A rekordösszeg hatása: Csongvai rögvest törölte az újpesti éveket

Ez gyorsan ment. Nem a szerződés megkötése, mert a tárgyalások elhúzódtak néhány napig, hanem maga a klubváltás. Csongvai Áron és Katona Mátyás, az Újpest két reménysége immár a Fehérvár játékosa, s rögvest elfelejtették, hogy honnan jöttek. Pedig Csongvai csapatkapitány, a szurkolók kedvence volt Újpesten. Ám rekordközeli összegért igazolt a Vidihez, s ez mindennél fontosabb.

Magyar Nemzet
2023. 02. 14. 19:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy Csongvai Áron és Katona Mátyás kimaradt az Újpest keretéből a Vasas ellen amúgy 1-0-ra megnyert mérkőzésen, nem lehettek kétségeink afelől, hogy megalapozott az értesülés, s a két játékos Székesfehérvárra tart. A Vidi kedd délután be is jelentette a két futballista szerződését. Azt gondolhatnánk, hogy az eddigi csapatkapitány Csongvai nagy érvágás az Újpestnek. A korábbi újpesti kedvenc, Rajczi Péter így is gondolja.

– Újpesti szemmel ennek nagyon rossz üzenete van, hiszen két magyar tehetségről van szó, köztük a csapatkapitányról. A Vidi szempontjából sem néz ki jól, úgy tűnik, a riválist akarja gyengíteni, de ez érthető döntés. Ha mondjuk stabil harmadik-negyedik helyezett lenne az Újpest, akkor sem lenne könnyű megemészteni ezt, ilyen kritikus helyzetben pedig kiveri a biztosítékot a szurkolóknál és nálam is. Ebben a szituációban másodlagos a játékosok vételára, hiszen a kiesés fenyegeti a klubot. Nagyon gyenge, szűk a keret. Ez így vállalhatatlan lépés lenne – idézte a Sportal.hu Rajczit.

Újpesten büszkék az adásvételre

De nem, a lila-fehérek a hivatalos kommunikáció szintjén sikertörténetként élik meg az átigazolást.

– Nem gond, hogy távoznak, nem pótolhatatlanok, mert jó a csapatunk, különösen a védekező harmadban. Egyáltalán nem aggódom, ez a futballal jár, hogy a játékosok klubot váltanak – Milos Kruscsics, az Újpest vezetőedzője meglepően megértően nyilatkozott a készülő transzferről a Vasas elleni meccs után.

 

A klub kedd délután, miután nyélbe ütötték az átigazolást, győzelmi jelentést kürtölt világgá.

„Az Újpest FC a mai napon értékesítette Csongvai Áron és Katona Mátyás játékjogát, akik így a jövőben a Mol Fehérvár FC-ben folytatják a pályafutásukat. Olyan ajánlatot kapott a klub, amely rekordközeli a Magyarországon két labdarúgó-egyesület közötti átigazolások történetében. Az pedig külön büszkeséget jelent, hogy mindössze hét és fél év alatt sikerült kinevelni két ilyen játékost, akikről ráadásul a magyar futball korábban lemondott. Ez az értékesítés is megerősíti hitünket a fenntartható modellben, melyet klubunk követ, valamint a második esélyben, melyet mindenkinek megadunk, aki élni szeretne vele. Az Újpest FC Csongvai Áronnak és Katona Mátyásnak a továbbiakban sok sikert kíván, az esetleges igazolások kapcsán pedig időben, őszintén kommunikál a szurkolóival. A két játékos átigazolásával kapcsolatban a klub a továbbiakban nem kíván nyilatkozni, az ügyet lezártnak tekinti” – olvasható a klub közleményében.

Az Újpest becsületére legyen mondva, legalább sok sikert kívánt két korábbi játékosának. Csongvai Áron és Katona Mátyás viszont azonnal kitörölte szívéből az újpesti éveket.

Elsősorban hátvédként számítanak Csongvaira

– Mindenképp fiatal magyar játékosokkal szerettük volna megerősíteni a keretet, Csongvai Áron pedig már a magyar válogatott keretébe is bekerült, emellett pedig az élvonalban is van már jó pár meccs a lábában. Arra számítok, hogy Áron érkezésével a védelmünk stabilabb lesz, de akár a középpályán is be lehet őt vetni, vagyis az edzői stáb variációs lehetőségei is nőni fognak–  fogalmazott Juhász Roland sportigazgató.

Csongvai gyorsan szívet cserélt

– Éreztem, hogy nagyon szeretne a Vidi, ami magabiztossággal és pozitív érzéssel töltött el. Egyértelműen előrelépés ez az átigazolás a karrierem és a fejlődésem szempontjából. Nagy célokkal érkezem, a klub felépítése és körülmények maximálisan adottak a célok eléréséhez. Bele kell állnunk a kemény munkába, csak magunkra kell fókuszálnunk, és akkor bizonyítani tudjuk majd, hogy a Vidi sokkal többre hivatott, mint ahol jelenleg áll a tabellán. Nagy elvárásaim vannak magammal szemben is, szeretnék minél több játéklehetőséget kapni és jó teljesítményt nyújtani, annak érdekében is, hogy újra meghívót kaphassak majd a válogatott keretbe – nyilatkozta Csongvai a Mol Fehérvár FC honlapjának.

Csongvai Áron büszkén feszít a Vidi mezében

S ha ez nem lenne elég, Csongvairól már olyan kép is készült, ahogy a szíve fölött a Vidi címerére mutat. Szó se róla, a beilleszkedés gyorsasága is rekordközeli…

Hát nem illett volna legalább annyit mondani, hogy köszönet az Újpestnek az ott töltött évekért, remélem, a szurkolók megértik, hogy valamennyi fél számára előnyös megállapodás köttetett, szurkolok az Újpestnek a bennmaradásért?

Hogy is mondta Kruscsics? A mai futballban természetes, hogy adják-veszik a játékosokat…

Mennyi is lehet a rekordösszeg?

A Transfermarkt Csongvai Áron piaci értékét 400 ezer, Katona Mátyásét pedig 350 ezer euróra taksálja. A Nemzeti Sport értesülése szerint az Újpest ennél valamivel nagyobb összegért adta el a két labdarúgót. S a transzfer azért lehet rekordközeli, mert a labdarúgó NB I-ben magyar labdarúgóért legtöbbet éppen a Vidi fizetett eddig, amikor 800 ezer euróért megvette Lencse Lászlót az MTK-tól.

Borítókép: Csongvai Áron a Vidi sportigazgatójával, Juhász Rolanddal pózol (Fotó: Mol Fehérvár FC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.