Orosz lány és ukrán fiú küzd együtt az Eb-n magyar színekben + videó

A Finnországban, Espoo városában zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon a jégtáncosok mezőnyében az Ignateva Mariia, Szemko Danijil alkotta magyar kettős a ritmustánc után a 10. helyen áll. A páros sztoriját manapság hatványozza, hogy hogy a 19 éves Ignateva orosz, a 22 éves Szemko pedig ukrán származású.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ignateva Mariia és Szemko Danijil két éve állt össze, a sportágban nem szokatlan módon egy internetes párkereső segítségével. Szemko egyébként 2015 óta Magyarországon él, és korábban magyar párja volt. Ignatevával tavaly a tallinni Európa-bajnokságon a 18. helyen végeztek, a montpellier-i vb-n pedig a 22. helyen zártak. Lényeges, hogy a pekingi téli olimpia után átalakult a mezőny, az idei Eb-n pedig az oroszok nem is indulhatnak az ukrajnai agressziójuk miatt. Az orosz jégtáncosok a tavalyi kontinensbajnokságon megszerezték az arany- és az ezüstérmet, valamint a hetedik helyet, a kiesésük miatt is kalkulálhattunk úgy, hogy a magyar kettős idén előrébb lép.

Ignateváék a ritmustáncban a korábbi eredményeiknek és a számunkra remek sorsolásnak köszönhetően az utolsó előtti csoportban, a 23 párból tizenötödikként léphettek jégre. A legjobbak mindig a végén következnek, és ilyenkor magasabbak a pontszámok. Duónk azonban a szépen sikerült programjával is rászolgált a 65,04-es pontszámra – talán még magasabbra is –, és amikor ezt kiírták az eredményjelzőre, a második helyre került.

– Kedves mindenki, szevasztok, köszönjük szépen! – mondta a „lihegőben” a kamerába Szemko Danijil, akiről tudhattuk, hogy jól beszél magyarul. Akkor viszont leesett az állunk, amikor Ignateva Mariia, miután oroszul üdvözölte az otthoniakat, ugyancsak megszólalt magyarul:

Köszönjük szépen a támogatást!

Ha csak ennyit tudna magyarul, akkor is szép gesztus lenne tőle.

Mást ne mondjunk, a spanyol Juan Carlos Pastor, aki 2013-tól a Pick Szeged kézilabdacsapatának a vezetőedzője, és majd az idény végén távozik, tíz év alatt összesen nem beszélt ennyit a nyelvünkön…

Ám a magyar szövetség Instagram oldalára felkerült videóból kiderül, hogy Mása többet is tud magyarul:

 

 

Amikor Espoóban a jégtáncosok mezőnyében már csak az utolsó csoport, öt páros volt hátra, a mieink az ötödik helyen álltak, vagyis biztos volt, hogy a top 10-ben végeznek a ritmustáncban. S később eldőlt, hogy szombaton este a tizedik helyről kezdhetik meg a kűrt. A nagy párcserék sportágában arról is beszámolhatunk, hogy a húszéves, Szegeden született Jakucs Hanna párjával, a milánói születésű Alessio Gallival a 18. helyen jutott tovább a legjobb húsz közé – mégpedig holland színekben. De ezen meg se lepődjünk.

A páros műkorcsolyázókat egy humoros feladatra is rávették a szervezők:

Eredmények, jégtánc ritmustánc: 1. Charlene Guignard, Marco Fabbri (olasz) 85,53 pont; 2. Lilah Fear, Lewis Gibson (brit) 84,12; 3. Juulia Turkkila, Matthias Versluis (finn) 77,56; ...10. Ignateva Mariia, Szemko Danijil 65,04.

A férfiak versenyét a francia Adam Siao Him Fa nyerte, a magyar színekben versenyző Vlasenko Alekszandr a 24. helyen végzett. A végeredmény: 1. Adam Siao Him Fa (francia) 267,77; 2. Matteo Rizzo (olasz) 259,92; 3. Lukas Britschgi (svájci) 248,01; ...24. Vlasenko Alekszandr 173,94.

Borítókép: Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil alkotta jégtáncos kettős a tizedik helyen állt a ritmustánc után (Forrás: MOKSZ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.