időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Suárez vakmerő kezezése elődöntőt ért Uruguaynak + videó

Csépányi Balázs
2022.12.07. 06:50 2022.12.08. 15:55
Suárez vakmerő kezezése elődöntőt ért Uruguaynak + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon az uruguayi Suárez különös módon mentette meg csapatát a góltól.

2010-ben a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett torna negyeddöntőjében olyan dolog történt, ami még ma is beszédtéma a focirajongók körében. Uruguay csapott össze Ghána csapatával az elődöntőbe jutásért. Sokan magabiztos továbbjutást vártak a többek közt, Diego Forlan nevével fémjelzett dél-amerikai csapattól. Azonban nem így történt. A ghánaiak nagyon megnehezítették a kétszeres világbajnok dolgát, hosszabbításra került a sor, mert 1-1-es döntetlen lett a mérkőzés végeredménye kilencven perc játék után.

A hosszabbítás sem hozott döntést, ráadásul az utolsó 120. percben az uruguayi kapu előtt támadt egy kavarodás, miután először Appiah lőtt, Suárez akkor még lábbal védett, de az ismétlést már csak kézzel tudta kiütni a gólvonalról. Az akkor még Ajaxnál játszó csatár ezzel a vagány, vakmerő mozdulatával megmentette csapatát a biztos góltól.

Természetesen azonnal piros lapot kapott a tettéért, de a büntetőt a ghánai Asamoah Gyan elhibázta, így tizenegyespárbajra került sor, amit végül Uruguay nyert meg 4-2 arányban.

A csatár kezezése gyakorlatilag az elődöntőbe juttatta a dél-amerikai csapatot. 

Nem volt más választásom, mostantól enyém Isten keze

– büszkélkedett tettével Luis Suárez a mérkőzést követően.

Uruguay végül a negyedik helyet szerezte meg a világbajnokságon, miután a bronzmeccsen kikapott a németektől. De azt a mai napig emlegetik a focirajongók, hogy Suárez pimasz kezezése nélkül nem jutottak volna az Uruk az elődöntőbe.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Luis Suárez a gólvonalon két kézzel üti ki a labdát a 2010-es foci-vb Uruguay–Ghána elődöntőjének hosszabbításában (Forrás: Flickr)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.