó napot. 

Fej fej mellett haladt a két csapat. Bodó továbbra is vaktölténnyel tüzelt, Frimmel volt a Szeged legjobbja, de a társai közül sokan meg sem tudták közelíteni az ő szintjét. Johannes Gollával szemben nem volt ellenszer, a németek klasszis beállója szinte hibátlanul használta ki a helyzeteit.  Matej Gaber is: a  szegediek szlovén beállójának a góljával szűk húsz perccel a vége előtt, a meccs során először két góllal ment a Szeged. 

Gollát képtelenek voltak tartani a szegedi védők, és Gottfridsson is megvillantotta a zsenialitását. Pastor 13 és fél perccel a vége előtt időt kért, mert nem az ő szája íze szerint alakultak az események.  Gyorsan változtak az események: Bodó bombájával visszaállt a kétgólos különbség, majd Frimmel labdalopása után felrobbant a Pick Aréna. Már csak két gól kellett volna a továbbjutáshoz. Hampus Wanne szélről belőtt labdája lehűtötte a kedélyeket.

Bodó újabb kísérlete fölészállt, de egy labdaszerzés után újra meg lehetett volna a közte három, de Gaber pontatlanul indított. Majd ugyanő a vonalra lépett a saját helyzeténél. Hampus Wannne kilencedik góljával feljött egyre a Flensburg kevesebb mint négy perccel a vége előtt, majd ki is egyenlített. Ezzel eldőlt a továbbjutás. A Szeged győzelemmel búcsúzott a BL-től, de a Flensburg játszhat a Barcelonával a Final Fourba jutásért. 

 

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó mérkőzés: Pick Szeged–Flensburg 36-35 (17-18). Továbbjutott: a Flensburg (60-57-es összesítéssel).

Borítókép: Sebastian Frimmel volt a szegediek legjobbja (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.