A kiesési rangadóra készülő Vidi nevében Dárdai Pál fogadkozik

Gyengén, egy-egy vereséggel és döntetlennel kezdte a Mol Fehérvár a tavaszi szezont a labdarúgó NB I-ben, s ha péntek este nem nyer a Mezőkövesd vendégként, a kiesőzónában találhatja magát. Az új játékosok egyelőre nem igazolták a beléjük vetett bizalmat. A túloldalon a Mezőkövesd rajtja jobban sikerült, két forduló alatt négy pontot szerzett, ráadásul az MTK-t kiverve bejutott a legjobb nyolc közé a Magyar Kupában.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 8:58
null
Fotó: TOTH ELLA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mezőkövesd 2013-ban jutott fel az NB I-be, s azóta huszonegy mérkőzést játszott a Vidi ellen. A mérleg jelentős fehérvári fölény mutat (12 győzelem, 6 döntetlen, 3 vereség), péntek este azonban a borsodi csapat a meccs esélyese, mert sokkal jobban kezdte a tavaszt az ellenfelénél.

Kuttor Attila együttese a bajnokságban idén előbb hazai pályán 1-0-ra megverte a Puskás Akadémiát, majd Zalaegerszegről is elhozott egy pontot (0-0), sőt a Magyar Kupában is bejutott a legjobb nyolc közé, miután 2-0-ra győzött az MTK vendégeként.

A negyeddöntőben ismét a ZTE lesz az ellenfele, csak éppen otthon játszhatja a negyeddöntőt. Az MTK elleni sikert még a múlt héten aratta a Kövesd, tehát az sem mondhatjuk, hogy fáradtak a csapat játékosai.

Eddig bevált az egzotikus erősítés Mezőkövesden

Az eddigi eredményekből arra következtethetünk, beváltak a Mezőkövesd igazolásai. Pedig sokan kétkedve kapták fel a fejüket, amikor híre ment, hogy egy-egy Comore-szigeteki és martinique-i futballista, bizonyos Younn Zahary, valamint Thomas Ephestion került a borsodi kisvárosba, hiszen az emberek többségének az is gondot jelent, hogy a Comore-szigeteket elhelyezze a világtérképen, nemhogy az ország labdarúgásáról mondjon bármit is. (Csak a tárgyszerűség kedvéért: a Comore-szigetek Madagaszkár északi csücske és Afrika között bukkannak ki az Indiai-óceánból, az ország egykor francia gyarmat volt, 1956-ban autonómiát kapott, 1975-ben pedig elszakadt az egykori gyarmatosítótól. Martinique pedig a Karib-szigetek része, Dominikától délre, s a mai napi Franciaországhoz tartozik önálló megyeként.)

 

Nem állítanánk, hogy az egzotikus vidékről érkezett két futballista váltja meg a mezőkövesdi labdarúgást, az újak közül a grúz Ilja Beriasvili és a román Steliano Filip egyelőre fontosabb láncszem. Érdemes még szót ejteni Csontos Dominikről, aki a télen érkezett, majd rögvest távozott is (Győrbe), valamint Vadnai Dánielről, aki öt év után hagyta el a csapatot, s igazolt vissza 34 évesen a nevelőklubjához, az MTK-hoz

Vidi: A beilleszkedés kevés

A  fehérváriaknál kisebb volt a téli játékosmozgás, hárman érkeztek és öten távoztak. A három új ember a norvég Tobias Christensen (Valerenga), a hondurasi Deybi Flores (Panetolikosz), valamint a kecskeméti kölcsönből visszatért Szabó Levente. Elment a nigériai–magyar Funsho Bamgboye (Rapid Bucuresti), a grúz Budu Zivzivadze (Karlsruher SC), Kovács Bence (Kazincbarcika, kölcsönbe), míg kölcsönből visszatért klubjához az ukrán Bohdan Lednev (Dinamo Kijev) és Szendrei Ákos (DAC 1904, onnan Győr). Sőt a román Claudiu Bumba és az ukrán Artem Szabanov szabadon távozhat a klubtól.

Az új emberek eddig nem tudtak lendületet adni a Vidinek, amely 2-1-re kikapott Kecskeméten, s hazai pályán nem bírt a DVSC-vel (1-1).

A csapat azonban bizakodó, a játékosok nevében így beszélt a mezőkövesdi vendégjátékra készülve:

– Egyértelműen a három pont megszerzéséért utazunk Mezőkövesdre, nagyon fontos számunkra, hogy megszerezzük az első tavaszi győzelmünket. Tavaly szeptemberben és az előző szezonokban is rendre szoros, kiélezett meccseket játszottunk a kövesdi csapattal, amelyeken sokszor egy hajrábeli gól döntött. Nem kizárt, hogy most is a hajrában dől majd el a mérkőzés, így fontos, hogy kilencven percen keresztül koncentráltak és szervezettek legyünk. Ellenfelünknek ugyanannyi pontja van, mint nekünk, így az a legfontosabb, hogy nyerjünk és a három ponttal megelőzzük őket, valamint elinduljunk felfelé a tabellán – nyilatkozta a Vidi honlapjának a korábbi szövetségi kapitány, idősebb Dárdai Pál legidősebb fia.

 

A norvég Tobias Christensen arról beszélt a videóinterjúban, hogy könnyen ment a beilleszkedése Fehérváron. A klubnál nyilván abban bíznak, hogy ez minél hamarabb az eredményekben is megmutatkozik.

A tabella vége úgy néz ki, hogy a Fehérvárnak és a Mezőkövesnek egyaránt 20 pontja van, mögöttük már csak három fővárosi csapat következik, az Újpest (19), a Honvéd és a Vasas (egyaránt 17). A Vidinek ez alapján tényleg muszáj győznie, mert különben könnyen a kiesőzónában találja magát. Ahonnan a Mezőkövesd átmenetileg mindenképpen sikeresen szökött meg.

A forduló rangadóját szombaton rendezik, a harmadik Kisvárda az utcahosszal éllovas Ferencvárost fogadja

NB I, 9. forduló:

péntek:
Mezőkövesd–Fehérvár 20.00

szombat:
Kecskemét–Honvéd 14.30
Kisvárda–Ferencváros 17.00
Debreceni VSC-Paksi FC 19.30

vasárnap:
Puskás Akadémia–ZTE 15.00
Vasas–Újpest 17.30

Borítókép: A Vidinek az új évben eddig nem volt oka az ünneplésre (Forrás: Mol Fehérvár FC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.