Szoboszlai nem a tárgyakat akarja halmozni, inkább adakozik

Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig és a magyar válogatott futballistája legfrissebb interjújában a szorgalomról és tehetségről, a gyerekek csodálatáról és a saját céljairól is beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2023. 02. 10. 15:13
Szoboszlai Dominik
Lipcse, 2022. november 10. Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig játékosa ünnepel, miután csapata 3-1-re gyõzött a Freiburg ellen a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában játszott mérkõzésen Lipcsében 2022. november 9-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kiskorom óta szeretem támogatni azokat, akik rászorulnak – mutatta meg új oldalát Szoboszlai Dominik. – Ilyen voltam gyerekként és ilyen vagyok felnőttként. Jobban szeretek adni, mint kapni, úgy vagyok vele: ha megtehetem, hogy segítsek, miért ne? S minél többen gondolkodunk így, annál többet segíthetünk. Csak azért nem veszek egy farmert, hogy eggyel több legyen a szekrényben, azt a pénzt inkább odaadom valakinek, akinek szüksége van rá. Karácsony előtt Szalai Ádámmal elmentünk egy gyermekotthonba. Sokat tanultam akkor a srácoktól. Nagyszerűen éreztem magam közöttük, betekintést nyerhettem abba, miként élik a mindennapjaikat. Attól függetlenül, milyen körülmények között élnek, sok gyereknek boldogságot láttunk az arcán. Sajnos a szüleik nincsenek velük, de ott vannak egymásnak, és mi is azért mentünk oda Ádámmal, hogy örömet szerezzünk nekik.

A Lipcse és a magyar válogatott futballistája a Nemzeti Sportnak adott interjúban hozzátette, sosem utasítaná el, ha egy gyerek autogramot kérne tőle, hiszen jól emlékszik azokra az időkre, amikor ő is sorban állt egy-egy aláírásért az elődjeinél, és csalódást jelentett volna neki, ha elutasítják a kérését. Éppen ezért ő sem tenne ilyet. Azoknak a fiataloknak pedig, akik az ő útját követnék, azt üzeni, hogy a szorgalom és a kemény munka fontosabb a tehetségnél.

– A tehetséget megkaptad, amikor megszülettél, onnantól fogva rajtad múlik, élsz-e vele. Ha nem raksz mellé kemény munkát, jóformán semmit sem ér. A személyes tapasztalat is ezt mondatja velem. Lehet, hogy tehetséges voltam, de nap mint nap rengeteget tettem azért, hogy a képességeimet kamatoztatni tudjam. Ha van egy tehetséges gyerek, aki nem edz becsülettel, illetve van egy kevésbé tehetséges, aki viszont belead apait-anyait, szerintem utóbbi viszi többre. Ha esik, ha fúj, ott kell lenned és meg kell csinálnod, amit az edződ kér tőled. Vagy még annál is többet! S közben arra kell törekedned, hogy jobb legyél mindenkinél. Légy pozitív, figyelj magadra – no és higgy magadban!

 

Szoboszlai elvégzi a rá háruló feladatokat, nagyszerű idényt fut klubcsapatában, a bajnokságban – ha csak a legfőbb statisztikákat nézzük – három góllal és nyolc gólpasszal járult hozzá, hogy a Lipcse a Bayern München egyik fő üldözője legyen. Az RB Leipzig jelenleg négy ponttal marad el a címvédőtől. A német csapat eddig a Bajnokok Ligájában is jól muzsikált, a Real Madrid mögött a második helyen jutott tovább az F csoportból, és közben a spanyol gigász skalpját is begyűjtötte (a hazai mérkőzést 3-2-re nyerték a Carlo Ancelotti vezette együttes ellen). A magyar támadó középpályás büszke mindezekre, főleg annak tekintetében, hogy milyen döcögősen indult a lipcseiek szezonja.

– Amit a válogatottal elértünk, arra éppúgy büszke lehetek, mint a Real Madrid elleni hazai győzelmünkre a Bajnokok Ligájában. Nagy tettnek tartom azt is, hogy a gyengébb szezonkezdet után visszakapaszkodtunk a Bundesligában, és persze azt is, hogy a BL csoportköréből úgy jutottunk tovább, hogy az első két mérkőzésünk után nulla ponttal szerénykedtünk. Mielőtt eljöttünk a téli szünetre, Marco Roséval beszélgettünk arról, hogy ez a csapat mindenre képes lehet. Én úgy vagyok vele, hogy mindig lehet jobb! 

A 22 éves játékos arról álmodozik, hogy a magyar nemzeti csapattal – amelynek immáron ő a csapatkapitánya – kijut a következő világ- és Európa-bajnokságra is. Fájó emlék Szoboszlainak, hogy a 2021-es Eb-n sérülés miatt nem lehetett ott a Puskás Arénában a társaival, így némileg elégtételt jelentene neki, ha 2024-ben a második otthonában, Németországban végre pályára léphetne.

Borítókép: Szoboszlai Dominik az RB Leipzig mezében (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.