Arab ország színeire válthat Anglia patinás futballklubja

Kevés különbséget lehet majd felfedezni Szaúd-Arábia válogatottja és a Newcastle United idegenbeli meze között a következő futballidényben. Kiszivárgott, hogy a patinás angol klub zöld-fehér színekre válthat az új arab tulajdonos igényei szerint.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 10:59
Forrás: Newcastle United
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly októberben jelentették be, hogy a szaúdi királyi család érdekeltségbe tartozó Public Investment Fund (PIF) megvásárolta a Newcastle Unitedot, s az új tulajdonos tőkeereje (háromszázmilliárd font a cég értéke) alapján az angol együttes lett a világ leggazdagabb futballklubja.

A vételár 305 millió font volt, ennyiért mondott le a korábbi főnök, Mike Ashley a csapat többségi tulajdonrészéről. Az üzlet csak többszöri nekifutásra köttetett meg, mert a Premier League biztosítékot akart arra, hogy nem a szaúdi állam kezébe kerül a Newcastle. Mivel a PIF hivatalosan Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg tulajdonában van, nem tudni, mi jelentette az erre vonatkozó garanciát, mindenesetre a liga végül az áldását adta az adás-vételre.

Most pedig kiszivárgott, hogy a hagyományosan fekete-fehér színeket viselő Newcastle United a 2022–2023-as idényben zöld-fehér mezben lép pályára az idegenbeli mérkőzésein. 

A teljesen fehér mezen az ujjak és a nyakrész díszítése zöld lett, akárcsak a klub címere. A Daily Mail megállapítása szerint ez a koncepció feltűnően hasonlít a szaúdi válogatott mezére.

A Newcastle arab tulajdonosainak az egyértelmű célja, hogy a klub versenyre keljen a Premier League jelenlegi kirakatcsapataival, a Manchester Cityvel és a Liverpoollal. Ennek érdekében a téli átigazolási időszakban már 94 millió fontot költött új játékosokra az együttes, ami a legnagyobb összeg volt Angliában.

Az Európai labdarúgó-szövetség (UEFA) által alkalmazott pénzügyi fair play szabályzat megköti a tulajdonosok kezét, nem költhetnek egyszerre annyi pénzt, amennyire lehetőségük volna, így a csapat felhozatalának folyamata több évet is igénybe vehet. A jelenlegi idényben a 14. helyen áll a Newcastle a bajnokságban, van honnan megindulni felfelé. A színváltás egyszerűbb folyamat.

A klub négyszeres angol bajnok, de legutóbb lassan száz éve, 1927-ben volt a csúcson. Második helyezett 1997-ben volt, amikor az együttes legendás csatára, Alan Shearer volt a Premier League gólkirálya.

Borítókép: A Newcastle United játékosa, Chris Wood (Fotó: Newcastle United)

  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.