Csercseszovot nem lehet elcsábítani a Ferencvárostól

Sztanyiszlav Csercseszov előszeretettel használja az orosz sportsajtót a különböző véleményének artikulálására. Ezúttal a Szport Expressz szaklap kérdezte az NB I-ben címvédő, a jövő heti Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő Ferencváros labdarúgócsapatának orosz edzőjét.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 18:28
Ferencváros Sztanyiszlav Csercseszov
20220726 Pozsony Slovan Bratislava - FTC Bajnokok Ligája BL-selejtező előtti sajtótájékoztató és edzés. Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Képen: Sztanyiszlav Csercseszov FTC vezetőedzője Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi vezetőedzője, Sztanyiszlav a Szport Expressznek beszélt Daler Kuzjajev mellett Lisztes Krisztiánról, Varga Barnabásról és arról, hogy múlt pénteken a Salzburg elleni edzőmeccs előtt az orvos bezárta a szobájába. Az interjúból az Üllői út 129 szemezgetett.

CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
A Fradi edzője nem gondol a váltásra     Fotó: MTI/Bús Csaba

– Beszéltünk Daler Kuzjajevvel. A vakációnak vége, megkerestük és ismertettük vele a Ferencváros ajánlatát. Adtunk a középpályásnak időt a döntésre. Akkor nem volt tiszta elképzelése a helyzetről – ez normális, lehetőséget kell adni az érintettnek, hogy döntsön. A legfontosabb az, hogy a játékos számára megfelelő döntés szülessen. Ismerik a futballistákkal kapcsolatos hozzáállásomat. Amúgy szívesen látnánk Kuzjajevet a Fradiban, de szabályszerű, hogy az átigazolások sok időt vesznek igénybe. Szerdán egy tunéziai srác érkezik meg – vele kilenc hónapja vettük fel először a kapcsolatot. De már itt az idő, hogy Daler döntést hozzon. Már letudtuk a két edzőtábort, és előzetesen abban állapodtunk meg, hogy a másodikat – ha minket választ – már velünk kezdi. A helyzet máshogy alakult, de türelmes emberek vagyunk, megértőek. Azonban a futball kegyetlen: addig kell cselekedni, míg az ablak nyitva – hogy Daler beszálljon rajta. Örömünkre lenne mindenesetre. Kuzjajev ki akarja próbálni magát az európai topligákban. De ott egy közepes klubba mehet, vagy a Ferencvároson keresztül hat hónap múlva egy magasabb szintű csapatba. Elmondtam neki, hogy tőlünk még tudna váltani. De még egyszer, adjunk időt neki. Okos gyerek, mindent meg fog érteni.

Vasárnap megint hívtak Szaúd-Arábiából, de elmondtam, amit mindig: a Ferencváros vezetőedzője vagyok és megvannak a céljaink.

Az első kérdésem az volt, amikor megérkeztem, hogy hol vannak a magyarok. Akkor ketten voltak, most tízen. Tesszük a dolgunk, a srácok fejlődnek. 

Szorosan követem a bajnokságot, így jeleztem a menedzsmentnek, hogy Varga Barnabást jó lenne megszerezni, aki a Paksban gólkirály lett. Amíg tárgyaltunk a vezetéssel az erősítésekről, alá is írt. Aztán szerződtettünk egy védekező középpályást Izraelből, Mohammed Abu Fanit, aki ismerkedik még a csapattal. Őket teszteltük az edzőmeccseken, de majd a tétmeccseken derül ki valójában minden, a Bajnokok Ligája selejtezőkben, és, ha Isten is úgy akarja, a csoportkörben.

Öt magyar válogatottunk van, a csatár Varga és Baráth Péter – valamint egy srác az U21-ből, Lisztes Krisztián. Követem a fiatalok munkáját: erre meg is van a lehetőség, mert mindenki ugyanott készül, a Népligetben. Majdnem mindenkit, aki elmúlt 15 éves, névről ismerek. Fontos, hogy tudjam, mi folyik körülöttünk. És a fiúknak is fontos, hogy a vezetőedző figyeli őket. Amikor egy 17 éves srác kijön az utánpótlásból, gólokat lő és megnyeri az aranyérmet nekünk, az azt mutatja, hogy jó irányban haladnak a dolgok. Látszik, hogy az emberek hisznek benne és megadják a lehetőséget – Lisztes pedig él vele.

Ausztriában a klíma remek, a gyepek minősége is, ezért mentünk oda. Még egy harmadosztályú csapatnak is két remek pályája van. Plusz a hegyi levegő, a minőségi ételek és a sok lehetséges ellenfél.

Azért választottunk komoly ellenfeleket, mert a BL-re készülünk. Tavaly a selejtezőkben találkoztunk a Qarabaggal, most jó meccset játszottunk velük, de ez cseppet sem volt barátságos. A játékosok rugdosták picit egymást, aztán a lefújásnál összeölelkeztek, és minden el lett felejtve. A rendszeres BL-résztvevő Salzburg elleni meccsen nem voltam ott, mert felment a lázam. Mentem volna a stadionba, de az orvos bezárt a szobámba! Így nem láttam élőben a meccset, csak a felvételt. Itt az jött elő, amiről folyton beszélünk: ez egy BL-szintű csapat, és az első tíz percben, amíg mi hozzászoktunk a tempóhoz, bekaptunk két gólt. Amikor felvettük a ritmust, szépítettünk, talán több gólt is szerezhettünk volna. Most visszatérünk Budapestre és elkezdjük a feröeri ellenfél elleni specifikus felkészülést. Tudom, hogy az utolsó 16 bajnokijukat megnyerték. Át kell gondolnunk a logisztikát is, mikor repülünk oda, sok nüansz merül fel ilyenkor.

Borítókép: Csercseszov szeret a Fradinál dolgozni (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.