Drámai végjáték, a Dortmund átengedte az aranyat a Bayernnek

Roppant izgalmasan alakult az utolsó, 34. forduló a német Bundesligában. A Dortmundnak elég lett volna legyőznie otthon a Mainzot a bajnoki címért, ám csak 2-2-re futotta az erejéből, a Bayern München viszont egy hajrában szerzett góllal 2-1-re nyerni tudott Kölnben, és ezzel ismét megvédte a bajnoki címét. Eldőlt az is, hogy Schäfer András csapata, az Union Berlin indulhat a Bajnokok Ligájában a Bayern, a Dortmund és az RB Leipzig mellett, a Freiburgnak pedig marad az Európa-liga.

2023. 05. 27. 17:48
1. FC Cologne - Bayern Munich
1. FC Cologne-Bayern Munich Fotó: FEDERICO GAMBARINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamar felsejlett a dráma. A Dortmundnak annyi dolga volt a Bundesliga utolsó fordulójában, hogy otthon verje meg a középmezőnybe tartozó Mainzot, és ebben az esetben megtöri a Bayern München tíz éve tartó hegemóniáját. A bajorok esélyei nem voltak túl jók, hiszen számukra egy Kölnben aratott győzelem is kevés lehetett az újbóli címvédéshez, ha a Dortmund hozza a kötelezőt, és bizony a legtöbben egy fillért sem tettek volna fel a sikerükre.

Fotó: Ina Fassbender

Éppen ezért különösebb boldogságot nem okozott a Bayern híveinek, hogy Kingsley Coman vezetést szerzett egy 15 méteres, kapufát is érintő tekeréssel a 8. percben a csapatuknak, ám hét perccel később már felszökhetett bennük az adrenalin, ugyanis Dortmundban Andreas Hanche-Olsen vezetést szerzett a Mainznak! Négy perccel később a sárga-feketék tizenegyeshez jutottak, ezt azonban Sebastian Haller elhibázta… És még nem volt vége a dortmundiak vesszőfutásának: a 24. percben Karim Osiniwo már kettőre növelte a Mainz előnyét!

A Dortmund korábban kétszer is visszaadta az első helyet a Bayernnek, jó úton haladt afelé, hogy harmadszor is kiengedje a kezéből a bajnoki aranyérmet. A 69. percben a csereként beállt Reyna passza után Guerreiro kapufás gólja a szépítést és a halvány reményt jelentette, de még ekkor is két gól kellett a trónfosztáshoz. Illetve mégsem, mert érkezett az újabb fordulat: a Köln a 81. percben egyenlített Dejan Ljubicic találatával, ami visszahelyezte a Dortmundot a tabella élére. Csakhogy Musiala négy perccel a becserélése után ismét a bajorokat hozta előnybe a meccsen és a tabellán is. A Dortmund még ki tudott egyenlíteni a hosszabbításban, de ez kevés volt – a Bayern München zsinórban tizenegyedszer is bajnok lett.

Fotó: Sascha Schuermann

Ami a Bundesliga magyarjait illeti, az RB Leipzig kényelmes pozícióban fogadta a kiesés ellen harcoló Schalkét, hiszen sem jobb, sem rosszabb nem lehetett harmadiknál. kezdett a lipcseieknél, viszont a kispadra ült le, minden bizonnyal pihentette őt Marco Rose vezetőedző a jövő heti kupadöntő előtt. A csapata a 19. percben már két góllal vezetett Laimer és Nkunku góljaival, a vendégek a 28. percben szépítettek, majd a 49. percben Willi Orbán öngóljával ki is egyenlítettek. Szoboszlai Dominik a 69. percben beállt, majd a Leipzig szűk negyedórával később Poulsen révén megszerezte a győztes gólt, amit Nkunku megtoldott még eggyel – a Schalke ezzel kiesett az első osztályból.

 

Nagy volt viszont a tét Freiburgja és Union Berlinje számára, ők a Bajnokok Ligáját jelentő negyedik helyért versengtek egymással. A forduló előtt a berliniek jobb gólkülönbségük miatt álltak jobban, ők a Werder Brement látták vendégül, a Freiburg pedig az Eintracht Frankfurthoz látogatott el. Sallai Roland ott volt a kezdőcsapatban, és a Freiburg sokáig révben érve érezhette magát, miután a 45. percben Grifo vezetéshez juttatta. A hajrá perceiben azonban szertefoszlottak az álmai: a 81. percben a hazai csapat kiegyenlített, Berlinben pedig az Union két perccel korábban vezetéshez jutott – Schäfer András egyébként sérülés miatt nem játszhatott. A Freiburg sorsa a 91. percben végképp megpecsételődött, mert a Frankfurt belőtte a győztes gólt, így Sallai Rolandék a nemzetközi porondon az Európa-ligában indulhatnak majd, Schäferék pedig a Bajnokok Ligájában lesznek érdekeltek.

A vezette Hertha szépen búcsúzott a wolfsburgi győzelmével, vele együtt a Schalke esett ki, a Vfb Stuttgart játszik majd osztályozót a bennmaradásért.

Bundesliga 34. (utolsó) forduló

Borussia Dortmund–Mainz 0-2 (Guerreiro 69., Süle 90+6., ill. Hanche-Olsen 15., Onisiwo 24.) 
Eintracht Frankfurt–Freiburg 0-1 (Kolo Muani 83., Ebimbe 90+1., ill. Grifo 44.) 
1. FC Köln–Bayern München 0-2 (Ljubicic 81. – 11-esből, ill. Coman 8., Musiala 89.) 
Mönchengladbach–Augsburg 2-0 (Netz 3., J. Hofmann 40.)
RB Leipzig–Schalke 2-1 (Laimer 10., Nkunku 19., 90+4., Poulsen 82., ill. M. Kaminski 28., Orbán 49. – öngól) 
Union Berlin–Werder Bremen 1-0 (R. Khedira 81.) 
VfB Stuttgart–Hoffenheim 1-1 (Tiago Tomás 80., ill. Bebou 75.) 
Bochum–Bayer Leverkusen 3-0 (Förster 19., Aszano 34., Stöger 86.)
Wolfsburg–Hertha BSC 1-2 (J. Kaminski 2., ill. Maza 55., M. Richter 68.) 
Az élcsoport végeredménye: 1. Bayern München 71 (92-38), 2. Dortmund 71 (83-44), 3. RB Leipzig 66, 4. Union Berlin 62, 5. Freiburg 59. 

Borítókép: Kingsley Coman gólja után bajnoki címet is ünnepelhettek a bajorok (Fotó: Federico Gambarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.