Liu Shaolin Sándor kínaiként banális ok miatt marad le a világbajnokságról

A jövő héten Szöulban rendezik meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát. Két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor tavaly év végén úgy döntött, hogy kínai színekre vált, s utóbbi már ott is lehetne a vb-n. De nem lesz ott.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 17:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) honlapján már elérhető a benevezett versenyzők névsora, s a kínai csapatban Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor nevét sem láthatjuk. Előbbiét persze nem is láthatnánk, hiszen a testvérek hiába vették fel titokban a kínai állampolgárságot, s hiába adott nekik zöld jelzést a távozáshoz a magyar szövetség, az ISU szabályai szerint országváltás esetén egy évet ki kell hagyniuk az érintetteknek. Márpedig a most 24 éves Liu Shaoang tavaly azután, hogy a pekingi téli olimpián egy aranyat (500 méter) és két bronzot (1000 méter, vegyes váltó), rész vett a montreali világbajnokságon is, ahol négy aranyat (összetett, 500, 1000 és 1500 méter) gyújtött be, így a kétszeres olimpiai bajnoknak – hiszen 2018-ban, Phjongcshangban a magyar férfiváltóval is győzött – még nem járt le az egyéves kényszerszünete. Liu Shaolin Sándornak viszont igen, hiszen ő legutóbb a tavalyi olimpián versenyzett, ahol ő is benne volt a bronzérmes vegyesváltónkban. S persze arra is emlékezhetünk, hogy 1000 méteren a döntőben ő haladt át elsőként a célvonalon, de kizárták. Így neki egy olimpiai aranya van, a 2018-as férfiváltónkkal.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor búcsút intettek
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor búcsút intettek Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tavaly év végi, valamint az idei első világkupa-versenyeken még ő sem vehetett részt, s arról nincs információnk, hogy jelenleg milyen edzettségi állapotban van. A Sportal.blikk.hu cikke viszont arról árulkodik, hogy ő megcélozta a vb-részvételt. A portának nyilatkozott, aki ugyancsak tagja volt a 2018-ban a téli olimpiák első magyar aranyérmét szerző váltónknak.

Liu Shaolin peches esete

– Beszéltem velük, és Shaolin már ott is lehetne a vb-n, de azt mesélte, hogy valamilyen adminisztrációs ügy miatt végül lecsúsztak a kínaiak a nevezéséről. Úgyhogy ez az oka annak, hogy továbbra is várni kell a bemutatkozásra – árulta el Burján Csaba.

A 27 éves Liu Shaolin Sándor bizonyosan azért is szívesen elment volna Szöulba, mert a két vb-címe közül az elsőt ott szerezte, 2016-ban 500 méteren nyert a dél-koreai fővárosban.

Ott lesz viszont most a kínai vb-csapatban a dél-koreaiakól honosított, 26 éves Lim Hjo Dzsun, aki szintén nem akárki a rövid pályás gyorskorcsolyában. Dél-koreaiként otthon, a 2018-as phjongcshangi téli olimpián 1500 méteren aranyérmes lett, 500 méteren pedig a harmadik helyen ért célba, a short track egyik nagy klasszisa. Az ötkarikás játékok után a vb-n a dél-koreai váltóval 5000 méteren arany-, egyéniben 1000 és 1500 méteren ezüstérmes lett. A következő évben, a 2019-es világbajnokságon összetettben, 1000 és 1500 méteren, s a váltóval egyaránt az első helyen végzett. 2019 nyarán azonban szexuális zaklatás miatt egyéves eltiltást kapott a Koreai Korcsolyázó-szövetségtől, és a 2020-as szöuli világbajnokságon nem indulhatott el. A versenyzőt azért tiltották el, mert az egyik edzésen lehúzta egyik fiatalabb társa nadrágját női csapattársak jelenlétében. Ám utóbb felmentették. Lim Hjo Dzsun azonban úgy döntött, hogy országot vált. Felvette a kínai állampolgárságot, és tavaly júliusban csatlakozhatott a kínai válogatotthoz, immár Lin Hszio-csün (Lin Xiaojun) néven. Most február elején négy év kihagyás után (!) remekül debütált a kínai válogatottban, a drezdai világkupán győzött 500 méteren, majd a férfiváltóval is. Ezután a dordrechti világkupán is behúzta az 500 métert, váltóban pedig ezüstérmes lett. 

A kínai csapat tehát a nélkül is nagyon erős, nem könnyű oda bekerülni…

Borítókép: Liu Shaolin Sándor foghatja a fejét (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.