Európában mások a játékszabályok – kiakadtak a kanadaiak

A kanadai játékosok sportszerűen gratulálnak a világbajnok Finnországnak a hosszabbításban, 4-3-re elvesztett jégkorong-világbajnoki döntő után, de a furcsa játékvezetői ítéleteket sem hallgatják el. Ahogy Pierre-Luc Dubois fogalmazott, Európában mások a játékszabályok.

2022. 05. 30. 9:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Balszerencse, hogy a hosszabbításban újabb büntetést kaptunk, amit a finnek kihasználtak. Nagyszerű hokit játszottak, gratulák nekik – idézi a Nemzetközi Jégkorong-szövetség honlapja az egyik kanadai hokist, Cole Sillingert a Finnország ellen hosszabbításban 4-3-re elvesztett világbajnoki finálé után. Sillenger persze arra is kitér, a kanadaiakban mennyire erős a küzdőszellem, hiszen a hajrában egyenlítettek 3-1-ről 3-3-ra.

Mindez fontos, de nem a lényeg. Az IIHF ügyesen mellőzi azokat a véleményeket, amelyek szerint a svéd bírók meglehetősen részrehajlóan ténykedtek a döntőben. Az egyik esetben ennek éppen Sillinger volt az elszenvedője, az ő büntetése miatt került a harmadik harmad elején kettős emberelőnybe Finnország, amiből aztán Mikael Granlund, a hazaiak sztárja előbb egyenlített, majd a vezetést is megszerezte.

A meccset a hosszabbításban eldöntő találatot is vitatható ítélet előzte meg.

Thomas Chabot, a juharlevelesek csapatkapitánya húzta vissza Hannes Björninent. Ilyen jelenet meccsenként tucatnyi előfordul, a finn hokis azonban látványosan csuklott össze, s a svéd bírók ezúttal is a hazaiaknak kedveztek, megették a műesést, noha tudhatták, hogy a 4 a 3 elleni játék – kiállítás helyett ilyenkor az ellenfélhez áll be egy játékos, mert két főre nem fogyatkozhat egy csapat – hatalmas előny. Sakari Manninen ebből ütötte be a vb-címet eldöntő találatot.

– Teljesen egyértelmű, hogy a srác eldobta magát. A botom ugyan ott volt, beleálltam a szituációba, de a hokiban nagyon gyorsan történnek a dolgok. Mindenki láthatta, hogy gyanúsan műesés volt – kesergett a mérkőzés után Thomas Chabot.

– Ez így szívatás. Úgy értem, azért küzdesz keményen az egész meccsen, hogy végül így kapjál ki, ez bizony szívatás. Tudjuk, hogy a világbajnokságon mások a szabályok, de ez mégis sok. Frusztráló. Mintha mégsem ismernéd a szabálykönyvet – Pierre-Luc Dubois még szigorúbban fogalmazott a TSN tévécsatornának.

Majd hozzátette, az egész tornán végig odatették magukat, aki kanadai mezt ölt magára, annak nem lehet más a célja, mint a végső győzelem, erre a hosszabbításban vitatható emberelőnyös szituációban kapnak gólt.

A finnek persze nem ezzel törődnek. Lelkendeznek, hogy ugyanabban az évben az olimpia után a világbajnokságot is megnyerték. A finn hoki történetében negyedszer, hazai környezetben először.

Tamperébe kell menni

Elkészítették a 2023-as világbajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott Tamperében játszik majd – ami a szurkolóknak többe kerül majd, mint Riga –, elkerülte mindkét tengerentúli csapatot, valamint a szomszédos Szlovákiát és Szlovéniát, összekerült a világbajnok Finnországgal és a szintén szomszédos Ausztriával. Könnyű ellenfelek persze nincsenek. Zárójelben a világranglista-helyezés.

A csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)

B csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)

Borítókép: nem voltak egyenlőek a feltételek (Fotó: IIHF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.