Linzbe igazol az Oroszországból menekülő magyar válogatott hátvéd

Hetek óta titokzatos hírek érkeznek Kecskés Ákosról. A hatszoros magyar válogatott hátvéd érthetően távozni akar jelenlegi klubjától, a Nyizsnyij Novgorodtól, hiszen Oroszországot a sportban is nemzetközi elszigeteltség sújtja. Úgy tűnik, megvan a megoldás, és a 26 éves labdarúgó szerződtetését ma jelenti be az erősítésre szoruló osztrák LASK Linz.

Magyar Nemzet
2022. 08. 03. 8:12
Kecskés Ákos Forrás: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kecskés Ákos tavaly nyáron azt gondolhatta, hogy 25 évesen pályafutása csúcspontjára ért. Bekerült a hazai rendezésű Európa-bajnokságban szereplő magyar labdarúgó-válogatott keretébe, majd az orosz Nyizsnyij Novgorod szerződtette őt a svájci Luganótól. Akkor még nem sejthette, hogy az élete legjobb döntésének hitt váltás váratlan fordulatot vesz. Kitört a háború Ukrajnában, amit az orosz futball is megszenvedett. Természetesen a magyar játékos sem lehetett kivétel, aki tavasszal Oroszországban ragadt.

Kecskés érthetően minél hamarabb távozni szeretett volna a nemzetközi porondról kizárt orosz bajnokságból. Erre leghamarabb a nyáron nyílt lehetőség. Már júniusban arról cikkeztek, hogy Ausztriából van ajánlata, ám ezt nem követte bejelentés. Könnyen lehet, hogy a meghiúsult transzfer miatt folyamodott a játékos a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) biztosította lehetőséghez.

A  2023. június 30-ig érvényes szabály szerint az Oroszországban szereplő légiósok kérhetik szerződésük felfüggesztését.

Nyilván az orosz klubok is jobban járnak, ha a piacon értékesítik azon futballistáikat, akik ezt a megoldást választják, s ez adhatott újabb lendületet Kecskés távozásához. A 26 éves játékos július 17-én, az orosz Premjer Liga első fordulójában még játszott a Nyizsnyijben a Lokomotív Moszkva vendégeként 1-1-re végződött mérkőzésen, ezután a Himki ellen 3-0-ra elvesztett találkozón már csak kispados volt és nem is állt be, a mögöttünk hagyott hétvégén pedig a keretbe sem került be a CSZKA elleni meccsen (2-2).

Az nb1.hu információja szerint egyszerű a magyarázat. Kecskés Ákos már Ausztriában, közelebbről Linzben tartózkodik, túlesett az orvosi vizsgálaton, és ma be is jelentik a szerződtetését.

Kétségtelen, a LASK erősítésre szorul, hiszen tavaly ugyan egészen a nyolcaddöntőig jutott az Európa-konferencialigában, a bajnokságban viszont csak a nyolcadik helyen végzett, tehát lemaradt a nemzetközi szereplésről.

Másfelől viszont az is elgondolkodtató, hogy a légiósokat előszeretettel igazoló magyar klubok – különösen azok, amelyek a nemzetközi porondon érdekeltek – miért nem láttak fantáziát a válogatott játékos megszerzésében. Az osztrák és magyar bajnokság között ma már nincs lényeges eltérés az anyagi kondíciók terén. Kecskés árát sem nevezhetjük magasnak, a korábban az Atalantánál, az Újpestnél, a Termalica Niecieczánál és a Korona Kielcénél is megfordult középhátvéd piaci értéke a Transfermarkt szerint 800 ezer euró, amiből szorult helyzetében a Nyizsnyij Novgorod valószínűleg kénytelen engedni.

Kecskés mindenesetre a válogatott szempontjából jobban szem előtt lesz Linzben, mint ahogy Nyizsnyij Novgorodban volt. 

Borítókép: Kecskés Ákos legutóbb a tavasszal volt válogatott (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.