Ez a feladat, megtörni több évtizedes átkot

Tízből tíz. Megengedőbben csak ötből öt. Ám akárhogy nézzük, csupa vereség. Így fest a Szlovénia elleni mérlegünk a jégkorong-világbajnokságok történeté­ben. Itt az idő, péntek este meg kellene törni az átkot.

Magyar Nemzet
2022. 05. 06. 6:58
Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak a 2001 óta íródó divízió I-es korszakot nézzük, akkor is lehangoló a mérleg. Ráadásul csupa sima vereség. Előbb három 4-1-es zakó Ljubljanában, 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben, amelyek csak annyiban különböznek, hogy az első kettőt a Tivoli jégcsarnokban szenvedtük el – amely az idei vb-nek is a helyszíne –, a harmadikat pedig a modern Stozice Arénában. Aztán a változatosság ked­véért 2018-ban Budapesten is 4-1-re kaptunk ki, 2019-ben pedig 6-0-ra ütöttek ki minket délnyugati szomszédaink.

Mindezt természetesen azért elevenítjük fel, mert a Ljubljanában zajló világbajnokságon ma következik a házigazda elleni meccs. Mondhatjuk, hogy a rangadó, hiszen két forduló után a két százszázalékos csapat csap össze, de tegyük hozzá, egyértelműen a szlovének a találkozó esélyesei. Nemcsak a múlt, hanem a jelen okán is. Ők 4-2-re (ráadásul 3-0-s vezetésről, a záró játékrészre kiengedve) verték a litvánokat, mi csak vért izzadva 2-1-re, s az sem javítja a kilátásainkat, hogy előtte 5-1-re vertük meg a koreaiakat, mert a szlovének pedig 9-1-re ütötték ki a román csapatot.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel kellene csatába menni, a szlovének sem olyan erősek, mint egy évtizede, nincs velük a világsztár Anze Kopitar, de Ziga Jeglic, Jan Urbas, Ziga Pance vagy éppen a Fehérváron légióskodó Anze Kuralt neve hallatán összeszorul a magyar drukkerek gyomra.

 

Jó a hangulat a csapaton belül, erősítette meg tegnap Rajna Miklós, aki az első két meccsen kiválóan védte a kapunkat, amihez Pozsgai Tamás hozzátette, van miért visszavágunk. Természetesen akkor sem történik tragédia, ha tizenegyedszer – vagy hatodszor – is alulmaradnánk a szlovénekkel szemben, hiszen két csapat jut fel az elitbe.

Ebben az esetben vasárnap a székely játékosokkal teletűzdelt román válogatott ellen lehet bebiztosítani a második helyet. A román együttes eddig várakozás alatt teljesít, tegnap Dél-Koreától is simán, 4-1-re kikapott. Bízzunk benne, hogy a szombat délutáni meccsen legyőzi Litvániát, s akkor a vasárnapi meccs a románok számára már tét nélküli! De ne szaladjunk ennyire előre! A mai bravúrral minden további számolgatást fölöslegessé lehetne tenni.

 

Borítókép: Sebők Balázs jó játékára most is szükség lenne (Fotó: MJSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.