Pénzben mérve háromszoros esély a Fradi mellett

A két csapat pénzben kifejezett értéke alapján a Ferencváros kereken háromszor erősebb a Qarabagnál, mégsem árt a magyar óvatosság a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulója, a mai első mérkőzés (18.00, tv: M4 Sport) előtt. Az azeri klub az elmúlt években letette a névjegyét az európai porondon, a 2017–18-as idényben egyenesen a BL csoportkörében szerepelt. Gurban Gurbanov az együttes lelke, aki immár tizennégy éve irányítja vezetőként a bajnokcsapatot. Tegnap az is eldőlt, hogy ha továbbjut a Fradi, akkor a negyedik körben a cseh Viktoria Plzen és a moldovai Sheriff Tiraspol párharc győztesével találkozik a főtáblára jutásért.

2022. 08. 03. 6:12
null
Fotó: Molnar Adam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a meccsnap előtti szokásos programot teljesítette tegnap. Találkozás, majd közös reggeli a népligeti bázison, repülés, megérkezés, sajtótájékoztató, edzés. Mint általában, Sztanyiszlav mérsékelten bizakodóan beszélt a várakozásairól, jó hírként megjegyezve, hogy a csapatából mindenki egészséges.

Az orosz tréner természetesen nem emelte ki, de attól még így van, hogy a Ferencváros a párharc esélyese. Legalábbis a sokszor idézett Transfermarkt adatai alapján. A német szaklap szerint

az FTC keretének értéke 42 millió euró, a Qarabagé pedig éppen ennek a harmada, 14 millió euró.

Ennek dacára nem árt az óvatosság. A Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában sem a pénz győzött. Az FC Zürich értéke szinte forintra megegyezik az FTC-ével, a Qarabag 5-4-es összesítéssel mégis kiverte az esélyesebb svájci csapatot. Miként előtte a szintén jobbnak tartott, lengyel bajnok Lech Poznant (33 millió euró) is az idegenbeli 1-0-s vereség után 5-1-es hazai győzelemmel.

Nem ezek persze az azeri csapat első meglepő sikerei az elmúlt években.

A Qarabag 2014 óta minden évben feljutott valamelyik európai kupa főtáblájára, ami tiszteletet parancsoló sorozat. A csúcsot kétségkívül 2017 jelenti, amikor a BL-ben szerepelt az együttes.

Ugyan az AS Roma, a Chelsea és az Atlético Madrid mögött utolsó lett, de a spanyol sztárcsapattal oda-vissza ikszelt. A legutóbbi idényben az Európa-konferencialigában szerepelt, s tovább is jutott a csoportkörből, utána a Marseille állta az útját.

Éppen a Qarabag sikereinek köszönhetően a klubcsapatok eredményei alapján számított országrangsorban ugyan csak egyetlen helyezéssel, de Azerbajdzsán (26.) Magyarország (27.) előtt van.

A Qarabag ereje két forrásból táplálkozik. Egyrészt – csakúgy, mint a Ferencvárost Magyarországon – hazája nemzeti csapataként tisztelik. A klubot 1951-ben Meszult Agdam városában alapították, amelyet a hegyi-karabahi háborúban leromboltak, ezért költözött az egyesület Bakuba.

A Qarabag név egyenesen azt jelenti, hogy nagy Azerbajdzsán, ebben minden benne van.

Éppen ezért még a rivális azeri klubok szurkolói is szeretik a csapatot, amely a bajnoki mérkőzéseit a csupán 5800 férőhelyes, 2015-ben átadott, modern Azersun Arenában játssza – Az Azersun egy élelmiszergyártó nagyvállalat, amely 2001 óta szponzorálja a csapatot –, a nemzetközi találkozókra viszont a harmincezres Tofiq Baramov Stadionba költözik, ahol ma is telt ház lesz.

Másrészt a Qarabagnak már-már legendás edzője van, Gurban Gurbanov 2008 óta irányítja a gárdát. Európában csak egy olyan tréner akad, aki nála is régebb óta dolgozik egy csapatnál, a német Frank Schmidt a másodosztályú Heidenheimnél 2007 óta.

Fotó: Europress/AFP/Ozan KOSE

A korábbi 68-szoros azeri válogatott csatárnak van mit törlesztenie a magyarokkal szemben. Játékosként kétszer lépett pályára magyarok ellen, mindkétszer a válogatottban, s egyikről sem lehetnek szép emlékei. 1997-ben vb-selejtezőn a mienk az Üllői úton 3-1-re, a rá következő évben Eb-selejtezőn Bakuban 4-0-ra nyertek. Gurbanov edzőként következetes, igyekszik hazai játékosokra építeni, a keretben tizenöt azeri labdarúgó található, közülük öt-hat rendszeresen ott van a kezdőtizenegyben.

– Jó csapat ellen játszunk, amelynek kiváló, rendkívül tapasztalt vezetőedzője van, aki az orosz futball egyik vezéralakja. Csercseszov edzőként és játékosként is hosszú karrierre tekinthet vissza. Nagyon óvatosnak kell lennünk a csapatával szemben, amelyben rendkívüli a támadópotenciál, ráadásul a védekezése is jó. Hiszem, hogy a játékosaim képesek győzni holnap, ám ehhez tökéletesen kell szerepelnünk, a legjobb meccsünket kell játszanunk – mondta Gurbanov a tegnapi sajtótájékoztatón.

Annyit leszűrhetünk a nyilatkozatból, hogy Gurbanov a Ferencvárostól sem ijedt meg.

– Legutóbb a pozsonyi visszavágó előtt azért fogalmaztam úgy, hogy a Slovan az esélyesebb a továbbjutásra, mert hazai vereséggel kezdtük a párharcot – vágott bele a maga mondandójába az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov. – Ezúttal tiszta lappal vág neki mindkét csapat a találkozónak, úgymond a nulláról indulunk. Egyik együttest sem lehet ezúttal favoritként emlegetni.

A Qarabag rendkívül erős csapat, hazai pályán kifejezetten veszélyes, saját szurkolói előtt futballozhat, ez talán mellette szól. Támadófutballt játszik, szereti, ha nála van a labda, magam is kíváncsi vagyok, mennyire lesznek bátrak szerda este.

Csercseszov tehát tisztelettel beszélt a Qarabagról, s különösen annak edzőjéről:

Gurban Gurbanov szakmája egyik legjobbja.

– Ahhoz, hogy valaki ilyen sokáig irányítson egy csapatot, a szakma szeretete, elhivatottság is szükséges. Másodsorban az, hogy nagy legyen a klubon belül az egyetértés, a futballisták, a szakmai stáb és a vezetők között is, milyen irányba haladjon az egyesület. Ezek nélkül ez nem valósulhatna meg.

A Qarabag üde színfolt, sajátos, már-már egyedi felfogású klub az európai futballban. Az elmúlt években több neves csapat nem is tudott alkalmazkodni a stílusához. Reméljük, a Ferencvárosnak sikerül.

Ismert folytatás

Tegnap kisorsolták a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőjében a negyedik forduló párosítását. Ha a Ferencváros túljut a Qarabagon, akkor a BL-ben a cseh Viktoria Plzen és a moldovai Sheriff Tiraspol párharc győztesével találkozik. A keddi első meccset a Plzen vendégként 2-1-re megnyerte. Ha kiesne a Fradi, akkor az El-ben az ír Shamrock Rovers vagy az északmacedón Skupi lehet az ellenfele. Úgy is fogalmazhatunk, az azeri csapat ellen a magyar bajnok túljut a nehezén.

Az FTC egy éve is találkozott cseh csapattal a BL selejtezőjében. Akkor a harmadik fordulóban hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Slaviát, a visszavágón vért izzadva kihúzta 1-0-s vereséggel, így 2-1-es összesítéssel jutott a negyedik körbe, ahol viszont a svájci Young Boysszal szemben összesítésben 6-4-re alulmaradt. A Viktoria Plzen az előző idényben kisebb meglepetésre megelőzte mindkét fővárosi riválisát, a Spartát és a Slaviát is. Fennállása során hatodszor lett bajnok, a Bajnokok Ligája csoportkörében eddig kétszer szerepelt. A Sheriff Tiraspol az előző idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt, azzal tette le a névjegyét, hogy a második fordulóban 2-1-re nyert a Real Madrid vendégeként. A csapat akkori sikeredzőjét, Jurij Vernidubot már hiába keresnénk az együttes élén, az ukrán szakember a háború hírére hazatért és beállt katonának, hogy védje a hazáját.

Borítókép: Elszántan készülnek a fradisták a Qarabag ellen (Fotó: Fradi.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.