Martinek János önhibáján kívül semmit sem tud a reformokról

A Nemzetközi Öttusaszövetség úgy döntött a Budapesten megtartott tanácskozásán, hogy az akadályfutás váltja fel a lovaglást ötödik próbaként. A részletek egyelőre ismeretlenek, állítólag a nyári viadalokon tesztelik az új módit, de a 2024-es párizsi olimpia után már mindenképpen ebben a formában bonyolítják le a sportág versenyeit. Martinek János, a szöuli olimpia egyéni és csapatbajnoka, a férfi-öttusaválogatott szövetségi kapitánya nem hajlandó idegeskedni a reformok hallatán.

2022. 05. 04. 7:17
null
Budapest 20190903 Öttusa 2019 Világbajnokság VB Nemzeti Sport Fotó Tumbász Hédi Martinek János Fotó: TumbaszHedi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét első napján Budapesten ülésezett a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) munkacsoportja. Klaus Schormann elnök egyetlen magyar tag nélkül vezényelte le a sportág jövőjét érdemben befolyásoló értekezletet. A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Martinek János lapunknak megjegyezte, nem volt véletlen a helyszínválasztás. – Mi magyarok mindig kiálltunk a lovaglás mellett, a saját hagyományaink miatt sem engedhettünk az elveinkből. De a nemzetközi szövetség lesöpörte az asztalról a javaslatainkat. Nincs más választásunk, bele kell törődnünk, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás kikerül az öttusa programjából. Könnyen kinézem a nemzetközi szövetség vezetőiből, hogy a magyarok megleckéztetése miatt szervezték Budapestre a sportág reformjáról szóló értekezletet – mondta Szöul kétszeres bajnoka.

Az öttusavilág egyelőre a sötétben tapogatózik az új tusával kapcsolatban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága tavaly decemberben úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A UIPM honlapján megjelent cikk szerint összesen hatvan javaslat érkezett a sportág megújítására, és a szervezet több szempontot mérlegelve döntött, hogy a párizsi játékok után a lovaglást az akadályfutás váltsa fel az öttusa programjában. Martinek őszintén bevallotta, fogalma sincs, mi fán terem az akadályfutás.

– Nincsenek információink, azt sem tudjuk, hogy az akadályfutás beékelődne-e a kombinált számba vagy tőle teljesen függetlenül létezne. Egyelőre csak az biztos, hogy június végén az ankarai világkupadöntő után tesztelik az új tusát; állítólag két verzió is létezik, de részleteket nem árultak el. És 2023-tól a junioroknál a lovaglás helyett akadályfutásban versenyeznek – folytatta a férfiak kapitánya. 

Az összeesküvéselmélet-hívők mind a tíz ujjukat megnyalnák a sportág berkeiben terjedő történetet ismerve. Martinek nem tartozik közéjük, de elképzelhetőnek tartja, hogy az amerikai lobbi nyomulása áll az akadályfutás térnyerése mögött. Az Egyesült Államok öttusaszövetségének ügyvezetője, Robert Stull magas tisztséget tölt be az akadályfutás nemzetközi szövetségének irányításában. Amint erre felhívták a pentatlonszövetség vezetőinek a figyelmét, az információ eltűnt az UIPM honlapjáról. 

Borítókép: Többek között Martinek János is a sötétben tapogatózik (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.