Mennyit érne Szoboszlai Dominik, ha nem magyar lenne?

Szoboszlai Dominik kétszer annyit ér, mint Cristiano Ronaldo. Vagy épp annyira értékes, mint Robert Lewandowski. Ilyen meg ehhez hasonló szalagcímek jelentek meg a múlt héten, miután a Lipcse magyar válogatott középpályásának az értékét 40 millió euróra emelte a Transfermarkt. Az említett összehasonlításoknak valódi értelmük nincs, valami más azonban sokkal többet mond Szoboszlai beárazásáról.

2023. 04. 03. 10:48
FERENCZI János; MILOS, Kerkez; SZOBOSZLAI Dominik
Labdarúgás - Európa-bajnoki selejtező - Magyarország-Bulgária Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég frissítette a futballisták piaci értékével foglalkozó Transfermarkt az adatbázisát, ami után elméleti ára tovább növekedett, 35 millió euróról 40 millióra ugrott , amivel természetesen továbbra is ő a legértékesebb magyar labdarúgó. És ugye már éppen kétszer annyit ér, mint a 20 millióra beárazott no meg ugyanannyit, mint a Barcelona gólvágója, az ugyancsak 40 milliót kóstáló Jól hangzik, nem igaz?

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik 22 évesen már a magyar válogatott csapatkapitánya Fotó: Mónus Márton

Persze Ronaldo 38 évesen már levezet Szaúd-Arábiában, Lewandowski meg ugyan még a legmagasabb szinten futballozik, de már ő is 34 éves. Harminc felett az értékek általánosságban elkezdenek meredeken csökkenni, és az, hogy ők még ennyi idősen is ilyen sokat érnek, a klasszisuknak köszönhető. Fénykorában Ronaldo 120 milliót ért, Lewandowski meg 90 milliót. Jelenleg csak bízhatunk abban, hogy egy nap Szoboszlai is eljut ebbe a magasságba, de a 22 éves magyart a jelenlegi értékeik alapján összevetni velük teljesen fals eredményre vezet.

Ráadásul Szoboszlai Dominik nem is szorul rá arra, hogy ilyen égbekiáltó túlzásokkal felértékeljük. Az igazi helyét az mutatja meg a világban, ha a saját korosztályában és a hozzá hasonló poszton szereplő játékosokkal mérjük össze. Ebben a tekintetben Szoboszlai a világ negyedik legértékesebb futballistája jelenleg!

A legfeljebb 23 éves támadó középpályások rangsorát a friss ára szerint 110 millió eurós Jamal Musiala (Bayern München) vezeti, a második helyen a nemrég a Fradi elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben is jeleskedő Florian Wirtz (Bayer Leverkusen, 85 millió) áll, a harmadik pedig Kai Havertz (Chelsea, 60 millió) – utánuk következik negyedikként Szoboszlai.

Szoboszlai Dominik a világ negyedik legértékesebb legfeljebb 23 éves támadó középpályása Fotó: Transfermarkt

Tudva, hogy a ma már nemzetközivé vált Transfermarkt gyökerei Németországból származnak, némi elfogultsággal is illethetnénk az oldal szerkesztőit, amiért éppen három német válogatott játékos szerepel a dobogón. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy egyikük sem érdemtelenül van ott, ahol: Musiala varázslatos tehetség, februrárban töltötte a húszat, de már meghatározó játékosa a világ egyik legerősebb klubjának. Wirtz 19 évesen már a 100. meccséhez közelít a Leverkusenben, Havertz meg már BL-győztes a Chelsea-vel, ráadásul az ő gólja döntötte el a 2021-es finálét.

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy mekkora hátrányt jelent Szoboszlai számára az, hogy nem egy nyugat-európia nagy futballnemzet képviselője, hanem az elmúlt harminc évben alig jegyzett magyar labdarúgás kirakatembere.

Bezzeg a németek és az angolok!

Havertz értéke már 2018-ban 55 millió euró volt, amikor még csak bemutatkozott a német válogatottban, Musiala is már 50 milliót ért a nemzeti csapatban való debütálása évében, Wirtz pedig még válogatott sem volt, amikor már 45 millióra tartották. Szoboszlai harmincszoros válogatott, Magyarország csapatkapitánya és az osztályzatok alapján a Bundesliga harmadik legjobb játékosa az idényben, mire elérte a 40 milliós árat. Vajon mennyit érne, ha német lenne?

A Bundesliga idénybeli legjobb játékosai:
1. Joshua Kimmich (Bayern München) 7,85 (osztályzatátlag a maximális 10-ből)
2. Alphonso Davies (Bayern München) 7,75
3. Szoboszlai Dominik (Lipcse) 7,66
4. Vincenzo Grifo (Freiburg) 7,63
5. Raphaël Guerreiro (Dortmund) 7.62
6. Jonas Hofmann (Mönchengladbach) 7,6
7. Jamal Musiala (Bayern München) 7,56
8. (Dortmund) 7,56
9. Leon Goretzka (Bayern München) 7,53
10. Christopher Nkunku (Lipcse) 7,53
Forrás: Fotmob.com

Az imént feltett kérdés úgy is szólhatna: mennyit érne Szoboszlai, ha angol lenne? Korosztályának támadó középpályásai között Szoboszlai mögött az ötödik helyen az angol Emil Smith Rowe áll 38 millió eurós értékkel a rangsorban. A vele való összehasonlítás azért is érdekes, mert ugyanannyi idősek, az Arsenal középpályása is 22 éves, és az elmúlt öt év státusát figyelembe véve a Lipcse is a londoni klubbal azonos szinten szerepel a nemzetközi futballkasztban.

Még több Szoboszlai Dominik kellene

Smith Rowe még nem mutatkozott be az angol felnőtt válogatottban, s jelenleg abszolút kiegészítőember az angol bajnoki címre hajtó Arsenalban (9 meccsen összesen 114 percet töltött a pályán a bajnokságban, igaz az ősszel sérült is volt). Klubpályafutása alatt eddig 170 meccsen 41 gólja és 21 gólpassza van, ehhez képest Szoboszlai karrierszámai: 216-59-73. Nem túlzás azt mondani, hogy a magyar játékos minden tekintetben előrébb tart, mint Smith Rowe, mégis csaknem ugyanannyi az értékük a Transfermarkt szerint.

– Nagyban befolyásolja az árakat az adott nemzet múltbeli teljesítménye, ennek köszönhető, hogy az argentin, brazil, spanyol, portugál labdarúgók bekerülési értéke eleve magasabb, mint a kisebb futballhatalmakból érkezőké – fogalmazott korábban lapunknak Sallói István, aki egykori válogatott futballistaként, még inkább sportvezetőként, korábbi sportigazgatóként és játékosmegfigyelőként is szakavatott a kérdésben. Szerinte az köszön vissza az árakban, hogy Magyarországnak nem volt sok meghatározó játékosa a topligákban az elmúlt húsz évben: – Még több Szoboszlai Dominik kellene a magyar futballnak, mert ha egy játékos befut, az húzza magával a többit.

Borítókép: Szoboszlai Dominik annak ellenére ér 40 millió eurót, hogy magyar (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.