Újra rúgatott tizenegyessel ment tovább a Chelsea a Dortmund ellen

Többet tett a győzelemért és a továbbjutásért, végül egy megismételt tizenegyesnek köszönhette a Chelsea, hogy 2-0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A másik mérkőzésen a Benfica gálázott a Club Brugge ellen, 5-1-re nyert, és kettős győzelemmel jutott tovább.

2023. 03. 07. 23:07
null
FBL-EUR-C1-CHELSEA-DORTMUND Fotó: ADRIAN DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális előnnyel utazott a Borussia Dortmund a Premier League-ben bukdácsoló, csak a tizedik helyen álló Chelsea elleni visszavágóra a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A németeknek ugyanakkor nem volt különösebb félnivalójuk a Stamford Bridge-en, hiszen 2023-ban eddig valamennyi mérkőzésüket megnyerték.

A Chelsea Graham Potter irányításával alaposan beragadt a naptári évben, a legutóbbi angol fordulóban nagy nehézségek árán le tudta győzni a Leedset, hat meccses nyeretlenségi sorozatot zárt le ezzel. Potter kezdőcsapatába nem került be a sárga lapok miatt hiányzó Mason Mount, a sérült Eduard Mendy, Aubameyang, Kanté és  

A Dortmund kezdője egy helyen változott az odavágó után: Adeyemi helyett Reusra szavazott Terzic vezetőedző. Így nézett ki a Dortmund kezdője:

A mérkőzés tíz perces késéssel kezdődött, a nem hivatalos hírek szerint a vendég Dortmund busza késve érkezett meg a stadionba. És nem ez volt az első problémája a BVB-nek: a 4. percben megsérült a házi gólkirály, Julian Brandt, őt le kellett cserélni. Alaposan megnyomta az első perceket a Chelsea, több szögletet is rúghatott, de Koulibaly fejjel nem talált kaput. Joao Felix pedig túlcselezett egy ígéretes helyzetet. Majd Havertz lépett ki két dortmundi védő között, majd az oldalhálóba bombázott.

Bő tíz percig tartott a Chelsea intenzív nyomásgyakorlása, ez után kezdett kiegyenlítődni a labdabirtoklási arány, sőt, átvette a kezdeményezést a Dortmund. Marco Reus 24 méteres szabadrúgását nagy bravúrral védte Kepa. 

A 28. percben járt a legközelebb a gólhoz a Chelsea: Havertz kapásból 20 méterről a kapufa belső lapját találta el. A félidő hajrájában Havertzen segített a kapufa, de ennek nem volt különösebb jelentősége, mert előtte Sterling lesen kapta a labdát. Pillanatok múlva Koulibali majd Joao Felix hagyott ki nagy helyzetet. Mintha el lett volna átkozva a Chelsea...

A 43. percben Sterling góljával megszerezte a vezetést a hazai csapat. Chilwell bal oldali lapos beadása után Sterling lyukat rúgott, de a dortmundi védők képtelen voltak felszabadítani, a labda az angol csatár előtt maradt, és nem pepecselt, nagy erővel a léc alá zúdította a Chelsea vezető gólját.

Sterling lőtte a Chelsea vezető gólját   Fotó: GLYN KIRK/

Csak a 30 gólos Wayne Rooney szerzett több gólt a BL-ben, mint Sterling.

 1-0-s Chelsea-előnnyel ért véget az első félidő. Az angol csapat ledolgozta a Németországban összeszedett hátrányát. 

A szünet után Chilwell beadása Wolf kezén pattant meg, a játékvezető a VAR segítségével 11-est ítélt, de Kai Havertz a kapufát találta el. Maradt az 1-0. Makkelie játékvezető azonban kiszúrta, hogy a német játékosok idő előtt bemozdultak a 16-oson belülre. Mindenesetre a holland játékvezető nem volt szívbajos: Makkelie újra a tizenegyespontra mutatott. Az újra rúgatott büntetőt Havertz magabiztosan értékesítette az 52. percben.

A folytatásban beleerősített a Dortmund, Emre Can távolról, Wolf öt méterről tesztelte Kepát, de a Chelsea spanyol kapusa mindkétszer hárított. Lesgólt ért el a Chelsea negyedórával a vége előtt: Sterling volt előrébb, mint kellett volna. A hátralevő időben a Dortmudnd erőlködött, de a Koulibaly vezette londoni védelem biztosan állt a lábán, és Kepa is állt a sarat a kapuban.

A Chelsea 2-0-ra nyert, és 2-1-es összesítéssel jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.

Portugáliában felnégyelték a Bruggét

A másik mérkőzésen a Benfica 2-0-s előnnyel várhatta hazai pályán a Club Brugge elleni visszavágót. Már a második percben megszerezte a vezetést a Benfica, de Joao Mario sarokkal a hálóba terelt gólját jogosan – les címén – érvénytelenítette a játékvezető. A 38. percben már érvényes találatot ért el a Benfica: Joao Márió a saját térfeléről indította szélen felfutó Goncalo Ramost, ő a 16-os magasságából középre ívelt, Rafa Silva pedig egy elegáns testcsel után 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 

Rafa Silva (pirosban) remekül játszott                          Fotó: Tiago Petinga/MTI/EPA

Majd az első félidő ráadásában a Benfica újabb gólt szerzett: Joao Mário passza után Goncalo Ramos két ember mellett is elvitte a labdát, majd 10 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba lőtt.

A portugálok örültek      Fotó: BRUNO FAHY/MTI/EPA

A szünet után újabb góllal folytatta a Benfica: Aursnes passza után Grimaldo az alapvonal közeléből passzolt középre, az érkező Goncalo Ramos pedig hat méterről az alsó sarokba lőtt. Joao Mario a hetvenedik percben tizenegyesből növelte a Benfica előnyét. Majd a 77. percben David Neres is betalált. Meijer szépített a 87. percben. 

Labdarúgó Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő: Chelsea–Borussia Dortmund 2-0 (1-0), gólszerzők: Sterling (43.), Havertz (11-esből, 52.). Továbbjutott: Chelsea (2-1-es összesítéssel). Benfica–Club Brugge 5-1 (2-0), gólszerzők: Rafa Silva (38.).  Ramos (45+2, 57.), Joao Mario (70., 11-esből), D. Neres (77.), illetve Meijer (87.). Továbbjutott: Benfica (7-1-s összesítéssel).

Borítókép: Nem véletlenül reklamáltak a dortmundiak (Fotó: MTI/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.