időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

A spartan váltja a lovaglást, de mi lesz így a kombinált futással?

Novák Miklós
2022.05.03. 16:50 2022.05.03. 18:32
A spartan váltja a lovaglást, de mi lesz így a kombinált futással?

Megszületett a döntés, akadályfutás váltja a lovaglást az öttusában a 2024-es párizsi játékok után. Az azonban még vitatott, hogy ez mit is jelent. Ha a Spartan race-t idéző próba lesz az ötödik tusa, akkor mi lesz a sorsa a lövészettel kombinált futásnak? Mindenesetre megnyugtató, hogy nem az öttusa szellemiségétől teljesen idegen sportág kerül be a programba.

A tokiói olimpia után az addig lappangó sejtés szép lassan hivatalos tény erejére emelkedett: a lovaglás kikerül az öttusa programjából. A folyamatot természetesen tiltakozás kísérte, a versenyzők többsége a mai napig ragaszkodik a lovagláshoz, de a nemzetközi szövetség (UIPM) a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) karöltve végig eltökélt volt, hogy meg kell újítani a sportágat.

Nem az volt a fő vádpont a lovaglással szemben, hogy kiszámíthatatlan, a sorsolás, a lovak közötti tagadhatatlan különbség sérti az esélyegyenlőséget – ahogy azt olimpiai bajnok Mizsér Attila is elmondta lapunknak, az öttusázók ezt elfogadják, együtt tudnak vele élni –, hanem az, hogy a legtöbb tagszövetség nem tud világversenyt rendezni, mert nem rendelkezik ehhez megfelelő lóállománnyal.

A lovaglás elsiratásával párhuzamosan megkezdődött a találgatás: vajon mi lép annak a helyébe? Az UIPM ajánlásában benne foglaltatott, hogy olyan sportág, amely nem szerepel a NOB által elfogadott olimpiai sportágak körében. Tehát nemhogy a kerékpár, de még a falmászás vagy a bréktánc sem jöhetett számításba. Többen – köztük Mizsér Attila is – úgy kalkuláltak, hogy az e-sport felé nyithat az UIPM, s ehhez is meglett vona az ideológia. Az öttusa hajdanán, évszázada az adott kor embereszményét öntötte sportos változatba, s ha a modern korra akarják átültetni ezt a felfogást, akkor bizony az e-sportnak igenis lehet létjogosultsága.

A tradicionális sportba vetett hittel megkönnyebbülésként fogadhatjuk a hírt, hogy mégsem így történik. Az akadályfutás jó választásnak tűnik, de több kérdést is felvet. Vajon a Spartan race-hez vagy inlább a Ninja warriorhoz hasonló próba lép-e be ötödik tusaként? Ha előbbi – aminek valóban a futás a legfontosabb eleme –, akkor mi lesz a sorsa a klasszikus futásnak? Ami persze már évek óta nem is klasszikus mezei futás, hanem kombinált szám, egyszerre lövészet és futás.

Az UIPM annyit közölt, hogy az akadályfutásra – angolul obstacle race – hatvan sportág közül jutott a választás, mégpedig azért, mert dinamikus, széles érdeklődést vonz, továbbá egyszerű és biztonságos az edzéshez szükséges infrastruktúra.

– Több hónapos tárgyalások után mérföldkőnek számító döntés küszöbén állunk, amely örökre megváltoztatja a modern öttusa történetét. Bár még mindig vannak részletek, amelyeket véglegesíteni kell, új és kivételes lehetőségünk van arra, hogy szélesítsük a bázisunkat, és láthatóvá tegyük a sportágunkat a következő generációk javára, és ez nagyon izgalmas kihívás – így értékelte a döntést Jasszer Hefni, az UIPM sportolói bizottságának egyiptomi elnöke.

Az akadályfutásról egyelőre csak annyi ismert, hogy két fajtáját tesztelik nyártól a nemzetközi versenyeken, és a 2024-es párizsi olimpia után már mindenképpen ez lesz az ötödik tusa.

Borítókép: Hongkongi sportolók spártai versenye (Forrás: Spartan race)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.