Leclerc hibázott, mégis megnyerte az F1 barcelonai időmérőjét

A szabadedzések alapján egyértelmű volt Charles Leclerc dominanciája a Formula–1 Spanyol Nagydíjának barcelonai időmérője előtt, ám a Ferrari versenyzője magának tette izgalmassá a kvalifikációt azzal, hogy a Q3-ban megpördült az autóval. Végül Leclerc csak megszerezte a pole pozíciót a vasárnapi futamra a címvédő Max Verstappen előtt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 21. 17:32
LECLERC, Charles
Montmelo, 2022. május 21. Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Spanyol Nagydíjának harmadik szabadedzésén a montmelói pályán 2022. május 21-én. A futamot május 22-én rendezik. MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magabiztosan várhatta az időmérőt Leclerc, ugyanis mindhárom szabadedzésen ő volt a leggyorsabb. Ez még azzal együtt is önbizalmat adhatott a monacóinak, hogy a kvalifikációt megelőző gyakorláson mindössze nyolc századmásodpercre olvadt az előnye a második leggyorsabb Verstappen (Red Bull) előtt szombaton.

Ez cseppet sem zavarta meg Leclerc teljesítményét, aki a Q1-ben folytatta a barcelonai sormintát, azaz újra az első helyen végzett. Igaz, az előnye még tovább csökkent, ezúttal már csak alig több mint két század volt a csapattársa, Carlos Sainz előtt, de legalább a harmadik Verstappen újra két tizeden kívülre került vele szemben.

A Q2 aztán megtörte Leclerc hegemóniáját, némi meglepetésre a Ferrari pilótája csak a hetedik lett, az időmérő második szakaszában Verstappen volt a leggyorsabb Sainz előtt. Ez mintha meg is zavarta volna Leclerc fejét, aki a folytatásban megpördült a Ferrarival az első gyors körén a 14-es kanyarban a Q3-ban.

A hibát kihasználva Verstappen állt az élre, de az új gumikért a bokszba visszasomfordáló Leclerc a végén csak érvényesítette a barcelonai papírformát, és az újabb gyors körén megszerezte a pole pozíciót (1:18.750) a vasárnapi futamra. Ehhez az is kellett, hogy Verstappen nem tudta befejezni az utolsó körét műszaki probléma miatt.

– Hibáztam a Q3 elején, ami után csak egy lövésem maradt, de az nagyon jól sült el, az autó csodálatos volt – fogalmazott Leclerc.

– Nem tudtam befejezni az utolsó körömet, mert a DRS nem nyílt ki vagy erőt vesztettem. Összességében az első soros rajthely nem rossz – nyilatkozta Verstappen.

– A körülmények nem voltak a legjobbak a nagy hőség és a szél miatt, de jó helyzetből várjuk a rajtot. Vasárnap bármi elképzelhető – jósolt a harmadik Sainz.

Az idényt gyengén kezdő Mercedes némi meglepetést okozott, de nem a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal, hanem a hozzá hasonlóan brit George Russell-lel a volán mögött. A 24 éves versenyző a negyedik helyre kvalifikált, megelőzve a Red Bull mexikói pilótáját, az ötödikként záró Sergio Pérezt. Hamilton hatodik lett az időmérőn. A német Mick Schumacher F1-es pályafutása során először került a legjobb tízbe a kvalifikáción, a 10. rajtkocka lesz az övé a rajtnál. Leclerc idén hatból negyedszer indul majd az élről a vasárnapi futamon, amely 15.00-kor kezdődik.

A teljes rajtsorrend:
   1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
(holland, Red Bull)
   2. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
George Russell (brit, Mercedes)
   3. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
(brit, Mercedes)
   4. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
   5. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Mick Schumacher (német, Haas)
   6. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
   7. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
   8. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
   9. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
   10. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

Borítókép: Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság Spanyol Nagydíjának harmadik szabadedzésén a montmelói pályán (Fotó: MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.