Áll a bál Párizsban, a PSG ma este így fogadja a Bayern Münchent

Ma este megkezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős szakasza, mégpedig az alighanem legnagyobb érdeklődéssel várt párharccal: a Paris Saint-Germain a Bayern Münchent fogadja. A PSG nincs könnyű helyzetben. A másik találkozón a Milan és a Tottenham feszül egymásnak.

Magyar Nemzet
2023. 02. 14. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokottnál is hosszabb szünet után folytatódik a Bajnokok Ligája, hiszen tavaly az év végi katari vb miatt már november 2-án befejeződött a csoportkör. Januárban Párizsban bíztak benne, hogy a vb-döntő két főszereplője, és a Bayern München elleni BL-nyolcaddöntős párharcban ott lesz a pályán, de Mbappé február 1-én, a Montpellier elleni bajnokin combsérülést szenvedett, a PSG pedig azt közölte, hogy legalább háromhetes pihenő vár rá. A Bayern München vezetőedzője, Julian Nagelsmann azonban rögtön megkérdőjelezte a franciák szavahihetőségét, és azt fejtegette, ő úgy készül, hogy Mbappé ott lesz a pályán a párharc első meccsén.

PSG Kylian Mbappé
Kylian Mbappé a PSG február 1-jei meccsén sérült meg Fotó: AFP

A PSG mégis beveti Mbappét?

A vb-döntőben három gólt szerző támadó azóta még a kispadra sem ült le, de hétfőn edzett, és a PSG délután azt közölte, hogy bekerült a meccskeretbe is. Lehet, hogy Nagelsmann-nak igaza lesz? Az UEFA a honlapján nem tippeli Mbappét a kezdőcsapatba, de Nagelsmann a Bayern tegnapi sajtótájékoztatóján is biztosra vette, hogy pályára lép majd, mi több, kezdeni is fog.

Múlt szerdán Messi is kidőlt az Olympique Marseille ellen 2-1-re elveszített kupameccsen, neki az Achilles-ínjával adódott – szerencséjére kisebb – problémája. Szombaton kihagyta a Monaco elleni bajnokit – amelyen a PSG idegenben 3-1-re kikapott –, hogy ma játszhasson. Az utóbbi hetekben sem volt teljesen egészséges, ám vele más jellegű probléma is van. A L’Équipe arról írt, hogy miután a csapat kiesett a kupából, a brazil és honfitársa, Marquinhos sem vette jó néven a szakmai stáb kritikáját, ami heves vitához vezetett.

A Monaco elleni vereség után pedig a szurkolóknál is elszakadt a cérna.

 Tudjuk, hogy amit a pályán nyújtottunk, az egy nagy rakás szemét, de tartsatok ki mellettünk, mert szükségünk van rátok! Az öltözőben rendbe rakjuk a dolgokat, és nekifutunk a keddnek

 – ígérte meg hangosbeszélővel a kezében Presnel Kimpembe a monacói stadion vendégszektorában helyet foglaló párizsi szurkolóknak.

Mbappé az Instagramon szólította fel társait és a szurkolókat arra, hogy maradjanak „erősek és egységesek”.

Februárban magára talált a Bayern

Januárban a Bayernnél sem volt vidám a helyzet, mert a csapatnak mindhárom bajnoki meccse 1-1-es döntetlenre végződött. Februárban már jobban megy a bajoroknak, szombaton például otthon 3-0-ra verték a Bochumot. A tabella élén azonban csak egy ponttal előzik meg az Union Berlint és hárommal a Dortmundot. (A PSG öttel vezet a Ligue 1-ben.) S Nagelsmann a Bochum elleni sima győzelem után sem volt elégedett a csapatával, úgy vélekedett, a mutatott teljesítmény kevés lehet Párizsban.

Az idei BL-kiírásban a Bayern eddig mindenesetre remekelt, hiszen a csoportjában mind a hat meccsét megnyerte, s 18-2-es gólkülönbséget hozott össze, míg a PSG (négy győzelem, két döntetlen, 16-9-es gólkülönbség) a Benfica mögé szorult. A csoportkör statisztikájából érdekes adatok: a müncheni játékosok együttesen 722 kilométert futottak, 106-szor vették célba az ellenfelek kapuját, 51-szer el is találták, míg a párizsiak adatsorában csak 644 kilométer és nyolcvan (36) kapura küldött lövés vagy fejes szerepel. 

A két csapat eddig tizenegyszer találkozott egymással a BL-ben, és még soha nem játszottak döntetlent, hatszor a PSG, ötször a Bayern nyert. A legfontosabb összecsapáson, a 2020-as döntőben azonban Lisszabonban a németek kerekedtek felül 1-0-ra. 

A kameruni Eric Maxim Choupo-Moting azon a meccsen még a PSG-ben szerepelt, tíz perc jutott neki, és a kiegészítő emberből a Bayernben fontos láncszem lett.

– Tudom, hogy a PSG nagyon tiszteli a Bayernt, s mivel mindkét csapat tele van kiváló egyéni képességű játékosokkal, a napi forma dönthet. Az biztos, hogy hatalmas csata elé nézünk – szögezte le a Bunedesliga idei szezonjában 14 meccsen hét gólt jegyző támadó.

A két sztárgárda legutóbb két éve a negyeddöntőben futott össze, a PSG 3-2-re nyert Münchenben, így a visszavágón az 1-0-s hazai vereség is belefért neki, idegenben szerzett több találattal továbbment. De az elődöntőben elbukott a Manchester City ellen. Hiába a futballcsapatba ölt euró százmilliók, a Paris Saint-Germain még soha nem tudta megnyerni a legrangosabb európai kupát, ami nagy szívfájdalom Párizsban.

Paris Saint-Germain–Bayern München 21.00 (tv: M4 Sport), várható kezdőcsapatok:

PSG: Donnarumma – Danilo, Marquinhos, Ramos – Hakimi, Verratti, Fabián Ruiz, Nuno Mendes – Vitinha – Messi, Neymar

Bayern München: Sommer – Joao Cancelo, Upamecano, De Ligt, Davies – Kimmich, Goretzka – Sané, Musiala, Coman – Müller

A Milan a Tottenham ellen

A másik mai BL-meccsen a Milan a Tottenhamet fogadja. A Serie A címvédője csak ötödik a tabellán, s ugyan pénteken 1-0-ra legyőzte a Torinót, előtte négy tétmeccset veszített egymás után. A Tottenham a Premier League-ben az ötödik, február 5-én 1-0-ra legyőzte a Manchester Cityt, de a BL-főpróbáját elszúrta, hiszen szombaton 4-1-es vereségbe szaladt bele Leicesterben.

és társai terepszemlén a San Siróban:

Milan–Tottenham 21.00 (tv: Sport 1), várható kezdőcsapatok:

Milan: Mirante – Calabria, Kalulu, Tomori – Saelemaekers, Tonali, Krunic, Theo Hernández – Brahim Díaz – Rafael Leao, Giroud

Tottenham: Forster – Romero, Dier, Davies – Emerson, Skipp, Sarr, Perisic – Kulusevski, Kane, Szon

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn bejelentette, hogy egyperces gyászszünettel kezdődnek majd az eheti európai kupamérkőzések a Törökországot és Szíriát sújtó földrengések áldozatainak tiszteletére. A Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és a Konferencialigában is egyperces néma tiszteletadással adóznak a résztvevők a földrengés áldozatai előtt, közben a „veletek vagyunk” felirat fog megjelenni a kivetítőkön arab és török nyelven. A szervezet továbbá engedélyezi a játékosoknak és a játékvezetőknek, hogy fekete karszalagban lépjenek pályára.

 

Borítókép: Lionel Messi játékán sok múlik (Forrás: Twitter/PSG Report)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.