Megtért az „áruló” ukrán, felmondott az orosz klubjánál

Bejelentette az orosz élvonalban szereplő Zenit Szentpétervár labdarúgócsapata, hogy szerződést bontott az ukrán védőjével, Jaroszlav Rakickijjel. Az ügy előzménye, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanásakor a játékos kiállt a megtámadott hazája mellett, majd hirtelen a kispadon találta magát.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 13:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 54-szeres ukrán válogatott Rakickij múlt héten csütörtökön tett közzé egy ukrán zászlót az Instagram-oldalán, amelyhez a következő szöveget írta: „Ukrán vagyok. Békét Ukrajnának. Állítsátok le a háborút.” 

A bejegyezés azóta eltűnt, a játékos addig nyilvános oldala privát állapotba került.

Posztjával a védő egyértelműen kiállt Ukrajna mellett, miközben 2019 óta az egyik legismertebb orosz klub, a Zenit Szentpétervár meghatározó futballistája volt. Ennek ellenére Rakickij a bejegyzése után váratlanul a kispadra szorult a Zenit Európa-liga-meccsén a spanyol Betis ellen, noha az idény korábbi szakaszában mind a 23 mérkőzésen kezdő volt, csak sérülés vagy eltiltás miatt hiányzott.

Rakickij ezután a menedzsere elmondása szerint szabadságot kért a Zenittől, ezért nem is volt tagja a Rubin Kazany elleni orosz bajnokin a keretnek az elmúlt hétvégén.

– A légkör nemcsak a klubon belül, hanem az egész országban aggodalmat szül – fogalmazott Szergej Szemak, a játékos képviselője. – Jaroszlav kért néhány nap pihenőt, hogy rendezze a személyes ügyeit. Mindenki meghozza a saját döntését.

A döntés megszületett: a Zenit a hivatalos honlapján jelentette be, hogy felbontotta Rakickij szerződését, három hónappal annak lejárta előtt. 

A klub közleménye egy szóval sem utal a háborús konfliktusra, pedig egyértelmű, hogy az vezetett a szakításhoz.

A Zenit közleményéből kiderült, hogy a 32 éves játékos kezdeményezte a szerződés felbontását, végül a legjobbakat kívánták nemcsak Rakickijnek, hanem a családjának és a barátainak is.

Rakickij Ukrajnában ellentmondásos figurának számít, hiszen a hazájában árulónak kiáltották ki, amikor a Sahtar Donyecktől a Zenithez szerződött, mivel Donyeck abban az ukrán régióban található, amelyben akkoriban már harcok dúltak az oroszok által támogatott szeparatisták ellen. Az ellenszenv olyan mértékű volt, hogy a védő a klubváltása után kikerült az ukrán válogatottból, ami a nemzeti csapatban való szereplésének a lemondásához vezetett.

Az elmúlt években Rakickij három orosz bajnoki címet és egy kupagyőzelmet aratott a Zenittel, amelynek szurkolói megkedvelték, még dalt is költöttek róla.

Borítókép: Jaroszlav Rakickij a Zenit mezében (Fotó: AFP/Alexei Danichev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.