Koronavírus miatt a legrosszabbkor dőlt ki válogatottunk legnagyobb ásza

Az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián nem indulhat a hét végién a hazai olimpiai kvalifikációs viadalon.

Magyar Nemzet
2022. 07. 07. 9:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó a hír a cselgáncsozók pénteken kezdődő budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenye előtt: a koronavírus-tesztelése után a huszonkilenc benevezett magyar versenyző közül éppen a legeredményesebb, az olimpiai bronzérmes, vb-2. helyezett tesztje pozitív eredményt hozott. Így nem lehet ott a Papp László Budapest Sportarénában.

– Krisztián teljesen jól van, tünetmentes, de sajnos nem léphet tatamira a Grand Slamen – tájékoztatott Nagy András, a Magyar Judo Szövetség főtitkára, aki arról is beszámolt, hogy a válogatott elveszítette egyik vezetőjét is, Murakami Kijosi technikai igazgató tesztje ugyancsak pozitív lett.

A válogatott tagjai már beköltöztek a „buborékba”, de még várnak a megerősítő PCR-tesztek eredményeire, s reménykednek, hogy nem éri újabb csapás a magyar csapatot.

– Krisztián reggel még edzett, utána ment a tesztelésre, semmi baja sincs, azon kívül, hogy a teszt pozitív eredményt hozott. Sajnos ez most így alakult, de nem ezen fog múlni a párizsi olimpia, bízunk benne, hogy hamar túl leszünk rajta, és talán már a zágrábi Grand Prix-n versenyezhet – mondta el a Judoinfo szakportálnak Pánczél Gábor, az MTK Budapest vezetőedzője, a 28 éves olimpiai bronzérmes dzsúdós mestere.

Később Tóth Krisztián is megszólalt a Facebook-oldalán:

„Nagyon sajnálom, hogy pont a hazai versenyen nem tudok tatamira lépni, hiszen imádok itthon versenyezni. Nagyon sok pluszt kapok tőletek, akik szurkoltok nekem évről évre, köszönöm! Hálás vagyok a sorsnak, hogy ez most ért utol és nem a tavalyi évben! Én is, és a családom is jól van, de idén csak online tudunk szurkolunk a többi magyar versenyzőnek. HAJRÁ, veletek vagyunk!!!”

Egyébként nemcsak nekünk kezdődik ilyen rosszul az első európai olimpiai kvalifikációs viadal: a teljes francia női válogatott visszalépett, mert az elutazás előtt elvégzett tesztek több versenyzőnél és stábtagnál mutatták ki a vírus jelenlétét. Pedig a francia hölgyek közül három olimpiai bajnok és három világbajnoki aranyérmes is készült a budapesti eseményre.

Ma délután megtartották a sorsolást. Végül hatvanegy ország négyszázhat sportolója került fel a sorsolási tabellákra. Ami a mieinket illeti, legnagyobb reménységeink közül a nyolcadik kiemelt, háromszoros Eb-bronzérmes Ungvári Attila (81 kg, Győri AC) szerb vagy kínai judóssal küzd majd a legjobb tizenhat közé jutásért, Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) az idei párizsi Grand Slam-győztes belga Nikiforovval néz farkasszemet, Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) első ellenfele az Egyesült Arab Emirátusokból vagy Bulgáriából érkező judós lesz, de már a legjobb nyolc közé jutásért (a sportág nagy sztárja, a háromszoros olimpiai bajnok francia Riner a másik ágra került). 

A hölgyeknél az olimpiai ötödik helyezett Pupp Rékának (52 kg, Atomerőmű SE) az olasz Pierucci vagy a kanadai Deguchi lehet az első ellenfele a legjobb nyolc közé jutásért, a japán származású Deguchi neve ne tévesszen meg senkit, az 57 kilósoknál szereplő korábbi világbajnok húgáról van szó. Az Európa-bajnok (63 kg, BHSE) a német Winziggel kezd, de ha sikerrel veszi ezt az akadályt, a nyolc közé jutásért számára is egy nagyágyú érkezik, a holland Vermeer vagy a japán Horikava személyében. Az ulánbátori Grand Slamen bronzérmes Varga Brigitta (63 kg, MTK Budapest) első ellenfele a dominikai Sanchez lesz, a legjobb tizenhat közé jutásért. Friss kontinensbajnok ellenfelet hozott a sors az Eb-bronzérmes Gercsák Szabinának (70 kg, DVTK), a venezuelai Rodriguez lesz majd a kihívója.

A küzdelmek július 8-án pénteken rajtolnak a Papp László Budapest Sportarénában, a nézők számára ingyenes a belépés, de előzetes regisztrációhoz kötött, erről további információk ITT találhatók.

Borítókép: Tóth Krisztián (balra) sajnos nem léphet tatamira (Forrás: EJU)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.