Belenyúltak a bírók a jégkorong-világbajnokság döntőjébe

Finnország az olimpia után idén a világbajnokságot is megnyerte jégkorongban. A vasárnapi döntőben, hazai pályán, Tamperében hosszabbításban győzte le Kanadát 4-3-ra. Igaz, némi bírói segédlettel. A bronzmeccsen Csehország–Egyesült Államok 8-4.

Magyar Nemzet
2022. 05. 29. 22:26
null
Tampere, 2022. május 30. Finn játékosok ünnepelnek a gyõztesnek járó trófeával a Finnországban zajló jégkorong-világbajnokság döntõjében játszott Finnország-Kanada mérkõzés után Tamperében 2022. május 29-én. A házigazda válogatott hosszabbítás után 4-3-ra legyõzte a címvédõ kanadai csapatot. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első húsz percben csak fárasztotta egymást a két csapat, a másodikban, a 25. percben aztán Kanada szerzett vezetést emberelőnyből. Több találat nem esett a második játékrészben, így 1-0-s kanadai vezetéssel kezdődött az idegtépő harmadik harmad, amelynek történései még sokáig beszédtémát szolgáltatnak.

Először is, Kanadától a 41., a 43., majd a 45. percben is kiállítottak egy játékost. Ezek között különbség, hogy az első és a második hátrány között több, a második és a harmadik között pedig kevesebb mint két perc telt el, tehát Finnország ekkor 5 a 3 ellen támadhatott majdnem egy percen át.

Ráadásul úgy, hogy sorrendben a harmadik kiállítás, Sillingeré – magas botért – alaposan vitatható volt, a kanadai játékos is azt magyarázta a svéd játékvezetőknek, hogy a sértett finn hokis, Heiskanen tulajdonképpen saját magát verte fejbe a botjával.

A kettős emberelőnyt a finnek aztán már kihasználták, éles szögből Granlund lőtt kapásból szép gólt (1-1).

A találatnál ráadásul a kanadaiak kapusa, Driedger megsérült. A helyettesének Tomkinsnak nem volt ideje bemelegedni. A gól után csak az egyik kiállítás annulálódott, s szimpla fórból a finnek újabb gólt vágtak, megint Granlund volt eredményes, ezúttal bombagólt ragasztott a bal felsőbe (2-1).

Az 55. percben eldőlni látszott a meccs, Armia találatával a finnek 3-1-re elhúztak. Kanada persze nem adta fel, s másodszor is megcsinálta azt a bravúrt, mint az elődöntőben Svédország ellen, az utolsó bő két percben egyenlített. Előbb Whitecloud szépített – a gólt sokáig videózták, mert megmozdult a kapu, végül megadták –, majd Comtois, az Anaheim sztárja egyenlített.

A 3-3-as döntetlen után következett a hosszabbítás 3 a 3 ellen. A bírók ismét a finneknek kedveztek, a 66. percben meglehetősen szőrös szívűen kiállítottak egy kanadait, a csapatkapitány Chabot-t, s 4 a 3 ellen – ilyenkor a másik csapatba állhat be egy plusz játékos, mert két főre nen fogyatkozhat egy csapat – Manninen révén a finnek a 67. percben beütötték a győztes gólt. Tomkins kapus bizony a korong mellé nyúlt.

Finnország 1995, 2011 és 2019 után negyedszer nyerte meg a világbajnokságot, kilencedik nekifutásra először hazai pályán. A finnek idén az olimpián is diadalmaskodtak, jelenleg tehát uralják a sportágat.

Jégkorong-világbajnokság, döntő:
Finnország–Kanada 4-3 (0-0, 0-1, 3-2, 1-0), hosszabbítás után
Gólszerzők: Granlund (45., 46.), Armia (55.), Manninen (67.), illetve Cozens (25.), Whitecloud (58.), Comtois (59.)
A 3. helyért:
Csehország–Egyesült Államok 8-4 (1-3, 1-0, 6-1)

Borítókép: Finn öröm (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.