Djokovics után újabb szerb jutott fel a világ tetejére

Új bajnokot avattak az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, az NBA-ben. A Denver Nuggets a döntő ötödik mérkőzésén 94-89-re legyőzte a Miami Heatet, így összességében 4-1-re megnyerte a párharcot és fennállása során először bajnoki címet ünnepelhetett. Mint oly sokszor, ismét a szerb Nikola Jokics volt a Denver Nuggets legjobbja, s őt választották meg a finálé legjobbjának is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 6:48
Nikola Jokics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miami Heat az életben maradásért játszott és  vendégként is jobban kezdte a mérkőzést. Az első félidőben végig vezetett, a nagyszünetben egy híján tíz ponttal (42-51). A fordulás után aztán beindult Nikola Jokics és Jamal Murray, s a harmadik negyed végére már csupán egy pont volt a különbség (70-71). A denveri henger megállíthatatlannak tűnt, a hazai csapat elhúzott 86-79-re. Jimmy Butler ugyan szorossá tette a hajrát, zsinórban 13 pontot dobott, a Miami feljött 86-85-re a Miami, de a végjátékban újra ellépett a Denver Nuggets, s 94-89-re megnyerte a meccset és egyben a párharcot is 4-1-es összesítéssel.

A mérkőzés legjobbja, mint oly sokszor Denver-mérkőzésen az elmúlt években, ismét Nikola Jokics volt 28 ponttal, 16 lepattanóval és 4 assziszttal, sőt a döntő legértékesebb játékosának járó Bill Russell-trófeát is a szerb sztárnak ítélték oda. A szerb klasszis nagyon szerényen fogadta a győzelmet és az elismerést, az ünneplés előtt először is lekezelt vagy összeölelkezett a Miami valamennyi játékosával.

Nikola Jokics érdemeit történelmi távlatban is nézhetjük. Az NBA történetében ő az első játékos, aki a döntőben egy személyben a legtöbb pontot, a legtöbb lepattanót és a legtöbb asszisztot jegyezte. Sőt, a fináléban korábban rajta kívül csupán két olyan játékos akadt, aki 30 pont és 7 assziszt fölötti átlagot produkált, Michael Jordan és Kobe Bryant…

Jokicsot mégsem hozzájuk mérik elsősorban, hanem Novak Djokovicshoz. Döbbenetes, hogy Szerbia két professzionális sportágban is a világ legjobbját adja. A döntő után meg is kérdezték Jokicsot, Djokovics küldött-e neki gratuláló üzenetet. A jelenet árulkodó:

Jokics aztán leforrázta az amerikai újságírókat. Arról faggatták, részt vesz-e a bajnoki parádén, amire nemmel válaszolt. – Mennem kell haza – felelte kurtán. Inkább hazai környezetben szeretne ünnepelni.

NBA, a döntő mérkőzései:
1. meccs: Denver Nuggets–Miami Heat 104–93
2. meccs: Denver Nuggets–Miami Heat 108–111
3. meccs: Miami Heat–Denver Nuggets 94–109
4. meccs: Miami Heat–Denver Nuggets 95–108
5. meccs: Denver Nuggets–Miami Heat 94–89

Borítókép: Nikola Jokics a kisfiával és a Bill Russell-trófeával (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.