Váradi Benedek is légiós lesz, szétesett a magyar sikercsapat

Hat magyar válogatott kosarassal ért el szép sikereket a legutóbbi idényben itthon és a nemzetközi porondon is a Falco KC Szombathely, ám ez mostantól már így és ebben a formában nem ismételhető meg. A jó szereplésnek köszönhetően kapósak lettek a magyar játékosai, akik közül négyen is elszerződtek Szombathelyről, Golomán György, Benke Szilárd és Somogyi Ádám után pénteken este kiderült, hogy a csapatkapitány Váradi Benedek is távozik, ő Litvániában folytatja a pályafutását.

2022. 07. 23. 14:20
Váradi Benedek Fotó: Unger Tamás Forrás: Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon jó idényt futott az elmúlt egy évben a hivatalos nevén Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely együttese. Különösen azzal, hogy magyar csapatként először a második csoportkörbe jutott a Bajnokok Ligájában, itthon pedig megnyerte a bajnokságot, amivel megvédte a címét, egyedül a Magyar Kupában érhette csalódás a szurkolóit, mert a kedvenceik ott a négy közé sem jutottak be. A Falco ráadásul egy nagyon erős magyar maggal érte el ezeket a jelentős sikereket, amelyek révén ismét selejtező nélkül lesz főtáblás a BL-ben.

 

 

Ám ennek vége: a magyar mag szétszéledt, mondhatni, a nyáron szétesett a sikercsapat, új együttest kell építeni a nagy kihívásokra. A válogatott és a szombathelyi gárda gerincét adó Váradi Benedek, Golomán György, Benke Szilárd, Somogyi Ádám, Perl Zoltán és Keller Ákos közül csak utóbbi kettő marad Szombathelyen, a többiek távoztak. Pénteken este jelentette be a litván Rytas Vilnius, hogy szerződtette Váradi Benedeket, aki egyébként eddig kizárólag a Falcóban kosárlabdázott. A Rytas a közleményében kiemeli, hogy az együttes szurkolói már korábbról ismerhetik a magyar válogatott hátvédet, aki éppen a litván klub ellen majdnem tripla-duplát ért el a Bajnokok Ligájában, amikor 15 pontot, kilenc gólpasszt és hét lepattanót jegyzett, és Váradi egy kimondottan jó és nyugodt karakter, aki mindemellett képes meghalni a pályán, és a végsőkig küzdeni.

 

 

Donatas Zavackas, a Rytas sportigazgatója úgy fogalmazott, hogy olyan jól védekező játékost kerestek, aki a támadások irányításában is kiemelkedő képességű. Váradi játékát tanulmányozva megbizonyosodtak arról, hogy a magyar kosaras nem ismer elveszett labdát, remek egyéniség, nyugodt, mégis vérbeli harcos, bőséges a nemzetközi tapasztalata – mindezek mellett a BL-idény harmadik leghatékonyabb asszisztosztója volt.

Az már július közepén eldőlt, hogy egy év hazai játék után ismét légiósnak áll Golomán György, a válogatott 211 centis, 26 éves centere, akit tíz napja jelentett be új csapata, a szintén litván BC Lietkabelis Panevezys. Akkor ő ezt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak:

– Szakmailag ez előrelépés, hiszen új együttesem a friss litván ezüstérmes, ráadásul az ULEB Európa-kupában indul, amely az Euroliga után a második számú európai kupasorozat. Az Európa-kupás szereplés nagyon csábító volt, ilyen erős sorozatban még nem játszottam. Több magyar ajánlatot is kaptam, emellett egy olasz és egy görög klub is szeretett volna megszerezni.

 

Benke Szilárd a francia élvonalban folytatja. Fotó: Fiba.com

Július elején a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy Benke Szilárd is légiósnak állt, a 27 éves, 197 centiméter magas kosarast a francia élvonalban szereplő BCM Gravelines Dunkerque szerződtette. Egy hete pedig kiderült, a válogatottban is egyre inkább kulcsjátékossá váló Somogyi Ádám is távozik Szombathelyről, de ő nem külföldön, hanem az Alba Fehérvárnál folytatja a pályafutását. Somogyi Ádám a bajnokságban mérkőzésenként átlagban 23,6 percet töltött a parketten, ezalatt 9,9 pontot, 4,1 lepattanót és 3,8 gólpasszt tett a közösbe, míg a Bajnokok Ligájában 4,3 pont, 1,4 lepattanó és 1,8 gólpassz volt a termése.

 

 

– Nagy öröm, hogy sikerült leigazolnunk. Ádám fiatal, ambiciózus, már nagy csatákban edződött kosárlabdázó, aki biztosan húzóembere lesz együttesünknek. Minden adottsága megvan, hogy nagy játékos legyen, van még benne fejlődési lehetőség. Bízom benne, hogy ezt meg is fogja mutatni, ezáltal ő és a csapat is erősebb lesz – mondta Simon Balázs, a fehérváriak ügyvezetője.

Most így az Alba Fehérvárnak lesz erős magyar magja, mert bár Szolnokra távozott Lukács Norbert, Körmendre pedig Omenaka Godwin, Somogyi mellett továbbra is kék-fehér mezt visel a szintén válogatott trió, Vojvoda Dávid, Szabó Zsolt és Pongó Marcell is. Visszatérve a Falcóhoz, a Bajnokok Ligájában roppant erős csapatokkal sorsolták egy csoportba, a francia Strasbourg, a spanyol Murcia és egy a szeptemberi selejtezőből érkező együttes lesz az ellenfele a főtáblán. 

 

Borítókép: Váradi Benedek a bajnokság megnyerése után nyakában a levágott hálóval (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.