A magyar válogatott kétgólos hőse: Otthon egy másik földrészen + videó

Megalapozott volt a bizakodás, a magyar női jégkorong-válogatott első mérkőzésén 4-2-re legyőzte Franciaországot a Kanadában, közelebbről a Toronto melletti Bramptonban zajló elitvilágbajnokságon. A sikerből Huszák Alexandra két góllal és egy gólpasszal kulcsszerepet vállalt, ami annak ismeretében különösen nagy bravúr, hogy a HKB csatára két hónapja a csuklóját törte. A mieink szombaton Svédország ellen folytatják a szereplésüket. Huszák Alexandra a csapat nevében köszönetet mondott a buzdításért a helyi magyaroknak.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 9:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bramptonban több száz magyar szurkoló biztatta a magyar női jégkorong-válogatottat a Franciaország elleni nyitómérkőzésen. Természetesen nem Magyarországról kísérték el ennyien a mieinket. Torontóban még mindig népes, több tízezres magyar közösség él, közülük látogattak el sokan a meccsre. A biztatásuknak is köszönhető, hogy a magyar válogatott remekül kezdte a vb-t, és a kétgólos Huszák Alexandra vezérletével 4-2-re legyőzte Franciaországot.

Huszák Alexandra
Huszák Alexandra akcióban. Fotó: MJSZ/Barry McCluskey

A mérkőzésen végig zúgott a Ria, ria, Hungária, majd a győzelem után a közönség a csapattal együtt énekelte a Mert a nézését meg a járását című slágert.

Érdemes ismét felidézni az ünneplést:

Pat Cortina: A svédek ellen nehezebb lesz

– Segített a jó kezdés, de a meccs hatvan percig tart – kezdte a nyilatkozatát szigorúan Pat Cortina szövetségi kapitány arra utalva, hogy a harmadik harmadban a mieink kicsit kiengedtek és meleg pillanatokat éltek át. – Keményen dolgoztunk, bár nem mindig játszottunk okosan. A speciális egységeink jól működtek, nem kaptunk gólt kettős hátrányban, lőttünk két emberelőnyös gólt, igaz, a franciák is szereztek egyet. Tetszett, ahogy reagáltunk, amikor az ellenfél feljött 3-2-re.

 

Újra elkezdtünk játszani, mert addig ráültünk a vezetésre, de aztán volt néhány jó cserénk.

 

Arra gondoltam, hogy semmi sem változott, megpróbáltam visszahozni a fókuszt, és ez sikerült is. A korong magától nem megy be a kapuba, nekünk kell jó döntéseket hoznunk, hogy gólt szerezzünk.

 

Pat Cortina előre tekintett a Svédország elleni szombati mérkőzésre is.

– A svédek ellen valószínűleg nehezebb dolgunk lesz, ám mi is jobbak lehetünk szombaton, sőt, jobbnak is kell lennünk. Sokszor nem vigyáztunk a korongra, ezen változtatnunk kell, illetve azon is, ha elveszítjük a korongot, akkor ne álljunk meg, hanem korcsolyázzunk vissza – mondta a kapitány.

Huszák Alexandra: vezérszurkolóból kulcsjátékos

Huszák Alexandra volt a mérkőzés hőse, két góllal és egy gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Ami azért bravúr, mert a HKB csatára februárban csuklótörést szenvedett. A Magyar Jégkorong-szövetségnek adott videóinterjúban felidézte az elmúlt két hónapot. Néhány hete még azt gondolta, a vb alatt ő lesz a magyar válogatott legnagyobb szurkolója, ám a rehabilitáció rekordgyorsasággal haladt, teljesen felépült a világbajnokság rajtjára.

– Hálás vagyok az orvosoknak, a fiziósoknak, a gyógytornászoknak, mindenkinek, aki kicsit is hozzátett ahhoz, hogy itt lehetek – mondott köszönetet Huszák Alexandra a neki nyújtott segítségért.

 

Nagyon sokat jelent nekem, hogy viselhetem a címeres mezt és ilyen csapattársakkal játszhatok. Jól esik a szívemnek, hogy így sikerült visszatérni

 

– folytatta, hozzátéve, nem elmélkedik azon, hogy hány százalékos formában van, ugyanúgy teszi a dolgát, mint bárki más a csapatban. A meccs során egyszer ráesett a vállára, de ez nem fogja hátráltatni, ott lesz a csapatban a svédek ellen is. Huszák Alexandrát is megérintette a hangulat, a szurkolók támogatása.

 

Az egész csapat nevében szeretném megköszönni, hogy ennyien kilátogattak a mérkőzésünkre. Kicsit olyan érzésünk volt itt, egy másik földrészen, mintha amúgy ott játszottunk volna, hiszen végig zúgott a Ria, ria, Hungária

 

 – mondta meghatottan a magyar hokis.

Íme, a teljes interjú videón:

Női jégkorong-világbajnokság, B csoport:
Magyarország–Franciaország 4-2 (2-0, 1-0, 1-2)
A magyar csapat gólszerzői: Huszák (6., 38.), Metzler (12.), Dabasi (53.)

A csoport állása: 1. Finnország 3 pont/1 mérkőzés (14-1), 2. Németország 3/1 (6-2), 3. Magyarország 3/1 (4-2), 4. Svédország 0/1 (2-6), 5. Franciaország 0/2 (3-18).

Az ötös első három helyezettje a negyeddöntőbe jut, az utolsó kettő pedig kiesik a divízió I/A-ba.

A magyar válogatott további vb-programja (magyar idő szerint):
szombat, 17.00: Magyarország–Svédország
hétfő, 17.00: Magyarország–Finnország
kedd, 17.00: Magyarország–Németország

A legjobb zenék mellett a nap 24 órájában az Origo Sport Live kiemelten foglalkozik a magyar női jégkorong-válogatottal.

Metzler Regina és Dabasi Réka így értékelte a sikert:

Borítókép: Huszák Alexandra mesésen tért vissza a sérülésből (Fotó: MJSZ/Barry McCluskey)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.