Aranylabda: szokatlan időpont és kiszivárgott eredmény az átadó előtt

Ahogy eddig minden évben, úgy most is a párizsi Théatre du Chatelet-ben lesz az Aranylabda díjátadó ünnepsége, az időpont viszont szokatlan: október 17. A voksolást szervező francia lap, a France Football az idén több változtatást is bevezetett, ezek közül a leglényegesebb az, hogy már nem a naptári évben nyújtott teljesítményt díjazza. A 20.30 órakor kezdődő díjátadót a Spíler 1 élőben közvetíti. A spanyol Marca értesülése szerint a francia Karim Benzema lesz az új aranylabdás.

2022. 10. 17. 14:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végéről korábbra jött előre az Aranylabda átadása. November vége helyett már most, október 17-én megtudjuk, hogy a tekintélyes francia szaklap, a France Football szervezésében 1956 óta zajló szavazáson az újságírók kit ítéltek 2021–2022 legjobbjának. Az évszámot a voksolás történetében először kell így írni, és ez magyarázza a szokatlanul korai időpontot is: a szerkesztőség május végén bejelentette, ezentúl az Aranylabdát már nem a naptári évben, hanem a szezonban nyújtott teljesítményért adják oda. Ennek megfelelően már augusztus 12-én nyilvánosságra hozták a jelöltek névsorát, és egyéb változásokat is bevezettek a franciák. 

 

A France Football azt is szeretné elérni, hogy az egyéni teljesítmények többet jelentsenek, mint a csapat által elért eredmények és a fair play, ez utóbbiak másodlagossá válnak a szavazás során. Egy fontos és sok pontot adó kritérium, a játékosok pályafutása sem számít már többé, ezáltal több esély lesz új győztest avatni. További változás, hogy az eddigi 170-hez képest csak 100 újságíró adhatta le a szavazatát, egy-egy zsurnaliszta a FIFA-világranglista első 100 helyezett nemzeti csapatának országából, és a legjobb kapusnak járó Jasin-díjat is ők ítélik oda. Magyarországról a Nemzeti Sport futballrovatának vezetője, Vincze András voksolt a legjobbakra. Az új szabályok szerint a jelölési kritériumok is változtak, a listát nemcsak a France Football és a L’Équipe újságírói állították össze, hanem ezentúl közreműködik Didier Drogba, az Aranylabda nagykövete, valamint az a két újságíró is, akiknek a szavazata a legmeghatározóbb volt a legutóbbi voksoláson.

 

A France Football 2018 óta ítéli oda az a Raymond Koparól elnevezett Kopa-díjat a legjobb 21 éven aluli, Európában futballozó játékosnak. Matthijs de Ligt és után (2020-ban a koronavírus miatt nem jelöltek senkit – a szer.)  újabb győztest hirdethetnek. Az egyértelmű favoritnak a Borussia Dortmund 19 esztendős, angol válogatott középpályása, tűnik, akinek fő kihívója lehet az elmúlt idényben is az első háromba kerülő Arsenalos vagy a barcelonai A további jelöltek: Karim Adeyemi (Dortmund), (Real Madrid), Ryan Gravenberch (Bayern München), Nuno Mendes (PSG), Jamal Musiala (Bayern München), Josko Gvardiol (RB Leipzig) és Florian Wirtz (Bayer Leverkusen). A spanyol Marca vasárnap este kiszivárogtatta, hogy Gavi lesz a győztes. 

 

Benzema
Fotó: AFP

A kapusok közül a legesélyesebbnek a Real Madrid belga futballistáját, Thibaut Courtois-t tartják, mivel ő szerepel az Aranylabda jelöltjei között is, és ez egybecseng a Marca értesülésével is. Íme a kapusok listája: (brazil, Liverpool), Bono (marokkói, Sevilla), Thibaut Courtois (belga, Real Madrid), (brazil, Manchester City), Hugo Lloris (Francia, Tottenham), Mike Maignan (francia, Milan), Édouard Mendy (szenegáli, Chelsea), Manuel Neuer (német, Bayern München), (szlovén, Atlético Madrid) és Kevin Trapp (német, Eintracht Frankfurt). 

És még egy újdonság: első alkalommal adják át a néhai kiváló brazil labdarúgóról, a társadalmi szerepvállalásairól is híres Sócratesről elnevezett díjat, amely értelemszerűen a labdarúgóvilág olyan szereplőjét illeti meg, aki – például jótékonykodással – a pályán kívül is sokat tett szűkebb-tágabb közösségéért.

A legnagyobb érdeklődés természetesen az Aranylabda átadását övezi. a Real Madrid francia csatára a toronymagas esélyes, ugyanis az előző idényben BL-t és bajnokságot nyert klubjával, s mindkét sorozatban gólkirály lett (46 tétmeccsen 44 gólt szerzett a 2021–2022-es évadban), és a Marca is őt tudja befutónak. A voksolók egy harmincas listáról választhattak:

 

Az Aranylabda 2022-es jelöltjei
Férfiak
(angol, Liverpool)
Karim Benzema (francia, Real Madrid)
Joao Cancelo (portugál, Manchester City)
(brazil, Real Madrid)
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)
(portugál, Manchester United)
(belga, Manchester City)
Luis Díaz (kolumbiai, FC Porto, Liverpool)
Fabinho (brazil, Liverpool)
Phil Foden (angol, Manchester City)
(norvég, Borussia Dortmund, Manchester City)
Sébastien Haller (elefántcsontparti, Ajax, Borussia Dortmund)
(angol, Tottenham)
Joshua Kimmich (német, Bayern München)
Rafael Leao (portugál, AC Milan)
(lengyel, Bayern München, Barcelona)
Rijad Mahrez (algériai, Manchester City)
Mike Maignan (francia, AC Milan)
(szenegáli, Liverpool, Bayern München)
Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
(horvát, Real Madrid)
Christopher Nkunku (francia, RB Leipzig)
Darwin Núnez (uruguayi, Benfica, Liverpool)
(német, Chelsea, Real Madrid)
Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
(portugál, Manchester City)
Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham)
(holland, Liverpool)
(brazil, Real Madrid)
Dusan Vlahovics (szerb, Fiorentina, Juventus)
(Az idén klubot váltó játékosoknál az új csapatukat is feltünteti a jelöltlista.)

Nők
Selma Bacha (francia, Lyon)
Aitana Bonmati (spanyol, FC Barcelona)
Millie Bright (angol, Chelsea)
Lucy Bronze (angol, Manchester City, FC Barcelona)
Kadidiatou Diani (francia, PSG)
Christiane Endler (chilei, Lyon)
Ada Hegerberg (norvég, Lyon)
Marie-Antoinette Katoto (francia, PSG)
Sam Kerr (ausztrál, Chelsea)
Catarina Macario (amerikai, Lyon)
Beth Mead (angol, Arsenal)
Vivianne Miedema (holland, Arsenal)
(amerikai, Pride d'Orlando, Wave de San Diego)
Lena Oberdorf (német, VfL Wolfsburg)
Asisat Oshoala (nigériai, FC Barcelona)
Alexandra Popp (német, VfL Wolfsburg)
(spanyol, FC Barcelona)
Wendie Renard (FRA, Lyon)
Trinity Rodman (amerikai, Spirit Washington)
Fridolina Rolfö (svéd, FC Barcelona)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.