A vártnál sokkal nehezebben harcoltuk ki a vb-szereplést

Az idegenbeli négygólos siker után a magyar női kézilabda-válogatott hazai pályán 34-28-ra győzte le Izlandot az Érden rendezett vb-selejtező mérkőzésén. Golovin Vlagyimir csapata kettős győzelemmel, 59-49-es összesítéssel kvalifikálta magát a november végén kezdődő dán, norvég, svéd közös rendezésű világbajnokságra.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 20:06
null
Érd 20230412 Kézilabda Magyarország-Izland Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golovin Vlagyimir változtatott a győztes csapaton. De ebben nem volt semmi meglepő, az idegenbeli 25-21-es győzelem után a szövetségi kapitány nyugodtan kísérletezhetett. A Hafnarfjördurban játszott odavágón betegség miatt hiányzott szélső, is bekerült a visszavágóra nevezett magyar keretbe, ugyanakkor Szikora Melinda ezúttal kimaradt a magyar válogatottból, csakúgy, mint Korsós Dorina és Papp Nikolett. 

Nem kezdődött jól a mérkőzés, de az első izlandi gólt sorozatban négyszer büntette meg a magyar válogatott. És ezzel megfelelő értelmezési keretbe terelte a további eseményeket: a szerény képességű izlandi válogatott igyekezett, de erősen korlátozott képességei miatt sokáig nem tudott méltó ellenfele lenni Golovin Vlagyimir csapatának. 
Az első tíz perc végén kialakított ötgólos előny elsősorban Thea Sturludottir aktivitása miatt nem nőtt a huszadik perc végére. A kezdődobás előtt köszöntött, a tavalyi év legjobb játékosának választott Klujber Katrin egy laza cunderrel jelezte, hogy nem csak tud, szeret is kézilabdázni. Végül a ferencvárosi jobbátlövő góljával nőtt az előny, Debreczeni-Klivinyi Kinga is hozzátett egyet, de még mielőtt fesztiváli hangulat uralkodott volna az érdi arénában, a félidő utolsó gólját Izland szerezte, ráadásul a kapust hétméteresből fejen találó Klujber Katrin, a magyar válogatott legjobb játékosa piros lapot kapott. Kiütés helyett váratlanul szorosabb lett az állás, 17-14-es magyar előnnyel mentek szünetre a csapatok. 

Schatzl Nadine bátran kísérletezett a szélről      Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Izland a második félidőre „átörökítette” a vállalkozó kedvét, a magyar válogatott pedig képtelen volt megállítani a lejtmenetét. Mivel Sturludottirral szemben nem volt ellenszer, a balkezes izlandi nagyon élt, váratlanul szoros lett a mérkőzés. Egy gólra kapaszkodott fel Izland, a kritikus távolságot látva kért időt Golovin, és ettől valamelyest megnyugodott a csapat. Megnyugodott, de nem csapatként működött, inkább az egyéni akciókkal tartotta magától távolabb ellenfelét a magyar válogatott, amely különösen védekezésben maradt el a várttól, és Bíró Blanka sem tudott segíteni a védéseivel, őt Janurik Kinga váltotta a hajrában.

Vámos Petra (38) a hajrában volt aktív      Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

 Bő negyedórával a vége előtt Izland az egyenlítésért támadhatott, de nem járt sikerrel. Janurik fontos védéssel tudott segíteni a váratlanul szorosan alakult mérkőzésen. Klujber távollétében Vámos Petra és Debreczeni-Klivinyi Kinga lépett elő főszereplővé, az ő góljaik repítették előre a csapatot, amely a kezdeti könnyed, felszabadult játék után a második félidőben megizzadt, de végül 34-28-ra nyert Izland ellen.

Győzelmével a magyar válogatott kivívta a szereplését a november végén kezdődő dán, norvég, svéd közös rendezésű, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Női kézilabda vb-selejtező., Érd: Magyarország–Izland 34-28  (17-14). Továbbjutott, és ezzel résztvevő: Magyarország (59-49-es összesítéssel)

Borítókép: Klujber Katrin kiválása érzékenyen érintette a válogatottat (Fotó: Nemzeti Sport)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.