A háború Marco Rossi válogatott keretére is hatással lehet

Téma az öltözőben az orosz–ukrán háború, amely miatt felmondási hullám kezdődött az orosz labdarúgó-bajnokságban. Kecskés Ákos a Nyizsnyij Novgorod csapatával Moszkvában készül, ahol tüntetések zajlanak, az orosz légi forgalom korlátozása pedig nemcsak a Premjer-liga lebonyolítását veszélyezteti, hanem a védő hazatérését is a magyar válogatott márciusi meccseire.

2022. 03. 04. 6:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban a városban tartózkodik Kecskés Ákos, amelynek minden rezdülését figyeli a világ, hiszen Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvából irányítja az Ukrajna elleni háborút. Az orosz élvonalban szereplő Nyizsnyij Novgorod kedden a magyar védőjével a pályán szerepelt a Dinamo Moszkva otthonában az Orosz Kupában, szombaton pedig a CSZKA Moszkva vendége lesz a Premjer-ligában.

– Mivel mindkét meccset Moszkvában játszottuk, illetve játsszuk, nem is utaztunk vissza Nyizsnyij Novgorodba, ezt a hetet a fővárosban töltjük – árulta el lapunk megkeresésére Kecskés. – A különböző fórumokon láttam, hogy 

háborúellenes tüntetések zajlanak Moszkvában, de személyesen nem tapasztaltam ezeket, ami nem meglepő, hiszen mi el vagyunk szeparálva a szállodában, nem nagyon lehet kijárni.

A 26 éves labdarúgó tavaly nyáron szerződött a svájci Luganótól a Nyizsnyij Novgorod csapatához, de máris jól beszél oroszul, mivel a gyerekkorában Újvidéken megtanult szerbül, ami nagy segítségére volt az orosz gyors elsajátításában, így pontosan érti, mi zajlik körülötte.

Kecskés Ákos orosz klubjában, a Zenit elleni meccsen küzd a labdáért. Fotó: Alexei Danichev

– Sokat beszélünk az öltözőben a háborúról, ez most központi téma, de egyelőre a csapat mindennapjaira nem volt hatással, ugyanúgy zajlanak az edzések, ugyanúgy készülünk a meccsekre – fogalmazott Kecskés, aki érthető okokból ennél részletesebben nem akart beszélni arról, hogy az orosz csapattársai hogyan vélekednek a harcokról.

A háborúnak ugyanakkor óhatatlanul van hatása az orosz futballra, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) máris kizárta az ország klubjait és a válogatottját a most zajló a nemzetközi sorozatokból, valamint elvették Szentpétervártól a Bajnokok Ligája idei döntőjének a rendezési jogát is, válaszul Ukrajna lerohanására.

– Vannak kézzelfogható következmények – erősítette meg Kecskés. – A Dinamo Kijev stábjából távozott Andrij Voronyin, a Zenit ukrán védője felbontotta a szerződését, a Lokomotiv Moszkva és a Krasznodar német edzői lemondtak a háború miatt. A Krasznodar és a Rosztov legutóbbi bajnokiját pedig elhalasztották a bevezetett légi korlátozások miatt. Ez a nagy távolságok miatt további gondokat okozhat, a liga most tárgyalja, hogyan folytatható zökkenőmentesen a bajnokság.

A légi forgalom korlátozása Kecskés hazatérését is akadályozhatja a válogatottba, feltéve, hogy szövetségi kapitány a legutóbbi alkalmakhoz hasonlóan a március végi, Szerbia és Észak-Írország elleni felkészülési találkozókra is behívná őt a keretbe.

– Addig még van néhány hét, változhat a helyzet, de már megfordult a fejemben, hogyan térhetnék haza, hiszen Budapestre most nincs repülőjárat – jegyezte meg a négyszeres válogatott védő, aki legutóbb az Anglia ellen a Wembleyben elért 1-1-en játszott a nemzeti csapatban októberben.

– Az egyik klubtársam barátnője épp Budapesten volt, amikor bevezették a korlátozást, 

ő Dubajon keresztül jutott vissza Moszkvába. 

Már beszélgettem a szerb csapattársammal, Ivan Miladinoviccsal, hogy talán Szerbián keresztül tudnék Magyarországra jutni, de még nem tudom, hogy március második felében milyen lehetőségek lesznek.

Kecskés ugyanakkor hangsúlyozta, neki most az a legfontosabb, hogy a pályán bizonyítson, és újra kiérdemelje Rossi meghívóját:

– Szeretnék ugyanolyan stabil kezdő lenni a Nyizsnyij Novgorodban, mint voltam az ősszel, amikor az összes meccset végigjátszottam, amelyen bevethető voltam. 

A célom, hogy stabilizáljam a helyem a válogatottban, próbálok erre koncentrálni, még ha ez nehezebb is a kialakult helyzetben. 

Kecskés az év első bajnokiját betegség miatt hagyta ki a múlt hét végén, de kedden a Dinamo elleni 3-0-s vereségkor már 72 percet játszott a kupanyolcaddöntőben.

– A felkészülési időszak legvégén betegedtem le, lázam és hasi fájdalmam volt, de már minden vizsgálati eredményem negatív lett. Kell még kis idő, hogy visszanyerjem a teljes erőmet, de jól jel, hogy a Dinamo ellen már ennyit tudtam vállalni. Furcsa volt pályafutásom leghosszabb téli felkészülése, egy hónapot töltöttünk Törökországban edzőtáborban, ami úgy érzem, jól sikerült, az utolsó felkészülési meccsen gólt is lőttem.

Szombaton a CSZKA Moszkva otthonában léphet újra pályára – a háború árnyékában.

Borítókép: Kecskés Ákos az első meccsén a magyar válogatottban, Szerbia ellen 2020. november 15-én (Fotó: MLSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.