Az Inter-játékos és a polgármester is kiosztotta a szövetséget

Az orosz labdarúgó-válogatott a világbajnokság előtt Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára, de a bosnyák sztárok nem örülnek a döntésnek.

2022. 09. 10. 10:48
Edin Dzeko Bosnia
Inter Milan's Bosnian forward Edin Dzeko (R) fights for the ball with Bayern Munich's French defender Lucas Hernandez (L) during the UEFA Champions League Group C football match between Inter Milan and Bayern Munich in Milan, on September 7, 2022. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP) Fotó: AFP/MIGUEL MEDINA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz labdarúgó-válogatott tavaly novemberben ki-ki meccset játszott a világbajnoki részvételért a legutóbbi vb ezüstérmese, Horvátország otthonában. A döntetlen Oroszországnak kedvezett volna, de a hajrában egy szerencsétlen öngóllal elveszítették a meccset, így pótselejtezőre kellett készülniük.

Pályára viszont már nem léphettek a pótselejtezőn, sőt az orosz válogatott egyetlen hivatalos meccset sem játszott a horvátországi vereség óta.

Az ok nem a futballban keresendő: az Ukrajna ellen indított háború miatt, sok más sportág vezetéséhez hasonlóan a nemzetközi és az európai labdarúgó-szövetség is felfüggesztette Oroszországot, a válogatottak és a klubcsapatok sem vehetnek részt nemzetközi küzdelmekben.

Nem véletlen, hogy a légiósok sem szívesen maradnak az orosz ligában. Kecskés Ákos a nyáron a Nyizsnyij Novgorodtól az osztrák Linzbe igazolt, Szalai Attila pedig nemet mondott a Zenit által kínált mesés összegre, és a rengeteg pletyka ellenére inkább maradt a Fenerbahcéban.

Akadnak azért az aktuális helyzetben is olyanok, akik Oroszországba igazolnak, de ennek súlyos ára lehet: Mathias Normannt kizárták a norvég válogatott keretéből, miután nyáron a Rosztovhoz szerződött. Koszta Márk hasonlót nem kockáztatott, amikor elfogadta a Torpedo Moszkva ajánlatát, hiszen ő még nem ölthette magára a magyar felnőtt válogatott mezét.

Visszatérve az orosz válogatottra: a helyi szövetség az európai elszigeteltség hatására kilátásba helyezte, hogy átkéri magát Ázsiába, ahol sokkal kevésbé negatív az ukrajnai háború megítélése. Bár ez egyelőre nem történt meg, a kijelentés tükrében nem keltett meglepetést, hogy az orosz válogatott ázsiai csapatok ellen tér vissza a pályára: szeptember 24-én Kirgizisztán, novemberben a világbajnoki részt vevő Irán ellen játszik a szbornaja.

orosz labdarúgó-válogatott Russia Bosnia football
Nehézkes az orosz futballisták visszatérése a nemzetközi porondra. Fotó: AFP/Denis Lovrovic

A katari vb nyitómeccse előtti napra azonban európai ellenféllel is sikerült megállapodni: november 19-én Bosznia-Hercegovina lép pályára Szentpéterváron. Az első reakciókat ismerve viszont valószínű, hogy a bosnyák válogatott legnagyobb sztárjai nélkül utazik a meccsre.

– A meccs ellen vagyok, mindig is a béke pártján álltam – szögezte le Edin Dzeko, az olasz Internazionale támadója, a bosnyák válogatott csapatkapitánya.

Teljesen világos az álláspontom, amelybe nem fér bele, hogy játsszak ezen a meccsen, amíg Ukrajnában ártatlan emberek szenvednek.

– Nem jó ez a döntés, szóhoz sem jutok. A bosnyák szövetségben pontosan ismerik a véleményemet – értett egyet honfitársával a 107-szeres bosnyák válogatott Miralem Pjanic, aki nyáron a Barcelonából a több játéklehetőség reményében az arab emírségekbeli al-Sardzsához igazolt.

Nemcsak futballisták szólaltak fel a meccs ellen. A bosnyák főváros, Szarajevó polgármestere, Benjamina Karic szerint néhány bosnyák túl gyorsan felejt.

– Szarajevó mint az a város, amely a leghosszabb ideig az agresszorok ostroma alatt állt, és én mint polgármester határozottan elítéljük a labdarúgó-szövetség döntését, hogy Oroszország ellen lép pályára a bosnyák válogatott – hangsúlyozta a politikus a délszláv háborúra utalva, amely során Szarajevót 1992 és 1995 között, a XX. században példátlan módon negyvenhárom hónapon át ostromolták.

A bosnyák szövetség a reakciók hatására elvileg még visszakozhat, de ez a lépés is presztízs-, valamint minden bizonnyal anyagi veszteséggel is járna. Sokkal valószínűbb, hogy a bosnyák válogatott – ha tartalékos összeállításban is, de – valóban pályára lép a meccsen.

Ebben az esetben pedig a Ferencváros játékosai is ott lehetnek a komoly ellenérzést kiváltó mérkőzésen, a magyar bajnok ugyanis négy futballistát – Eldar Civic, Adnan Kovacevic, Muhamed Besic, Amer Gojak – is ad a bosnyák válogatott legfrissebb, a szeptemberi Nemzetek Ligája-meccsekre összeállított keretébe.

Borítókép: Edin Dzeko (jobbra) nem tart hazája válogatottjával Szentpétervárra (Fotó: AFP/Miguel Medina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.