Egyiptom már többször is szerencsét hozott a magyaroknak

Alexandriában rendezik a napokban az öttusa-világbajnokságot, a magyar küldöttségben hemzsegnek az éremesélyes versenyzők. Az egyéni számokban Gulyás Michelle és Demeter Bence révén lehet keresnivalónk.

Magyar Nemzet
2022. 07. 26. 7:20
Gulyás Michelle
Gulyás Michelle Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már javában zajlik az öttusa-világbajnokság Alexandriában, vasárnap a Gyurka Márk Manó, Regős Gergely páros a nyolcadik helyen végzett a férfiak váltóversenyében. Tegnap az Alekszejev Tamara, Erdős Rita összetételű magyar duó a 10. helyen fejezte be a női váltók versenyét. Mától kezdve a selejtezővel, a körvívással, végül az elődöntővel jutnak el a legjobbak az egyéni és csapatverseny döntőjéig, majd a vegyes váltók versenyével zárul a vb.

A világbajnokságnak eredetileg a mexikói Cancún adott volna otthont, de a város visszalépett, beugróként az egyiptomi Alexandria vállalta a verseny megrendezését. Az egyiptomi helyszín akár kedvezhet a magyaroknak.

Tavaly a Kairóban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyar csapat két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal az éremtábla élén végzett. egyéniben, és Demeter Bencével, valamint Bereczki Richárddal együtt csapatban is győzött. 

A 2012-es londoni olimpia bronzérmese, a 38 éves, egyéniben kétszeres világbajnok idén nem lesz ott Alexandriában, mert Martinek János szövetségi kapitány indoklása szerint ugyan kapott válogatási kedvezményt, de nem szerepelt meggyőzően a vk-versenyeken. A tavalyi olimpiáról lemaradó, korábbi Eb-bronzérmes, 32 éves Demeter Bence viszont már alig várja a rajtot. – Remekül sikerült a felkészülésem, mivel nem kellett utaznom a világkupadöntőre, így nyugodtan tudtam edzeni – mondta a magyar csapat legrutinosabb versenyzője a hazai szövetség honlapjának. – Lehetőségem volt a vívókkal is edzőtáborozni, és úgy érzem, közel vagyok a csúcsformához. Szerencsére mindenfajta sérülés és betegség elkerült. Ha mind az öt szám kiegyensúlyozottan sikerül, és stabilan jó teljesítményt nyújtok, akkor ott a helyem a legjobbak között.

Demeter Bence jó szereplésben reménykedik:

Demeter Bence
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A nőknél a tavalyi egyiptomi vb-n második lett a Alekszejev Tamara, Guzi Blanka trió, egyéniben Gulyás harmadikként végzett, csakúgy, mint női váltóban az Erdős Rita, Simon Sarolta páros.

Gulyás ezúttal is indul, ráadásul az idei világkupa-sorozatban Budapesten versenyt nyert, előzőleg, Kairóban második volt, a vk-döntőben pedig harmadikként végzett. Az UTE versenyzője bizakodó hangulatban várja a rajtot. – Kicsit nehézkes volt a felkészülés, mert koronavírusos voltam, ennek ellenére úgy gondolom, a technikai számokkal nem lesz probléma. Sokat segített, hogy a világbajnokságra felkészülő vívócsapattal tudtunk edzőtáborozni Hódmezővásárhelyen – mondta a 21 éves sportoló.

Gulyás Michelle is gyakorolt a vívókkal

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Idén először rendeznek új formátumban, selejtező-elődöntő-döntő lebonyolításban világbajnokságot. A világkupák eredményei alapján a magyarok jól alkalmazkodtak a megváltozott feltételekhez: összesen két első, öt második és három harmadik helyet szereztek. 

Alexandriában is kinéz néhány érem a mieinknek. 

Borítókép: Gulyás Michelle az első számú éremesélyesünk (Fotó: Nemzeti Sport)
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.